Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Tancat de la Pipa > Capvespre de palla i fum a l’Albufera

Custòdia del Territori

Capvespre de palla i fum a l’Albufera

Jornada de reflexió sobre agricultura i conservació al parc natural

dimecres 8 de novembre de 2017, per  AE-Agró

El passat dimarts 31 d’octubre, Acció Ecologista-Agró va programar una nova edició dels Capvespres de la Pipa. En esta ocasió la cita va tindre com a gran protagonista el fum de la crema de la palla de l’arròs al Parc Natural de l’Albufera de València. Sobre esta pràctica agrícola, que genera problemes mediambientals i de salut pública, vam parlar amb Miquel Puchalt, president de la comunitat de regants del veí Tancat de la Sardina. Amb este llaurador i la resta de participants en l’activitat també vam analitzar possibles alternatives a la crema. La jornada, que ens va permetre reflexionar sobre agricultura i conservació a l’Albufera de València, va concloure amb el sempre espectacular capvespre del parc natural.

Després de la collita, la palla de l’arròs es queda en els camps del Parc Natural de l’Albufera de València. I, abans que l’aigua inunde els arrossars, els llauradors la cremen amb el polèmic consentiment de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Este va ser el punt de partida de l’última edició dels Capvespres de la Pipa, convocatòria que periòdicament programem des d’Acció Ecologista-Agró en el Tancat de la Pipa.

Tal i com va explicar durant l’activitat, que es va celebrar el passat dimarts 31 d’octubre, AE-Agró s’oposa a la crema generalitzada de la palla de l’arròs pels problemes mediambientals i de salut pública que genera en l’entorn del parc natural. Però, segons va afirmar Miquel Puchalt, president de la comunitat de regants del Tancat de la Sardina, la crema continua sent a dia de hui el sistema més econòmic que tenen els arrossers per a gestionar este rebuig agrícola, motiu pel qual defensa esta pràctica tan tradicional com contaminant.

Des d’AE-Agró apostem per impulsar alternatives que transformen este rebuig agrícola en matèria primera, com és el cas del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera. I dubtem de l’eficàcia de la crema com a mesura per a evitar la proliferació de la Leersia oryzoides i altres plagues. Dubte que, per cert, també compartix Miquel Puchalt. El motiu? Doncs, el mateix que el nostre: la manca d’informació i de seguiment dels estudis que teòricament ha realitzat la Conselleria.

Esta jornada de reflexió sobre agricultura i conservació va concloure amb el sempre espectacular capvespre del parc natural envoltats d’agrons blaus (Ardea cinerea), picaports (Plegadis falcinellus) i gavines (Larus ridibundus). Des d’AE-Agró, com a entitat que custodia amb SEO/BirdLife el Tancat de la Pipa, àrea de reserva que pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), volem agrair a tots els participants la vostra presència en esta activitat. Especialment a Miquel Puchalt, amb qui sempre és un plaer compartir opinions sobre l’Albufera, independentment de si estem d’acord o no.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Ja pots fer la teua comanda al Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera de València

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles