Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Educació ambiental > La Casa Penya > Conclou la primera edició del Projecte Gambeta

La Casa Penya

Conclou la primera edició del Projecte Gambeta

Constatem la presència de la Palaemonetes zariquieyi a la reserva de la Finca de Penya

dimecres 15 de novembre de 2017, per  AE-Agró

Durant l’estiu i la tardor de 2017, Acció Ecologista-Agró ha desenvolupat la primera edició del Projecte Gambeta, el germà menut del Projecte Emys i amb el qual volem estudiar l’estat de conservació de la gambeta a la Marjal d’Almenara i altres zones humides, barrancs i rius. En esta primera edició, esta iniciativa de ciència ciutadana ha aconseguit constatar la presència de la Palaemonetes zariquieyi a la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre que AE-Agró custodia a la Marjal d’Almardà-Almenara. A més a més, vam organitzar amb la Conselleria de Medi Ambient i l’Ajuntament de Sagunt una jornada de formació per a voluntaris a La Casa Penya, on actualment té la seua base d’operacions el Projecte Gambeta.

Equipats amb salabres, lupes, claus dicotòmiques i botes d’aigua, els voluntaris del Projecte Gambeta han realitzat durant l’estiu i la tardor de 2017 el primer cens d’este nou projecte de ciència ciutadana d’Acció Ecologista-Agró. El seguiment s’ha desenvolupat a la Finca de Penya de la Marjal d’Almardà-Almenara. En esta reserva de fauna silvestre, que es troba sota la custòdia del territori d’AE-Agró, el Projecte Gambeta ha aconseguit confirmar la presència de la Palaemonetes zariquieyi, una de les dues espècies que històricament han habitat a les zones humides litorals del País Valencià. Tanmateix, per ara, no hem trobat cap exemplar de l’altra gambeta, la Dugastella valentina.

El seguiment va arrancar en juliol. Concretament, durant el cens de tortugues autòctones convocat amb motiu del Projecte Emys a la Finca de Penya. Després, es van realitzar altres jornades de voluntariat científic durant l’estiu i la tardor per a continuar amb l’estudi de les gambetes en este lloc estratègic de la Marjal d’Almenara. L’última va ser el dissabte 21 d’octubre i, com en les jornades anteriors, es van localitzar exemplars de Palaemonetes zariquieyi, però no de Dugastella valentina.

A més a més dels voluntariats de camp, en esta primera edició del Projecte Gambeta també s’ha celebrat una jornada de formació per als participants en esta iniciativa de ciència ciutadana. La cita va ser el passat 20 de setembre i va comptar amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient i l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València). La jornada es va desenvolupar a La Casa Penya, el centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà, on actualment el Projecte Gambeta té la seua base d’operacions.

El pròxim any, continuarem amb esta iniciativa de ciència ciutadana per a estudiar l’estat de conservació de la gambeta. El repte és ampliar este voluntariat a més indrets de la geografia valenciana. Per exemple, a les marjals, rius i barrancs del Projecte Emys. Si vols participar, proposar-nos zones de cens o rebre informació del Projecte Gambeta, envia un correu electrònic a lici70@yahoo.es. T’esperem en esta nova aventura mediambiental!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Esta tardor visita, viu i descobrix La Casa Penya

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?