Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > Manifest per la protecció de Les Moles

Pam a pam

Manifest per la protecció de Les Moles

Unix-te a la Coordinadora i ajuda’ns a defensar este paratge natural de Paterna

dimarts 3 d’abril de 2018, per  AE-Agró

El passat 24 de març es va presentar la Coordinadora per la Protecció de Les Moles, entitat que ja agrupa a més de 30 organitzacions que compartim un objectiu comú: conservar i defensar este paratge natural de Paterna (L’Horta Oest, València) amenaçat actualment pel projecte de Puerto Mediterráneo. A continuació publiquem el manifest fundacional de la Coordinadora per la Protecció de Les Moles, document al qual també s’estan adherint personalitats del món de les arts, la cultura i la defensa del medi ambient i del patrimoni històric. Si vols adherir-te, ja siga com a associació o a títol personal, signa la versió del manifest que trobaràs com a document adjunt i envia-la a lamolaesnostrailavolemverda@gmail.com.

El paratge de Les Moles de Paterna està enclavat entre la pista d’Ademús, el parc empresarial Tàctica, La Canyada i Paterna. Ocupa una àrea forestal i de sòl agrícola de 471 hectàrees i representa un dels pocs pulmons verds que queden en l’àrea metropolitana de València. Una zona d’alt interés per a l’oci en família compatible amb els objectius de conservació i millora de l’espai natural. A Les Moles ens trobem amb boscos de pi blanc, sotabosc mediterrani com llentiscle, coscoll, romaní, timó... I vegetació típica de ribera a les zones dels barrancs d’En Dolça i Travessat. L’abellerol, el pit-roig, el mussol, la rabosa, la llebre i l’eriçó formen part de la seua fauna habitual.

Les Moles estan actualment amenaçades perquè un grup promotor britànic hi vol instal·lar un megacentre comercial que ocuparia l’equivalent a 200 camps de futbol. Si esta infraestructura es construïra tindria un impacte devastador sobre l’estructura comercial de la comarca, formada per un important entramat de comerços de proximitat i diversos centres comercials. A Saragossa la implantació de Puerto Venecia va suposar el tancament de molts comerços de la ciutat i del centre comercial Plaza Imperial. Per tant, com demostren diversos estudis de la Universitat de València, un centre comercial d’estes característiques destruiria més treball que crearia i ompliria de formigó un espai natural que, a hores d’ara, és un dels pulmons verds més pròxims a València i als pobles de l’àrea metropolitana.

Quin futur volem per a Les Moles?

La seua protecció integral i preservació, perquè puga ser el gran espai d’oci en contacte amb la natura on la població puga accedir sense recórrer al transport privat i puga gaudir d’un entorn natural molt prop de la ciutat. És un espai idoni per a fer senderisme, ciclisme, escalada, carreres d’obstacles, etc. I per a anar a passejar per les vores dels barrancs amb vegetació abundant de ribera, els boscos de pins i visitar els elements etnogràfics singulars com ara coves-habitatge, refugis de pastor de pedra en sec, trinxeres i nius de metralladora de la Guerra Civil.

Demanem al Consell que vetle pel bé comú i que tinga la mateixa iniciativa política que ha tingut per a fer la Llei de Protecció de L’Horta i dote Les Moles de Paterna d’una figura de protecció que la preserve per a la població actual i per a les generacions futures.

La Coordinadora per la Protecció de Les Moles està formada pel Col·lectiu Joves de la Coma, Crecer en la Coma, Granja Júlia, Associació de Veïns de la Canyada, Per l’Horta, Ca Revolta, Coordinadora de los Bosques del Turia, Paterna Respira, Associació 9 d’Octubre de Vilamarxant, Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Plataforma pel Comerç Valencià, Unió Gremial, València en Bici-AE Agró, Plataforma per Russafa, Societat Valenciana d’Ornitologia, CSOA L’HORTA, Endavant València, Aplec Camp del Turia, Espai Veïnal del Cabanyal, Cabanyal Horta, Jove Muixeranga de València, Arada Feminista, Fusa Activa, Fundación Global Nature, Paterna Accesible, Colla Gatzara-Escola de tabal i dolçaina, SEO/BirdLife, Ateneu Llibertari del Cabanyal, Companyia de Teatre el Pont Flotant, CGT-València i l’Assemblea d’Estudiants de L’ESAT.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Més de 200 persones participen en la presentació de la Coordinadora per la Protecció de Les Moles

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?