Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Energia > Tanquem Cofrents > Nou incident a Cofrents

Tanquem Cofrents

Nou incident a Cofrents

Parada no programada de la central nuclear valenciana

dilluns 13 de novembre de 2017, per  AE-Agró

Des de la plataforma Tanquem Cofrents, en la qual participa Acció Ecologista-Agró, reiterem el perill creixent de l’envellida central nuclear de Cofrents, amb els materials del reactor i annexos sotmesos a condicions extremes de pressió i temperatura durant més de tres dècades. Cada dia que passa resulta més probable un error o fallada greu que provoque un dramàtic accident que contamine centenars de kilòmetres al voltant d’esta obsoleta central. A més a més, no podem oblidar-nos dels residus radioactius que continua generant la nuclear valenciana i que constituiran una herència enverinada per a les generacions futures durant milers d’anys.

L’últim incident de la central nuclear de Cofrents és l’actual parada no programada que té com a causa el mal funcionament d’una vàlvula. Segons informen els responsables de la central, la vàlvula s’ha trencat i les seues peces s’han perdut per les canonades de la nuclear... Este empastre és més propi d’una obra de Pepe Gotera i Otilio que d’una central nuclear que aspira a renovar la seua llicència d’explotació després de 2021.

Davant d’esta nova avaria, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha demanat a Cofrents "elaborar i remetre un programa detallat d’activitats per a poder localitzar i extraure les parts soltes de la vàlvula del llaç A, incloent les previsions de dosi associada als treballs que es planifiquen". També "completar l’esmentat programa i informar al CSN dels seus resultats abans de procedir a l’arrancada de la central" i "realitzar i presentar al CSN, en el termini de tres mesos, una anàlisi de causa arrel de totes les circumstàncies associades amb este succés, a fi d’evitar situacions anàlogues en el futur".

A més a més, el CSN exigix "un programa per a la implantació de les accions derivades de l’esmentada anàlisi. Inclourà una avaluació detallada dels components transversals de cultura de seguretat potencialment afectats, particularment, la inadequada actitud qüestionadora que va portar a no realitzar una revisió i el manteniment de la vàlvula durant l’última parada de recarrega".

Des de Tanquem Cofrents subratllem la menció explícita realitzada pel CSN de la inadequada actitud respecte a la revisió i el manteniment. Cofrents acumula ja més de 100 incidents de tot tipus. A què esperem per a tancar-la? A una avaria tan greu que ens pose en perill als valencians i manxecs que vivim al seu voltant? La nostra salut i el nostre futur valen molt més que una caducada central nuclear. A més a més, ja hi ha alternatives pràctiques, ecològiques, segures i més barates que l’energia nuclear: l’estalvi, l’eficiència i l’energia solar.

Entre totes i tots hem d’aconseguir que, quan caduque l’actual permís de funcionament en el 2021, no se’l renoven. Iberdrola ja ha tret prou benefici per posar-nos en perill a tots. Fins i tot als no nascuts. Ja és hora de tancar Cofrents i totes les demés. Nuclear? No, gràcies! Tanquem Cofrents i connectem-nos al Sol!

La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, Plataforma A Contrapèl, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, Associació de Damnificats per l’Incendi de l’Alcalatén (ADIA) i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Una onada antinuclear recorre el País Valencià

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?