Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > La Marina > Les primeres cries d’àguila pescadora s’instal·laran aquesta (...)

La Marina Plaça

Les primeres cries d’àguila pescadora s’instal·laran aquesta primavera en el cap de Sant Antoni

L’objectiu d’establir els primers nius en la comarca és aconseguir recompondre una “autopista migratòria” que connecte el nord d’Europa i Àfrica

dimarts 13 de febrer de 2018, per  AE-Agró

El projecte de reintroducció de l’àguila pescadora és ja tota una realitat en la Marina Alta. S’espera que abans de l’estiu puguen arribar els primers pollets a la zona de les Planes, al costat del antic quarter de carrabiners del cap de Sant Antoni. Es diu que aquesta espècie migratòria recorda i torna sempre al lloc on va nàixer, i la intenció és que les àguiles creguen que han nascut en aquest espai natural i, seguint el costum de l’espècie, tornen d’ací uns anys a nidificar i criar.

Carla Pons, 12 febrer/2018

Aquest dilluns s’ha presentat a Xàbia el projecte, la segona fase del qual arrancarà aquesta primavera en els penya-segats del cap de Sant Antoni, en el parc natural del Montgó, i en l’aiguamoll del parc natural de la Marjal de Pego-Oliva. L’objectiu és establir els primers nius en la comarca i aconseguir recompondre una “autopista migratòria” que connecte el nord d’Europa i Àfrica.

Suposaria recuperar una espècie que es va extingir de la zona el 1981, fa ja gairebé 40 anys, i alhora tornar a comptar amb una població d’àguila pescadora en la Mediterrània peninsular. Ara mateix, tret de les Balears, només el nord peninsular i Andalusia, que va establir un precedent l’any 2003 amb l’inici d’un programa de reintroducció de l’espècie, compten amb poblacions d’àguila pescadora. Per això, la Marina Alta seria, com ha assenyalat Joan Sala, actual president de la Junta Rectora del Montgó i delegat en la comarca d’Acció Ecologista-Agró, l’”espai idoni” per exercir com a nexe d’unió tant peninsular com entre Europa i Àfrica.

El recorregut del projecte

El 2006 es van iniciar els primers treballs de recuperació de l’espècie mitjançant una primera fase que no va aconseguir quallar. Aquesta consistia a instal·lar plataformes artificials de cria per incitar a les parelles a nidificar en el nostre territori. “Tenim constància que el 2011, molt a prop del cap de Sant Antoni, va estar una parella d’àguila pescadora durant pràcticament un any, però finalment no van tindre cries i se’n van anar”, ha detallat Sala.

Ara, després d’un fer un estudi de viabilitat finançat pels ajuntaments de Dénia, Xàbia, Pego i Oliva, la Conselleria de Medi Ambient s’ha compromès a donar-li continuïtat econòmica a un projecte que tindrà una durada de quatre anys, aproximadament. El pròxim pas serà col·locar unes instal·lacions per induir el hacking o criança campestre d’uns pollastres d’àguila a partir d’aquesta primavera.

Es farà en un lloc pròxim a l’antiga caserna de Carrabiners de La Plana, entre Xàbia i Dénia, perquè tinguen un vol fàcil fins als penya-segats del cap de Sant Antoni, on s’espera que puguen pescar i alimentar-se quan siguen autònomes. Abans, els primers dies, quan encara no saben volar, se’ls deixarà menjar prop d’aquests nius artificials. Les confraries de pesca de Dénia i Xàbia han mostrat el seu compromís amb el projecte i cediran el peix necessari.

La reintroducció de l’àguila pescadora, segons ha afegit Itziar Colodro, portaveu de l’empresa de turisme ambiental implicada en el projecte, seria un èxit “ecològic i estratègic”. D’una banda, pel fet de connectar l’”autopista” entre Àfrica i el nord d’Europa, i d’una altra, perquè li donaria més valor al patrimoni natural de la zona. I això, ha convingut Colodro, suposarà també un motiu més per promoure un turisme sostenible i respectuós.

Corregir l’estesa elèctrica, una prioritat

L’electrocució és una de les principals causes de mortalitat no natural d’aus, i els rapinyaires són especialment sensibles a aquest problema, al qual s’enfronten els impulsors del projecte, tot i que diuen tindre’l ja controlat i Iberdrola s’ha compromès a aïllar correctament els cables.

De fet, l’empresa elèctrica té l’obligació. La conselleria li ha exigit que comence la correcció de més de 32.000 metres repartits en diversos paratges naturals: el Montgó-Cap de Sant Antoni en els termes de Dénia i Xàbia, el parc natural de la Marjal Pego-Oliva, els Penyassegats de la Marina i la ZEPA Muntanyes de la Marina.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La notícia en La Marina Plaça

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?