Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Territori > L’Horta de Rocafort

Comissió de Territori

L’Horta de Rocafort

Gota a gota, litre a litre, anem fent que l’aigua s’infiltre

dimecres 27 de desembre de 2017, per  AE-Agró

L’assarb que amenaçava l’Horta de Rocafort ha marcat l’actualitat mediambiental d’este municipi de la comarca de L’Horta Nord durant 2017. Afortunadament, este projecte finalment ha sigut descartat, tal i com exigia la Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró. Ara, tot el procés de debat i recerca d’alternatives a l’assarb ha fructificat en una publicació que en fa memòria i aporta elements per a una gestió més conscient del territori. Es tracta d’un número especial del Butlletí d’Informació Municipal Viure Rocafort, editat per l’ajuntament i titulat Poble de l’Horta. En ell podem trobar diferents articles. Per exemple, el de "L’Horta de Rocafort", redactat per la Comissió de Territori d’AE-Agró i que pots llegir a continuació.

"I temps al temps, amb la saviesa acumulada des de l’infinit, amerada amb les gotes de tota la rosada de la Terra, continue habitant l’Horta secular, mentre contemple l’esdevenir de tots els llocs del món”, Ceres (Mataren el verd, Carme Miquel , 2013).

Rocafort, així com els pobles veïns, es troba assentat sobre una porció del ventall fluvial creat pel Riu Túria. Són graves, arenes i dipòsits llimosos propicis per a l’aprofitament agrícola. L’habitant de l’Horta ha configurat un paisatge-ecosistema de gran productivitat, amb elevada diversitat biològica i gran bellesa, fet que evidencia que el saber col·lectiu de la humanitat té una estreta relació amb la diversitat biològica, cosa que no hem d’oblidar.

Des d’Acció Ecologista-Agró tenim clar que el futur dels nostres espais naturals i del nostre territori passa per la implicació de tota la població, així com l’accés a la informació per tal de poder debatre i prendre les decisions més adequades. Es per això que hem fet allò que els nostres representants no han fet: convocar debats amb diferents intervencions per tal de donar a conéixer el projecte, els seus impactes i proposar noves formes de gestió de les aigües pluvials a nivell de conca.

Gràcies a la implicació de tota la ciutadania (i a la valentia dels representants polítics), el projecte de la construcció de l’assarb, ressuscitat després de 10 anys (quantes coses han passat en 10 anys!!!) i que podem qualificar d’antic, caduc i amb una visió completament reduccionista de la gestió de les aigües pluvials i residuals (amb una canal que proposava travessar completament l’Horta de Rocafort), ha sigut aturat. Ens podem donar l’enhorabona.

De totes les coses que hem aprés durant tot este procés, destaquem que la gestió tradicional de les aigües pluvials ha quedat completament obsoleta i ens genera multitud de problemes: les pluvials s’han estat barrejant amb les fecals, embrutant per arrossegament de la contaminació dels carrers i acumulant en clavegueres, generant volums intractables cada vegada majors, donat que cada vegada impermeabilitzem més el nostre territori.

Què fem amb elles? O bé a l’Horta, que no li importava a ningú (excepte a les llauradores, les quals durant molts anys s’han vist perjudicades per l’entrada de residus sòlids i aigües fecals a les seues terres... és a dir, al nostres aliments), o l’altra solució era traslladar el problema, amb canals de formigó cada vegada més grans, fins arribar a la mar. Afortunadament, el paradigma de gestió d’aigües pluvials està canviant.

En els últims anys s’han desenvolupat múltiples tècniques que s’empren ja en altres països, inclús a València. Entre les quals trobem cobertes vegetades, depòsits d’aprofitament d’aigua, paviments permeables, pous i rases d’infiltració, jardins de pluja, sòls estructurals, cunetes vegetades, aiguamolls artificials... Estes tècniques (denominades en conjunt sistemes de drenatge sostenible) podrien aplicar-se perfectament al nostre cas ja, reduint el volum d’aigua que arriba a les zones baixes. Atacant així el problema on es produïx: en les zones altes on cada vegada s’infiltra menys.

Per exemple, AE-Agró ha sol·licitat a l’Ajuntament de Godella que la parcel·la del Bovalar, que expropiarà en breu, siga destinada a la construcció d’un aiguamoll artificial. És a dir, una àrea que a més a més de laminar escolaments constituïx una zona verda amb molta biodiversitat. Tenint en compte que el Barranc del Bovalar i el Barranc dels Frares aporten els majors cabals a l’Horta, este mateix any podria començar-se a solucionar el problema de les aigües pluvials.

Per a nosaltres l’Horta no es toca. No ens podem permetre el luxe de perdre ni un metre més d’este paisatge, que ens proveïx de fonamentals serveis ecosistèmics en esta cruïlla de canvi global en la qual ens trobem a dia de hui. L’Horta funciona com embornal de carboni, contribuint a reduir l’impacte del Canvi Climàtic; ens ajuda en la regulació climàtica dels municipis que la poblen; servix com a corredor ecològic per a moltes espècies, connectant els nostres espais naturals; i, per descomptat, servix com a espai d’esbarjo, inspiració i paisatge per a totes les persones.

Som conscients que l’Horta ha estat fins ara maltractada. Ha rebut totes les aigües residuals dels municipis, s’ha fet una agricultura intensiva, amb fitosanitaris que impacten sobre el medi ambient i les persones, s’han cobert séquies, maltractant el patrimoni mil·lenari que este paisatge atresora... Però, encara estem a temps de salvar-la gràcies a aturar projectes com el de l’assarb.

Una nova agricultura biològica, sense pesticides i sense l’ús massiu de fertilitzants químics, aprofitant els residus orgànics i emprant espècies adaptades i diversificades genèticament, aprofitant la saviesa dels nostres avantpassats és imprescindible per al desenvolupament sostenible; A l’igual que el foment de l’autosuficiència regional en els productes bàsics, fomentant la sobirania alimentària dels nostres municipis, posant en valor el treball dels nostres llauradors i llauradores, custodis del nostre territori i del patrimoni.

Eixe és l’horitzó al qual des d’AE-Agró volem mirar amb il·lusió. I a les administracions els recordem que és la seua responsabilitat posar en valor tot este tresor, recuperant les alqueries i els sistemes de regadiu tradicional (recordem que sota l’asfalt està la séquia). Plans com ara el Pla d’Acció Territorial (PAT) de l’Horta ens donen una certa esperança, però hem de recordar que no ens podem despistar. I, en el cas que ens ocupa, el nostre nou mantra és “gota a gota, litre a litre, anem fent que l’aigua s’infiltre”, sense tocar ni un centímetre d’Horta i millorant la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes.

*Este article va ser publicat en el número especial del Butlletí d’Informació Municipal Viure Rocafort "Poble de l’Horta".

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Exigim la restitució de l’horta de La Punta

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?