Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > Balanç de la reunió amb el secretari autonòmic de Medi Ambient

Pam a pam

Balanç de la reunió amb el secretari autonòmic de Medi Ambient

Ens entrevistem amb Julià Álvaro per a tractar temes en els quals considerem insuficient, deficient o millorable la política de l’administració valenciana

divendres 27 d’octubre de 2017, per  AE-Agró

El passat divendres, 20 d’octubre, Acció Ecologista-Agró es va reunir amb la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Sostenible per a tractar una sèrie de temes que preocupen a la nostra entitat i en els quals considerem insuficient, deficient o millorable la política de l’administració valenciana. En esta reunió van participar per part d’AE-Agró Eva Tudela, presidenta de la nostra associació, i Jorge Mateos, en representació del nostre col·lectiu comarcal del Camp de Morvedre. I per part de la Conselleria, Julià Álvaro, secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, i Antoni Marzo, director general de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental.

El primer tema que vam analitzar durant l’entrevista va ser la crema de la palla de l’arròs al Parc Natural de l’Albufera de València. Des d’Acció Ecologista-Agró vam transmetre el nostre malestar per la tolerància amb esta polèmica pràctica agrícola i per la manca de mesures serioses, pertinents i estudiades per a evitar la crema i els seus impactes mediambientals i en la salut pública.

Per la seua part, des de la Conselleria es van defensar afirmant que enguany s’han retirat moltes tones de palla, per exemple per al seu ús com a compost, i que han intentant millorar la situació dels darrers anys. I que totes les parcel·les que cremen fora d’horari o sense permís tindrien un informe negatiu que es traslladaria als tècnics que gestionen les ajudes de la PAC, la Política Agrícola Comú de la Unió Europea.

Des d’AE-Agró vam exigir a la Conselleria que comence a treballar ja per a evitar la crema la pròxima campanya de l’arròs. Per exemple, buscant magatzems per a les bales de palla, projecte en el qual es van comprometre a treballar conjuntament amb la Diputació de València. També, vam exigir de nou durant la reunió tots els informes tècnics que presumptament avalen la crema com a millor opció per a gestionar este rebuig agrícola i que estem esperant des de 2016...

L’assarb de Godella-Rocafort

La següent qüestió que vam tractar va ser la de l’assarb de Godella-Rocafort, un projecte que des d’AE-Agró considerem que la Conselleria ha de rebutjar per estar desfasat. Vam insistir que canalitzar més barrancs, formigonar-los perquè desaigüen el més ràpid possible i deslligar-los de la seua funció ambiental i natural no soluciona el problema de les inundacions. Simplement trasllada el problema d’un poble a un altre fins arribar a la mar. Per això, vam demanar a la Conselleria que aposte ja per projectes de restauració i inclusió dels barrancs en la fisonomia dels municipis, pels SuDS (Sistemes urbans de Drenatge Sostenible) i per les millores ambientals dels espais pròxims a rius i barrancs.

La resposta de l’administració va ser que tenen un nou projecte alternatiu a l’assarb de Godella-Rocafort, en el que han treballat conjuntament amb els ajuntaments i que, entre altres mesures, inclou la possibilitat de construir dos basses de laminació en els terrenys expropiats pels consistoris. Els detalls d’este nou projecte els tindrem el pròxim dilluns 30 d’octubre, en una reunió amb tots els actors implicats a la qual estem convidats a assistir.

La ZAL i la recuperació de l’Horta de La Punta

Des d’AE-Agró vam demanar a la Conselleria un posicionament negatiu respecte a la nova Zona d’Actuació Logística (ZAL) del Port de València que es pretén ubicar en els antics terrenys de l’Horta de La Punta de Sant Silvestre. Com a gestors del medi ambient de tots els valencians, exigim que la Conselleria defense les possibilitats d’este espai com a connector dels parcs naturals del Túria i l’Albufera de València i com una zona d’Horta potencialment recuperable.

La resposta de l’administració va ser dir que comprenen la nostra postura. Però, no es van banyar i van començar a repassar projectes contra el medi ambient que han aturat. Per exemple, el de Puerto Mediterráneo a Paterna. Al respecte, des d’AE-Agró vam contestar que per a protegir efectivament La Mola de Paterna no basta amb la paralització de Puerto Mediterráneo, sinó que cal incloure-la en el Parc Natural del Túria.

Pedreres de Lafarge-Holcim a Sagunt

AE-Agró també va demanar durant la reunió que la Conselleria es posicione clarament sobre el conflicte de les pedreres de Lafarge-Holcim al terme municipal de Sagunt. Des de l’administració van explicar que la pedrera del Salt del Llop, que actualment explota Lafarge-Holcim a la muntanya de Romeu, no va a poder ampliar el seu perímetre. I que el conjunt de Romeu estarà protegit com a paratge natural municipal entre finals de 2018 i principis de 2019, quan acabe tot el procés de declaració, avaluació ambiental, al·legacions...

Respecte a l’ampliació de l’actual forat del Salt del Llop, la Conselleria afirma que ha hagut de concedir el permís per a continuar explotant esta pedrera fins a l’any 2042. Però, que encara falta consignar la resolució mitjançant un acta d’alçament topogràfic inicial per a controlar l’activitat, que es farà a través de l’Ajuntament de Sagunt. Quan expire el període d’explotació (o s’acabe la pedra), Lafarge-Holcim disposarà de 5 anys per a restaurar ambientalment la pedrera, actuació que tindrà 2 anys de garantia.

Pel que respecta a la pedrera del Pinyal, que esta cimentera vol obrir al Barranc de la Catalana i les muntanyes de L’Hostalera i Fontanelles, la situació és diferent. La Conselleria va afirmar que esta zona no està protegida però que és Muntanya d’Utilitat Pública (MUP), per la qual cosa ens van recomanar revisar el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Sagunt i, si és el cas, demanar que es modifique per a evitar la seua explotació minera.

Incineració i contaminació atmosfèrica

A més a més dels impactes que generen les pedreres de les cimenteres, durant l’entrevista vam analitzar la contaminació atmosfèrica que generen estes indústries, tant en el cas de Lafarge-Holcim a Sagunt com de CEMEX a Bunyol. Vam preguntar per les noves autoritzacions integrals ambientals per a la crema de residus en les cimenteres i, des de la Conselleria, ens van afirmar que la de CEMEX a Bunyol ja no pot incinerar més, que s’ha paralitzat esta activitat. A més a més, van indicar que intentaran aplicar esta mesura a les altres cimenteres que cremen residus perillosos.

En cas contrari, demanaran que es pugen les taxes d’incineració. Així, com a mínim, esperen que resulte car cremar els residus per a dissuadir a les indústries. En paraules de Julià Álvaro, “la pretensió del Consell és que no es creme res, ni tòxic ni no tòxic”. Però, per a portar endavant esta iniciativa cal tramitar un nou Pla Integral de Residus (PIR) que penalitze la incineració.

Sobre nuclis industrials com el de Sagunt i la contaminació atmosfèrica que generen, des d’AE-Agró vam denunciar que no es pot mesurar correctament perquè les estacions de control no estan ben ubicades. Motiu pel qual vam exigir a la Conselleria un control més rigorós de la contaminació atmosfèrica, tant a Sagunt com a la resta de zones industrials del País Valencià. La resposta que ens van donar va ser derivar-nos a Joan Piquer, el director general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, a qui sol·licitarem una reunió per tractar estos temes.

Modernització de regadius i ús de fitosanitaris agrícoles

Dos temes vinculats a l’agricultura que vam plantejar a la Conselleria van ser el de la modernització dels regadius tradicionals (instal·lació de reg per degoteig) i l’ús de productes fitosanitaris en l’àmbit agrícola. Des de la Secretaria Autonòmica de Medi Ambient i Canvi Climàtic van afirmar que són dos qüestions competència de la Secretaria d’Agricultura i Desenvolupament Rural i ens van recomanar que sol·licitàrem una reunió amb Francisco Rodríguez Mulero.

Tanmateix, li vam recordar a Julià Álvaro i Antoni Marzo que ells són els responsables de Medi Ambient i estos dos temes tenen una afecció directa en les seues parcel·les de gestió. Per exemple, la modernització de tota la Séquia Reial del Xúquer tindrà un impacte directe a l’Albufera de València, ja que la instal·lació del reg per degoteig implicarà la reducció del cabal d’aigua que rep este parc natural. Per això, des d’AE-Agró exigim com a mínim a la Secretaria de Medi Ambient i Canvi Climàtic la redacció d’informes i estudis d’afecció per a este tipus de projectes.

Ocupació il·legal del Delta del Palància

Finalment vam tractar altres temes més locals del Camp de Morvedre, com és el cas de la situació irregular de les cases que ocupen el Delta del Palància. Des de la Conselleria ens van confirmar que les cases ubicades en el terme municipal de Canet d’en Berenguer estan a punt de ser enderrocades. Segurament, per a principis de 2018. Però, que l’expedient de les cases de Sagunt van més endarrerit. Tanmateix, es van comprometre a treballar per a accelerar-lo i portar endavant la restauració paisatgística del Riu Palància en la seua desembocadura. Estimen que este projecte es podrà executar el pròxim any.

També vam parlar de la turbina de la Gola de Quartell, una reivindicació història d’AE-Agró imprescindible per a la correcta gestió dels nivells d’aigua a la Marjal d’Almenara. I, per ara, el projecte avança per molt lentament. Així que este hivern encara no estarà instal·lada la turbina.

Transparència i informació ambiental

Des d’AE-Agró, tal i com li vam platejar a Julià Álvaro i Toni Marzo, considerem que la Conselleria ha de millorar en quant a transparència i informació ambiental. A dia de hui, encara ens assabentem per la premsa i no per fonts oficials de massa novetats en projectes en els qual estem implicats. Independentment d’on en vingues les notícies anem a continuar treballant pam a pam, vigilant i criticant les actuacions de la Conselleria que considerem insuficients, deficients o millorables. I així s’ho vam transmetre a Álvaro i Marzo al final de la reunió.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Els deures mediambientals de la Generalitat

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?