Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2017 > Territori Emys > Finalitza el projecte Territori Emys

Territori Emys

Finalitza el projecte Territori Emys

Esta aventura conservacionista acaba, però la feina continua!

dimecres 20 de desembre de 2017, per  AE-Agró

Amb el final de l’any es tanca també el projecte Territori Emys. Esta iniciativa mediambiental ha unit durant 2017 a Acció Ecologista-Agró, el GOB (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) de Menorca i la Fundació Emys de Girona amb l’objectiu de millorar la conservació de l’amenaçada tortuga d’estany europea (Emys orbicularis). Per a portar endavant este projecte, que s’ha realitzat en l’arc mediterrani de la península Ibèrica, les tres entitats hem comptat amb el suport de la Fundación Biodiversidad (Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient) i la col·laboració del Grup de Recerca en Ecologia Aquàtica Continental (GRECO) de la Universitat de Girona.

Gràcies a l’entesa entre Acció Ecologista-Agró, el GOB (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) de Menorca i la Fundació Emys de Girona, el projecte Territori Emys ha desenvolupat i posat en pràctica un protocol de seguiment de les poblacions de tortuga d’estany europea (Emys orbicularis). Amb esta metodologia s’han aconseguit capturar, analitzar i marcar un total de 229 tortugues d’esta espècie protegida en tres poblacions diferents: el Tancat de la Pipa del Parc Natura de l’Albufera de València, l’illa de Menorca i la comarca gironina de La Selva.

Les dades obtingudes durant 2017 per esta iniciativa mediambiental han permés analitzar l’estructura poblacional i l’estat de conservació de l’Emys orbicularis i del seu hàbitat en l’arc mediterrani de la península Ibèrica, permetent així desenvolupar un projecte de conservació per a l’espècie que aportarà directrius per a fer front a les pressions que amenaces la seua supervivència.

El projecte també ha contribuït a la millora de l’hàbitat de la tortuga d’estany europea. Concretament, amb la creació de noves basses i amb la restauració d’alguns espais on ja es trobava esta espècie en finques privades, que mantenen acords de custòdia del territori amb AE-Agró, el GOB-Menorca o la Fundació Emys. Les noves basses oferixen un nou hàbitat en indrets estratègics que facilitaran la colonització de forma natural de la tortuga d’estany europea, adreçant així una de les principals causes del declivi de les seues poblacions. Així mateix, s’ha actuat també en diversos espais amb presència d’Emys orbicularis per a millorar les seues condicions en favor d’esta espècie amenaçada.

Per exemple, AE-Agró, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Albalat de la Ribera, el Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Medi Ambient i el Parc Natural de l’Albufera de València, ha alliberat esta tardor quatre tortugues d’estany europees, equipades amb ràdio-transmissors, en un dels dos Ullals de la Senillera. Ullal que prèviament va ser restaurat i condicionat en el marc del projecte Territori Emys.

Esta aventura conservacionista acaba, però la feina continua. La protecció de l’Emys orbicularis, una espècie emblemàtica de les zones humides de València, Menorca i Girona, seguirà necessitant de la col·laboració de les entitats que vetlem per la conservació de la natura, així com de la població. Per això, amb el Territori Emys també s’ha buscat difondre el projecte i educar a la ciutadania, sobretot a xiquets, adolescents i joves, sobre les problemàtiques ambientals que afecten a la tortuga d’estany europea i a la biodiversitat de les zones humides.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Projecte Emys: Informe Pipa 2017

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?