Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Sueca-Muntanyeta dels Sants > Volem el Camí del Xúquer i el volem esta legislatura!

Muntanyeta dels Sants

Volem el Camí del Xúquer i el volem esta legislatura!

La Ribera en Bici, Xúquer Viu i la Muntanyeta dels Sants-AE Agró presentem mocions en 19 ajuntaments per a demanar esta infraestructura per a vianants i ciclistes

dilluns 20 de novembre de 2017, per  AE-Agró

La Ribera en Bici-Ecologistas en Acción, Xúquer Viu i la Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró hem presentat mocions demanant el Camí del Xúquer als ajuntaments de Cullera, Fortaleny, Sueca, Riola, Polinyà de Xúquer, Albalat de la Ribera, Algemesí, Alzira, Carcaixent, Benimuslem, Alberic, La Pobla Llarga, Vilanova de Castelló, Beneixida, Gavarda, Càrcer, Cotes, Antella i Sumacàrcer. Esta infraestructura per a vianants i ciclistes permetria acostar el riu als pobles riberencs i visitar-lo d’una manera lúdica, didàctica i tranquil·la. A més a més, afavorirà l’us del transport ecològic i saludable i l’entrada del turisme verd. Per tots estos motius volem que el Camí del Xúquer es faça realitat durant esta legislatura.

El Xúquer dóna nom i vida a La Ribera. I també a L’Horta de València i l’Albufera, a les quals envia part de les seues aigües per a beure, conrear i mantindre ecosistemes. Té ja tants pantans, assuts i canalitzacions, tantes extraccions, que està esgotat i de vegades es queda sense cabal en algun tram, situació cada cop més freqüent pel Calfament Climàtic. I els actuals pobladors de les riberes, molt més beneficiats pel riu que perjudicats, seguixen veient-lo amb recel i vivint d’esquenes a ell.

Per això, La Ribera en Bici-Ecologistas en Acción, Xúquer Viu i la Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró veiem necessari protegir-lo i acostar-lo als pobles amb un Camí del Xúquer que facilite la visita lúdica, didàctica i tranquil·la, a peu o en bici. Este camí aniria des de Cullera fins a Sumacàrcer, i viceversa, passant per la majoria de pobles riberencs i quedant prop de la resta de municipis de la comarca i d’altres comarques, gràcies a les estacions de ferrocarril que hi ha en el recorregut.

Encara hi ha més avantatges, perquè acostar el riu als pobles i la mar amb el Camí del Xúquer afavorirà l’us del transport ecològic i saludable. Esta infraestructura per a vianants i ciclistes també afavorirà l’entrada del turisme verd des de la costa massificada i insostenible fins als pobles de l’interior, fomentant així l’economia local, que bona falta fa.

El Camí del Xúquer, apegat al riu o prop d’ell, consta d’uns 50 kilòmetres aproximadament. Els plànols topogràfics, en DIN-A3, es poden consular a la web de La Ribera en Bici (es corresponent amb el traçat blau fosc o morat, segons el mapa). El 90% del seu recorregut el constituïxen camins i vials ja existents. Només cal senyalitzar-los oficialment i condicionar tres trams curts (assenyalats als plànols amb traçat discontinu).

Concretament es tracta dels trams entre Alzira i Albalat de La Ribera, on cal connectar amb un carril bici o rural d’aproximadament 4 kilòmetre el Parc Fluvial d’Alzira amb el pont de la CV-512, abans d’Albalat; el tram d’Alberic, que necessita un carril bici de menys d’un kilòmetre o un voral més ample en la zona del pont sobre el Xúquer en la carretera CV-545; I, finalment, el tram de Gavarda, o s’ha d’ampliar el voral o instal·lar un carril bici de mig kilòmetre entre el pont de ferro i el poble vell de Gavarda.

Per tant uns 45 kilòmetres del Camí del Xúquer ja estan fets i sols cal senyalitzar-los bé, els altres 5 necessiten ser construïts nous (amb 2 metres d’amplària és suficient) o simplement es poden ampliar els vorals de les carreters existents (fins a 1 metre). El cost i l’impacte ambiental resulten insignificants comparats amb els de l’AVE i les autovies, infraestructures que indubtablement ja ens sobren.

L’escrit que s’ha entregat als 19 ajuntaments de l’itinerari sol·licita que assumisquen el Camí del Xúquer i demanen a la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori la correcta senyalització dels trams existents i la realització dels tres necessaris per a completar-lo. Volem el Camí del Xúquer i el volem en esta legislatura!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Visita a la problemàtica del Xúquer

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?