Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Notícies > Els abellerols tornen a criar al Port de Sagunt

Camp de Morvedre

Els abellerols tornen a criar al Port de Sagunt

Demanem respecte per a la colònia nidificant d’esta espècie autòctona

dimecres 2 de maig de 2018, per  AE-Agró

L’abellerol (Merops apiaster) és una preciosa au migradora que totes les primaveres viatja d’Àfrica a la península ibèrica i altres indrets del sud d’Europa per a nidificar. Este ocell autòcton s’alimenta de vespes, abelles i mosquits, motiu pel qual ens reporta un gran benefici a les persones com a "insecticida natural". Tanmateix, la colònia de Merops apiaster que cria al nucli urbà del Port de Sagunt (Camp de Morvedre, València) ha patit prou molèsties durant els darrers anys, motiu pel qual ha perdut efectius. Per això, des d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre demanem a la ciutadania que respecte la colònia d’abellerols del Port de Sagunt.

Com cada primavera, els abellerols (Merops apiaster) ja han arribat a la comarca valenciana del Camp de Morvedre, on podem disfrutar de la seua bellesa en espais naturals tan diferents com muntanyes, barrancs o marjals. I inclús en entorns urbans com el del Port de Sagunt on, com a mínim des de 2012, tenim una colònia nidificant prop del cementeri. Concretament, en un dels incomptables solars de Sagunt i del Port, testimonis vivents de l’especulació urbanística que va patir el nostre territori durant l’època del boom urbanístic.

Enguany el solar on crien al Port de Sagunt es troba rodejat per una tanca. Així que, en principi, els abellerols tindran més llibertat de moviments i estaran menys sotmesos a l’estrés provocat per les persones que invadien la seua zona de reproducció. Especialment per a passejar gossos o, en el cas dels xiquets, per a jugar. Açò estava provocant una preocupant pèrdua d’efectius en la colònia, ja que els Merops apiaster estaven patint moltes molèsties.

Els abellerols són ocells migradors que totes les primaveres viatgen d’Àfrica a la península ibèrica i altres indrets del sud d’Europa per a reproduir-se. Instal·len els seus nius en forats que fan en talusos de terra i, malgrat el seu cant i els seus exòtics colors, són una espècie autòctona: naix i es cria ací. Fins i tot estan protegits legalment, tant pels convenis internacionals de Berna i de Bonn com pel Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial (LESRPE) de l’Estat espanyol.

Des d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre demanem a la ciutadania respecte per a la colònia nidificant de Merops apiaster del Port de Sagunt. Cal recordar que este ocell s’alimenta d’insectes, principalment de vespes, abelles i mosquits, motiu pel qual és un "insecticida natural" que cal preservar i la conservació del qual ens beneficia a tots.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Separar la matèrica orgànica, un hàbit que cal fomentar i consolidar

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?