Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > STOP TCI! > El Senat ratifica el CETA

STOP TTIP!

El Senat ratifica el CETA

L’acord comercial i d’inversió amb el Canadà ja s’aplica provisionalment

dilluns 6 de novembre de 2017, per  AE-Agró

El passat divendres 27 d’octubre, després d’aprovar l’aplicació de l’article 155 contra Catalunya, el Senat espanyol va ratificar l’acord comercial i d’inversió amb el Canadà, més conegut com CETA. Esta ratificació dóna l’espenta definitiva a l’aprovació d’este tractat per part de l’Estat, després del vot favorable en el Congrés dels Diputats del passat 29 de juny. Com en aquella ocasió, els vots favorables en el Senat van correspondre a PP, C’s, i PNB, abstenint-se el PSOE i votant en contra Units Podem-En Comú-Podem i En Marea, així com EH-Bildu. ERC es va absentar de la votació, així com 3 dels 4 senadors del PdCAT. Des d’Acció Ecologista-Agró expressem el nostre rebuig tant a la ratificació d’este tractat com a la seua aplicació.

Esta ratificació era esperada, ja que la postura tant del PP com la de C’s, així com del PNB i del PdCAT, és de total suport a uns acords posats en dubte per multitud d’organitzacions socials, ciutadanes i de consumidors d’Europa per les seues conseqüències negatives sobre la majoria de la població. La posició calculadament ambigua del PSOE no ha fet més, tant al juny com ara a l’octubre, que referendar indirectament l’acord comercial i d’inversió amb el Canadà.

El CETA té encara un llarg trajecte per a la seua aprovació definitiva pel conjunt dels països europeus, que han de ratificar-lo en els seus parlaments estatals perquè siga formalment acceptat. Fins al moment, a més a més d’Espanya, ho han fet Estònia, Letònia, Malta, República Txeca, Dinamarca i Portugal. Tanmateix, de forma poc comprensible al no estar encara aprovat majoritàriament, el CETA s’està aplicant de forma provisional des del 21 de setembre. Un fet polèmic, ja que este tractat està pendent d’un dictamen del Tribunal de Justícia de la Unió Europea per a conéixer si és compatible amb el dret comunitari.

Des de la campanya estatal #NoalTTIP, en la qual participa Acció Ecologista-Agró a través de la campanya STOP TTIP València, volem expressar novament el nostre rebuig tant a la ratificació d’este tractat per part del Senat espanyol com a la seua aplicació provisional. Així mateix, alertem a la ciutadania que este tractat no és un acord puntual negociat per la Unió Europea, sinó que forma part d’unes polítiques comercials neoliberals de llarg abast que pretenen posar per damunt dels drets socials, laborals, culturals i ambientals les inversions de grans grups financers i de les grans corporacions globals.

Com a mostra d’això, denunciem que actualment la UE està negociant, com de costum sense informació dels seus continguts, nous acords amb el Mercosur, el Japó, els països de l’ASEAN, Austràlia, Nova Zelanda, diversos països de l’Àfrica Occidental, Central, Oriental i Meridional, països del Fòrum del Carib i països del Pacífic, així com actualitzant altres acords existents com el de Mèxic o Tunis. En totes estes negociacions el model a continuar és el del CETA. No hem d’oblidar tampoc alertar de l’amenaça del TTIP, el tractat neoliberal amb els Estats Units d’Amèrica (EUA) que no es pot descartar encara, i el terrible TiSA, l’acord que pot desmantellar definitivament els serveis públics, actualment en negociació entre 50 països de l’OCDE.

Finalment volem denunciar també els intents per crear des de les grans corporacions un Tribunal Multilaterals d’Inversions (TMI), per si de cas els polèmics mecanismes de solució de controvèrsies entre inversors i estats (ISDS i ICS) quedaren suspesos o limitats en les negociacions o aprovacions definitives dels tractats.

En canvi, volem manifestar la nostra solidaritat i suport a les diferents lluites i estratègies organitzades a nivell global per a frenar la impunitat de les transnacionals a través d’iniciatives com el Tractat Internacional dels Pobles o el Tractat Vinculant de les Nacions Unides per a les Empreses transnacionals i altres empreses en matèria de respecte dels Drets Humans.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El PP impedix que el Tribunal Constitucional revise el CETA

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles