Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > Participem en la Trobada de la Xarxa de Construcció amb Palla

Pam a pam

Participem en la Trobada de la Xarxa de Construcció amb Palla

La ciutat de València acull este esdeveniment amb experts internacionals

dimecres 7 de novembre de 2018, per  AE-Agró

El Cap i Casal es va convertir el passat mes d’octubre en la capital de la construcció amb palla. El Complex Esportiu-Cultural La Petxina va albergar, del 25 al 28 d’octubre, la cinquena edició de la Trobada de la Xarxa de Construcció amb Palla, un esdeveniment amb experts nacionals i internacionals que va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de València i la participació d’Acció Ecologista-Agró. Concretament, vam participar exposant el projecte del Banc de Palla d’Arròs del Parc Natural de l’Albufera, una iniciativa que compartim amb els companys de la Cooperativa Agroecològica L’Aixada com Eixida.

La jornada inaugural de la cinquena edició de la Trobada de la Xarxa de Construcció amb Palla es va celebrar el dijous 25 d’octubre. Entre altres activitats, esta primera jornada va incloure una visita guiada a càrrec d’Acció Ecologista-Agró al procés d’empacat del Banc de Palla d’Arròs del Parc Natural de l’Albufera de València. Amb este objectiu ens vam desplaçar fins a Sollana (La Ribera Baixa, València). En un dels camps d’arròs d’esta localitat del parc natural vam vore in situ com José Luis Pecino (Piensos y Forrajes La Torre) empacava les bales del Banc de Palla de l’Albufera.

Vam aprofitar la visita per a explicar als participants en la Trobada de la Xarxa de Construcció amb Palla, la majoria d’ells arquitectes, les característiques tècniques de les bales que, entre altres usos, es poden utilitzar per a bioconstrucció. De fet, des de Sollana ens vam desplaçar fins a Xiva (La Foia de Bunyol, València) per a comprovar-ho. Com? Doncs, visitant una casa de palla construïda per Okambuva.

El divendres 26 i el dissabte 27 d’octubre la Trobada de la Xarxa de Construcció amb Palla va continuar al Complex Esportiu-Cultural La Petxina de València, on experts nacionals i internacionals van exposar diferents projectes de construcció amb palla desenvolupats a França, Suïssa, Itàlia i també a Espanya. Concretament a Navarra. Gràcies a les ponències de Werner Schmidt, Nicolas Rabuel, Tiziana Monterisi i Iñaki Urkía vam descobrir que és possible realitzar grans construccions amb palla. I que a Europa ja és una realitat l’obra pública amb este material. Per exemple, la construcció d’escoles i fins i tot parcs de bombers.

Usos made in València per a la palla de l’arròs

La Trobada de la Xarxa de Construcció amb Palla es va acomiadar de València el diumenge 28 d’octubre amb una jornada que va tindre com a gran protagonista la palla de l’arròs. Amb tallers i ponències vam vore totes les possibilitats que oferix este material per a la construcció. I, a més a més, vam descobrir altres usos made in València. Per exemple, la Universitat Politècnica de València (UPV) ha dissenyat un nou material a partir de la palla per a elaborar els ninots de les Falles i també està investigant com utilitzar-la per a depurar aigües.

A més a més, la palla també s’està fent servir per a la producció de bolets, tal com van exposar des de Micològic, i, convinada amb plàstics reciclats, per a elaborar mobiliari urbà i per a parcs naturals, gràcies al treball de l’empresa CMplastik. Finalment, altre ús made in València per a la palla és el de l’encoixinat de zones cremades per incendis forestals. Esta experiència va ser presentada pel Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), que ha constatat com la palla evita l’erosió i permet que la vegetació torne a rebrotar. Concretament, este estudi s’ha desenvolupat a Gàtova (El Camp de Túria, València), on la Conselleria de Medi Ambient va encoixinar enguany una zona cremada en 2017.

L’exposició de tots estos projectes va estar coordinada pel Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera, una iniciativa que des de 2014 impulsem la Cooperativa Agroecològica L’Aixada com Eixida i AE-Agró. Tal com vam explicar, la temporada passada vam distribuir més de 37.000 bales que, en lloc de ser cremades com un rebuig agrícola, van servir per a múltiples projectes.

Des d’AE-Agró esperem exportar el projecte del Banc de Palla a altres territoris arrossers i que la Trobada de la Xarxa de Construcció amb Palla siga un punt d’inflexió per a la construcció amb este material. Les administracions han de ser valentes i impulsar i incentivar l’ús de la palla en este camp. El repte de convertir un polèmic rebuig agrícola, com és la palla de l’arròs de l’Albufera, en un recurs per a construir edificacions respectuoses amb la natura i accessibles a la ciutadania mereix valentia política.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Què pots fer amb una bala de palla d’arròs de l’Albufera?

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?