Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Educació ambiental > La Casa Penya > "Viu la Marjal", una experiència única per a descobrir la Marjal (...)

La Casa Penya

"Viu la Marjal", una experiència única per a descobrir la Marjal d’Almenara

Primera excursió a peu de la temporada per a mostrar la biodiversitat d’este aiguamoll

dijous 23 de novembre de 2017, per  AE-Agró

El passat dissabte, 18 de novembre, la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró i l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) encetarem el cicle d’excursions "Viu la Marjal", proposta que forma part del programa d’activitats de La Casa Penya. En esta primera ruta vam anar caminant des del centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara fins a l’Ullal de Quartons. Durant l’excursió, que va comptar amb la participació de quasi trenta persones, vam travessar gran part de la Marjal d’Almenara i vam descobrir l’espectacular biodiversitat que atresora esta zona humida. Per exemple, en només tres hores de passeig, vam vore fins a quatre espècies diferents d’àguiles.

Mostrar l’enorme biodiversitat que atresora la Marjal d’Almenara i tota la gamma d’ecosistemes que trobem en esta meravellosa zona humida litoral. Este és el repte del "Viu la Marjal", la nova activitat de La Casa Penya, una proposta que la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró i l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) programarem a partir d’ara amb una periodicitat trimestral.

La primera cita del "Viu la Marjal" va ser el passat dissabte, 18 de novembre, i ens va portar a passejar des de La Casa Penya de Sagunt fins a l’Ullal de Quartons. Durant la ruta vam visitar el saladar de Benavites, els prats inundats de Calamocs i els Estanys d’Almenara. Ací vam fer una parada per a vore in situ com brollava l’aigua de l’Ullal de Cavanilles i pujar a la Penya dels Estanys, des d’on vam gaudir d’una espectacular visió panoràmica de tota la Marjal d’Almenara.

L’excursió va finalitzar a l’Ullal de Quartons, on un autobús ens va arreplegar i ens va portar de nou a La Casa Penya després d’una magnífica jornada de natura i marjal. Jornada en la qual no van faltar les aus. Vam poder vore galls de canyar (Porphyrio porphyrio), picaports (Plegadis falcinellus), gavines comunes (Larus ridibundus), pit-blaus (Luscinia svecica), fotges (Fulica atra), bequerudes (Gallinago gallinago), mosquiters (Phylloscopus collybita)... I, fins i tot, quatre espècies diferents d’àguiles: la pescadora (Pandion haliaetus), l’arpellot de marjal (Circus aeruginosus), la calçada (Hieraaetus pennatus) i l’aguilot (Buteo buteo).

A més a més, els quasi trenta participants en esta excursió es van quedar bocabadats amb la transparència i la quantitat d’aigua que actualment té la Marjal d’Almenara, malgrat el perllongat període de sequera que estem patint. Afortunadament l’aqüífer que abastix a este aiguamoll té una gran potència i, una vegada s’han aturat els motors de reg després de les collites de l’estiu, esta zona humida està tornant a recuperar els nivells d’aigua propis de la tardor.

L’única nota negativa de l’activitat va ser que, sense previ avís, va fallar prou gent que tenia reservada la seua plaça per a l’excursió. Vos demanem responsabilitat quan vos apunteu a convocatòries amb places limitades com esta. Al final es van quedar persones en llista d’espera sense poder vindre a viure la marjal mentres l’autobús regressava a La Casa Penya amb seients lliures.

La següent excursió del "Viu la Marjal" serà en hivern. Fins llavors, et convidem a participar en la resta d’activitats que la Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró organitza a La Casa Penya i a la resta de la comarca del Camp de Morvedre. Este diumenge, per exemple, tenim una nova visita guiada al centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara. I per al dissabte tenim programada una plantació de flora dunar amb la Colla Verda junt a la Gola de Quartell. Vine, viu i descobrix la marjal!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Marjal d’Almenara, de la desaparició a l’excel·lència mediambiental

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?