Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2018 > Projecte Emys: Informe Pipa

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Pipa

Recapturem tres Emys orbicularis al Parc Natural de l’Albufera de València

divendres 3 d’agost de 2018, per  AE-Agró

Del 19 al 24 de juliol, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró va tornar al Tancat de la Pipa, l’àrea de reserva del Parc Natural de l’Albufera de València on va nàixer esta iniciativa de ciència ciutadana en l’any 2010. En esta novena edició, el Projecte Emys ha aconseguit recapturar tres femelles de tortuga d’estany europea (Emys orbicularis). Dos d’elles havien sigut censades per última vegada en 2013 i la tercera en 2015. Malauradament, durant el seguiment de tortugues hem capturat sis crancs blaus (Callinectes sapidus), espècie al·lòctona que a poc a poc està colonitzant l’Albufera, i per primera vegada en la Pipa un exòtic i invasor misgurn del Japó (Misgurnus anguillicaudatus).

El Tancat de la Pipa és el bressol del Projecte Emys. En esta àrea de reserva, propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) però custodiada i gestionada per SEO/BirdLife i Acció Ecologista-Agró, va nàixer esta iniciativa de ciència ciutadana en l’any 2010. Des de llavors, amb la col·laboració de diferents administracions i entitats, hem aconseguit consolidar la primera població de tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) del Parc Natural de l’Albufera de València.

Enguany, el seguiment d’esta població de tortugues autòctones es va realitzar del 19 al 24 de juliol, període durant el qual vam instal·lar 20 trampes en el Tancat de la Pipa. Concretament, 14 mornells tradicionals i 6 mornells amb esquer, que vam revisar el dijous 19, el dissabte 22 i el dimarts 24 de juliol amb la col·laboració de 44 voluntaris. En total, en esta novena edició del Projecte Emys vam aconseguir localitzar tres femelles d’Emys orbicularis en la Pipa .

Dos d’elles, batejades com Supertortu i Emyslia, havien sigut censades per última vegada en 2013. Supertortu va ser alliberada en 2011 amb un emisor donat per l’empresa Dexilon per al seu ràdio-seguiment. La vam recapturar dos anys després, ja sense emisor. Per la seua part, Emyslia va ser introduïda en 2013 i des d’aleshores no teníem notícies d’ella. Finalment, la tercera tortuga d’estany europea censada va ser Zoe, que va ser soltada en la Pipa en 2015 en el marc del projecte LIFE+Albufera. Enguany l’hem recapturat per primera vegada. Les tres tortugues han guanyat pes i la seua salut és molt bona.

Crancs blaus i misgurn del Japó

Durant el seguiment de tortugues autòctones del Tancat de la Pipa, el Projecte Emys d’AE-Agró també va capturar dos espècies exòtiques amb gran potencial invasor. Una va ser el cranc blau (Callinectes sapidus). Este crustaci de gran tamany, originari del continent americà, arribà a l’Albufera en 2014 i des d’aleshores no ha parat de colonitzar nous racons del parc natural. A la Pipa el vam detectar a finals de 2016. I en esta edició del Projecte Emys hem pescat sis exemplars en esta àrea de reserva, on altres crancs blaus han aconseguit escapar després de trencar la xarxa dels mornells.

A més a més dels crancs blaus, durant el desenvolupament del Projecte Emys 2018 paga la pena destacar la captura per primera vegada d’un misgurn del Japó (Misgurnus anguillicaudatus) en el Tancat de la Pipa. Este peix d’aigua dolça és una espècie exòtica invasora procedent d’Àsia oriental. Va ser detectada al parc natural en 2012. Però, fins a este estiu no hi havia constància de la seua presència en esta àrea de reserva.

88 tortugues autòctones censades ja en 2018

Esta temporada, a més a més del Tancat de la Pipa, el Projecte Emys també ha viatjat al Barranc del Pelós de Xiva, el Riu Magre al seu pas pel Marquesat, el Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Palància al seu pas per Soneja i per Begís, la Finca de Penya (Marjal d’Almardà-Almenara), el Riu Canyoles al seu pas per Moixent, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell i el Riu Albaida al seu pas per Xàtiva.

En total, en esta edició portem censades 88 tortugues autòctones: 84 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) i 4 tortugues d’estany europees (Emys orbicularis). Estes dues espècies protegides es troben amenaçades al nostre territori per la destrucció del seu hàbitat, la contaminació de l’aigua i la competència de tortugues exòtiques invasores. Enguany, per exemple, ja hem retirat del medi natural 19 Trachemys scripta, conegudes també com tortugues de florida.

Actualment el Projecte Emys, iniciativa de ciència ciutadana que compta amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, està desenvolupant-se al municipi de Montserrat, on el seguiment de tortugues es realitza en dos punts d’aigua temporals. Pròximament este voluntariat mediambiental també visitarà el Riu Xúquer al seu pas per Jalance, el Barranc del Carraixet i els ullals d’Albalat de la Ribera. Si vols col·laborar amb el Projecte Emys i ajudar-nos a defensar, estudiar i conservar les nostres tortugues autòctones, només has d’enviar un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. T’esperem per a tortuguejar!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Projecte Emys 2017: Informe Pipa

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles