Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > Petroli? No, gràcies!!! > Protecció internacional per al corredor migratori de cetacis de la (...)

Petroli? No, gràcies!!!

Protecció internacional per al corredor migratori de cetacis de la Mediterrània

El Ministeri d’Energia ha d’arxivar ara tots els projectes de prospeccions i sol·licituds de permisos d’investigació d’hidrocarburs que afecten a la nostra mar

dimecres 20 de desembre de 2017, per  AE-Agró

Este dilluns, 18 de desembre, la XX Conferència de les Parts (COP20) del Conveni de Barcelona ha decidit atorgar protecció internacional al corredor de migració de cetacis de la demarcació marina llevantí-balear i l’ha declarat Zona Especialment Protegida d’Importància per a la Mediterrània (ZEPIM). Des d’Acció Ecologista-Agró celebrem esta gran notícia i felicitem a l’Aliança Mar Blava, OceanCare i Natural Resources Defense Council (NRDC), entitats que venien reclamant esta declaració des de fa dos anys. Ara, el Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital ha d’arxivar tots els projectes de prospeccions i sol·licituds de permisos d’investigació d’hidrocarburs que afecten a este espai marí protegit.

Esta decisió del Conveni de Barcelona era àmpliament esperada a l’Estat espanyol i a nivell internacional a causa de l’altíssim valor ecològic d’este espai, no sols per ser zona de pas migratori per al rorqual comú (Balaenoptera physalus) cap a les seues àrees de cria i alimentació en el nord de la Mediterrània, sinó també per ser hàbitat i zona d’alimentació per a una gran diversitat d’espècies de cetacis. Per exemple, el catxalot (Physeter macrocephalus), el dofí mular (Tursiops truncatus), el dofí llistat (Stenella coeruleoalba), el dofí comú (Delphinus delphis) i cetacis bussejadors de gran profunditat com el cap d’olla gris (Grampus griseus), el cap d’olla negre (Globicephala melas) i la balena amb bec de Cuvier (Ziphius cavirostris). A més a més, altres espècies de fauna marina, com la tortuga babaua (Caretta caretta) i les aus marines, també es beneficiaran d’esta declaració.

“Esta decisió del Conveni de Barcelona és una excel·lent notícia per a la vida marina en esta part de la mar Mediterrània, una espècie de regal de Nadal. Al seu torn és un reconeixement a la importància de la investigació científica i als seus resultats, a l’aplicació sensata de les ferramentes de conservació de la Natura, així com al treball de la societat civil”, va afirmar Nicolas Entrup, portaveu d’OceanCare i Natural Resources Defense Council (NRDC), dos ONGs internacionals, membres d’Aliança Mar Blava, que es dediquen principalment a la reducció d’activitats que provoquen contaminació acústica submarina en els oceans del món.

“Volem agrair l’important suport rebut en els últims anys a la protecció del corredor de migració de cetacis per una gran quantitat d’institucions de l’Estat espanyol, científics, entitats d’estudi i conservació dels cetacis i ONGs de tot el món. El seu suport ha sigut decisiu per a aconseguir véncer les resistències existents a l’èxit d’este procés”, va declarar Carlos Bravo, portaveu d’Aliança Mar Blava, una plataforma intersectorial la missió de la qual és augmentar la protecció de la mar Mediterrània i amb la qual col·labora Acció Ecologista-Agró. L’aliança està formada per més de 120 membres, incloses administracions públiques de les Illes Balears i de Catalunya, entitats del sector privat (com el turisme, la pesca i el nàutic) i organitzacions de la societat civil.

Al llarg de 2016 i 2017 s’han produït, a petició d’Aliança Mar Blava, OceanCare i NRDC, nombrosos suports institucionals en favor de la declaració d’esta Zona Especialment Protegida d’Importància per a la Mediterrània (ZEPIM), entre els quals s’inclou el Congrés dels Diputats, el Parlament Balear, el Govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la de València, els Consells Insulars de Mallorca, Menorca, Formentera i Eivissa, i els Ajuntaments de Barcelona, València, Palma de Mallorca, així com els d’Eivissa, Maó, i Ciutadella entre molts altres de les Illes Balears. A més a més dels suports provinents de la societat civil i de la comunitat científica, com per exemple la declaració subscrita per 39 científics marins de renom internacional i 36 organitzacions internacionals de conservació marina, les quals representen en conjunt a milions de socis globalment.

Una conseqüència directa d’esta protecció internacional és que el Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital haurà d’arxivar tots els projectes de prospeccions d’hidrocarburs i les sol·licituds de permisos d’investigació d’hidrocarburs (PIH) que afecten a este espai protegit. Este és el cas dels PIH “Nord-est 1” a “Nord-est 12”, sol·licitats en el Golf de Lleó per la companyia Capricorn Spain, filial espanyola de la petroliera Cairn Energy; el PIH “Medusa”, impulsat per quatre companyies petrolieres enfront de les costes de Tarragona; I el projecte de sondejos acústics de la companyia Spectrum Geo Limited en el mar Balear, el qual compta ja amb una resolució d’arxiu del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient. Les superfícies d’actuació de tots estos projectes invadixen en gran mesura l’àrea protegida pel corredor migratori de cetacis.

Tal com establix la decisió del Conveni de Barcelona, adoptada este 18 de desembre, per a fer definitiva la declaració d’esta ZEPIM, el Govern espanyol haurà de tindre publicat en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el Reial Decret, actualment en el procés oficial de tramitació, pel qual es declara el corredor de migració de cetacis com a Àrea Marina Protegida i s’aprova un règim de protecció preventiva. Este règim, que establix la prohibició dels estudis sísmics amb canons d’aire comprimit i altres tecnologies, així com qualsevol activitat extractiva en esta àrea, estarà en vigor un màxim de tres anys, a comptar des del moment en el qual este espai marí siga inclòs en la Llista ZEPIM, ja que en eixe termini haurà d’estar en vigor el Pla d’Ús i Gestió d’esta àrea marina protegida.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Petroli? No, gràcies!!!

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?