Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2018 > Projecte Emys: Informe Begís

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Begís

Continuem sense localitzar cap tortuga autòctona en el Riu Palància

dimarts 31 de juliol de 2018, per  AE-Agró

Esta temporada, amb la col·laboració de Kyrios Educación, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró s’ha estrenat a la localitat de Begís (L’Alt Palància, Castelló). Concretament al Riu Palància on, entre els mesos de maig i juny, s’han realitzat sis jornades de seguiment i cens de tortugues. Tanmateix, per ara, no hem aconseguit localitzar cap tortuga, ja siga autòctona o exòtica, en este riu quan travessa Begís. Paga la pena destacar que, des de 2016, el Projecte Emys també treballa en el Palància al seu pas per Soneja, on comptem amb la col·laboració d’Ambiens. Malauradament a Soneja, on enguany hem retirat del medi natural una exòtica i invasora Trachemys scripta, tampoc no hem trobat encara cap tortuga autòctona.

La passada primavera, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró viatjava a Begís per a realitzar el primer seguiment i cens de tortugues del Riu Palància al seu pas per esta localitat castellonenca de la comarca de l’Alt Palància. Amb la col·laboració de Kyrios Educación vam instal·lar un mornell en el riu, molt prop del càmping Los Cloticos. En total, entre els mesos de maig i juny, el vam revisar sis vegades. Però, malauradament, no vam aconseguir localitzar cap tortuga, ni autòctona ni exòtica.

El resultat d’enguany, pel que respecta a la prospecció de tortugues a Begís, no ha sigut el desitjat. Tanmateix, pel que respecta a la vessant educativa, ha sigut prou satisfactori. La revisió del mornell es va realitzar amb alumnes del Col·legi Sant Roc d’Alcoi, l’Escola d’Estiu de l’AMPA (Associació de Mares i Pares) del Col·legi Lluís de Santàngel-El Saler i del Campament de Reciclatge de la Fundació Félix Rodríguez de la Fuente. En total, més de 140 xiquets i xiquetes han participat enguany en esta aventura naturalista, durant la qual han descobert la delicada situació que patixen les nostres tortugues autòctones.

A més a més de Begís, el Projecte Emys també treballa al Riu Palància al seu pas per la localitat de Soneja. Concretament des de 2016, quan vam posar en marxa esta iniciativa de ciència ciutadana a Soneja amb la col·laboració dels companys d’Ambiens. En la primera edició no vam trobar cap tortuga tampoc. I enguany sí que ho hem fet. Però, malauradament, va ser una exòtica i invasora tortuga de florida (Trachemys scripta), que va ser traslladada al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler. En 2019 esperem tindre més sort i, per fi, poder confirmar la presència de tortugues autòctones en este riu.

Esta temporada, a més a més del Palància al seu pas per Begís i Soneja, el Projecte Emys també ha viatjat al Barranc del Pelós de Xiva, el Riu Magre al seu pas pel Marquesat, el Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Canyoles al seu pas per Moixent, la Finca de Penya (Marjal d’Almardà-Almenara), el Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), la Marjal de Rafalell i Vistabella i el Riu Albaida al seu pas per Xàtiva.

Actualment estem desenvolupant este iniciativa de ciència ciutadana, que compta amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, al municipi de Montserrat, on el seguiment de tortugues es realitza en dos punts d’aigua temporals. I, pròximament, el Projecte Emys també visitarà el Riu Xúquer al seu pas per Jalance, el Barranc del Carraixet i els ullals d’Albalat de la Ribera. Si vols ser voluntari del Projecte Emys i ajudar-nos a defensar, estudiar i conservar les nostres tortugues autòctones, només has d’enviar un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. T’esperem per a tortuguejar!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Projecte Emys: Informe 2017

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?