Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > València en Bici > Per un tren històric-turístic a “Ojos Negros”

València en Bici

Per un tren històric-turístic a “Ojos Negros”

Esta infraestructura seria un focus d’atracció per al turisme familiar i l’estranger

dilluns 22 d’octubre de 2018, per  AE-Agró

Avisats pels companys de la Plataforma en Defensa del Ferrocarril de Terol, amb els quals vam reivindicar en 1998 la Via Verda d’Ojos Negros, que alguns representants polítics de la comarca aragonesa del Jiloca pretenen desmantellar el ramal ferroviari que encara queda entre Santa Eulalia del Campo i les mines d’Ojos Negros per a fer-lo Via Verda, hem començat a plantejar altres alternatives. De moment, ja van un parell d’articles en la premsa aragonesa, com per exemple el publicat este mes d’octubre en l’edició en paper pel Diari de Terol i que reproduïm ara en valencià: Per un tren històric-turístic a “Ojos Negros”.

Si un turista o una família de turistes arriba a Terol, el primer que es plantejarà és què es pot fer a Terol. I què oferix Terol en estos moments al turista? Els amants i el seu mausoleu, el mudèjar, la Via Verda d’Ojos Negros, Albarrasí, Dinòpolis? I ja està? Per descomptat que no, hi ha més, sobretot per al turista amant de la natura. El turisme familiar, no obstant això, quasi només té Dinòpolis com a lloc d’esplai. Això podria canviar perquè hi ha un recurs històric, lligat al ferrocarril i a les explotacions mineres, que no solament atrauria el cicloturista i al turista de natura i paisatges com ho fa ara, sinó a un turisme més familiar. Només és necessari posar-lo en valor, no com a Via Verda com es pretén des de certs posicionaments polítics, sinó com un pack turístic accessible per a tots els públics: un tren turístic-històric que ens transportaria a la història passada i més recent de la província.

El tren d’Ojos Negros podria estar guardat en el futur museu del ferrocarril de Caminreal, eixir cap a Santa Eulalia on podrien transbordar els viatgers de la línia fèrria Saragossa-València i pujar en ell bicicletes i persones; costa amunt, sense cansar-se i gaudint del paisatge fins a les mines de ferro d’Ojos Negros. En les mines es realitzaria una visita guiada a les instal·lacions industrials i baixarien els cicloturistes que volgueren començar a recórrer la Via Verda des del seu origen. Estos, per la carretera a penes transitada, baixarien quasi paral·lels a la via fèrria per la qual acabaven de pujar en un tren que els ha donat més sentit al seu viatge històric-industrial. En el viatge de tornada, el tren faria una altra parada en Peracense. Ací toca baixar i pujar al castell que s’alça sobre les penyes de rodeno just on la vista arriba per damunt de la via. La pujada a peu, amb bici o en microbús. Després d’un temps prudencial de visita, de nou el tren baixaria fins a Santa Eulalia i al museu del ferrocarril de Caminreal.

Esta idea, que quasi podem visualitzar en la nostra imaginació, no és una idea en la qual creguem només nosaltres. En l’Associació Saragossana d’Amics del Ferrocarril i Tramvies (AZAFT) també creuen, perquè com bé diu el seu president Carlos Abadías “compartim la vostra idea que alçar la via entre Santa Eulalia i Ojos Negros per a fer una Via Verda és un despropòsit. Existixen suficients camins al costat de la via per a fer arribar la Via Verda del Serra Minera fins a Ojos Negros, la qual cosa permetria l’explotació com a ferrocarril històric de la via existent. Fa anys que l’alcaldessa de Peracense va contactar amb l’AZAFT per a parlar d’este projecte, però la falta de consens polític entre els alcaldes de la zona va fer impossible portar a bon port esta idea. La inversió inicial necessària per a condicionar la via, després d’anys d’abandó, adaptar un xicotet taller on guardar el material ferroviari i endreçar les estacions on els viatgers hagen de pujar i baixar, requerix que totes les voluntats polítiques treballen en la mateixa direcció. Des de l’AZAFT estaríem encantats a col·laborar en el projecte i aportar el nostre coneixement i experiència sobre el tema, a més crec que comptem amb el vehicle ideal per a iniciar l’explotació, un Ferrobús”.

Nosaltres, que fa ara exactament 20 anys vam reivindicar la Via Verda d’Ojos Negros, estem convençuts que pujar amb tren fins a les mines és el millor per al cicloturista, però a més a més creiem que ben plantejat, este tren històric-turístic pot convertir-se en el segon Dinòpolis de la província, en tant que atrauria el turisme familiar i estranger. Creiem que la inversió que es puga fer per a posar en servei este tren a Ojos Negros i potenciar el ferrocarril i el cicloturisme associats al mateix i a la seua Via Verda repercutiria clarament en el sector econòmic provincial, perquè són pocs els trens turístics al nostre país i seria sens dubte un pol d’atracció de primer ordre.

Sabem que és difícil perquè així ens ho demostra l’experiència, ja que després d’anys de reivindicacions, ni nosaltres, ni la major part dels aragonesos i valencians que usem el ferrocarril de la línia Saragossa-València entenem perquè és tan difícil que RENFE pose espais i facilitats per a portar bicis als seus trens per a potenciar el cicloturisme associat a la Via Verda. Però, entenem encara menys al Govern d’Aragó que subvenciona amb els diners de tots els aragonesos uns serveis ferroviaris mal plantejats i continua permetent vertaderes marcianades. Una d’elles, la d’establir un tren regional entre Terol i València en dies alterns que justament no funciona els divendres a la vesprada entre València i Terol, que és quan hi ha major demanda.

Tampoc és de rebut que en un corredor on els trens van mig buits i que discorre al costat d’una Via Verda, que ha sufragat en part el mateix Govern aragonés, este Govern no haja fet res seriós (com si s’ha fet a Catalunya després del traspàs de la gestió dels trens a la Generalitat) per a obligar a RENFE a adequar els espais necessaris per a la demanda de transport de bicicletes que es dóna en este corredor. No obstant això, quan hi ha voluntat política “Sí que es Pot”. I esta voluntat, per desgràcia, sembla que només vindrà quan la societat civil aragonesa en el seu conjunt, i especialment la turolenses, a la qual sempre donarem suport els valencians que estimem Terol, es moga en la mateixa direcció.

Antonio Llópez, membre fundador de València en Bici-Acció Ecologista Agró, i Pedro Abad, Plataforma en Defensa del Ferrocarril de Terol.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Demanem enllaçar el Parc Fluvial del Túria amb la Via Verda d’Ojos Negros

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles