Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Tancat de la Pipa > Localitzem una nova espècie exòtica invasora al Tancat de la (...)

Custòdia del Territori

Localitzem una nova espècie exòtica invasora al Tancat de la Pipa

El miraguà fals és una planta enfiladissa originària de l’est d’Amèrica del Sud

dijous 18 de gener de 2018, per  AE-Agró

El passat 10 de gener, vam localitzar en el Tancat de la Pipa del Parc Natural de l’Albufera de València una nova espècie vegetal. Tanmateix, en este cas no es tracta d’una bona notícia per a esta àrea de reserva, propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) però custodiada per Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife. La planta en qüestió és el miraguà fals (Araujia sericifera). Esta enfiladissa de l’est d’Amèrica del Sud es va introduir a Europa en el segle XIX com a planta ornamental i per a aprofitar la fibra del seu fruit amb finalitats tèxtils. Des de llavors, esta espècie exòtica invasora s’ha estés i naturalitzat per pràcticament totes les comarques litorals del País Valencià.

El miraguà fals (Araujia sericifera) detectat en el Tancat de la Pipa va ser ràpidament retirat d’esta àrea de reserva del Parc Natural de l’Albufera de València. Ara, caldrà estar molt atents a possibles reproduccions per a evitar que puga propagar-se per este aiguamoll artificial, que pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) però que es troba sota la custòdia del territori d’Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife

El miraguà fals és una planta enfiladissa originària de l’est d’Amèrica del Sud i que està inclosa en l’Annex I del Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores i en l’Annex II del Decret Control d’Espècies Exòtiques Invasores de la Comunitat Valenciana. A Europa va arribar en el segle XIX per al seu ús ornamental i per a aprofitar la fibra del seu fruit amb finalitats tèxtils. Actualment, a la península ibèrica ha aconseguit establir-se al País Basc, Almeria, Múrcia, Mallorca i al llarg de pràcticament totes les comarques litorals de Catalunya i el País Valencià.

Es tracta d’una espècie molt agressiva que colonitza nous espais de manera intensiva. Al País Valencià es prou habitual trobar horts de tarongers abandonats coberts per complet per l’Araujia sericifera. L’estratègia que empra per a dispersar-se és produir una gran quantitat de llavors. Estes tenen una elevada viabilitat i estan proveïdes amb un feix de pèls sedosos, que faciliten que el vent les puga propagar. A més a més, el miraguà fals es multiplica vegetativament per mitjà d’esqueixos i el seu creixement és molt ràpid, especialment si disposa d’un suport.

Capvespre meditatiu per a acomiadar 2017

Pel que respecta a l’actualitat del Tancat de la Pipa, destacar també que vam acomiadar l’any 2017 amb una nova convocatòria dels Capvespres de la Pipa. En esta ocasió la cita va consistir a realitzar un passeig meditatiu amb Gisela Casao, professora de Tai Chi i Qi Qong. Amb ella vam experimentar els beneficis del Mindfulness (atenció conscient) i, en silenci, vam connectar amb nosaltres i la natura en un espai privilegiat com és el Parc Natural de l’Albufera.

L’activitat, que va ser una magnífica oportunitat per tal d’adonar-nos de l’impacte de la nostra petjada en el territori i proposar-nos per a l’any 2018 una major connexió amb el medi ambient, va concloure amb el sempre espectacular capvespre de l’Albufera.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Azolla filiculoides al Tancat de la Pipa

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?