Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Notícies > AE-Agró insta a la Conselleria a iniciar el procediment per a protegir les (...)

Camp de Morvedre

AE-Agró insta a la Conselleria a iniciar el procediment per a protegir les Muntanyes del Palància-Belcaire

De Calderona a Espadà, Paisatge Protegit!!!

dijous 8 de novembre de 2018, per  AE-Agró

Després de mesos d’estudi i treball de camp, i també de nombroses entrevistes i negociacions amb alcaldes, regidors, agricultors i altres usuaris de les muntanyes litorals ubicades entre el Riu Palància i el Riu Belcaire, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre ja ha presentat tota la documentació necessària perquè la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural inicie la tramitació del Paisatge Protegit de les Muntanyes del Palància-Belcaire. Esta documentació compta amb el suport i el consens dels principals ajuntaments i usuaris afectats. Així que no hi ha excusa: De Calderona a Espadà, Paisatge Protegit!!!

L’àrea proposada per a declarar com a Paisatge Protegit ocupa 13.151 hectàrees entre les províncies de València i Castelló. Està delimitada pel Riu Palància a l’oest, el Riu Belcaire al nord, la Serra Calderona al sud i la plana litoral a l’est. Estes muntanyes pertanyen al terme de Sagunt, als pobles de les dues subcomarques del Camp de Morvedre (La Baronia i La Vall de Segó) i també als municipis del sud de La Plana Baixa. Concretament, este nou Paisatge Protegit ocuparia, amb el vistiplau dels governs i els plens municipals, part del territori de les següents localitats: Almenara, La Vall d’Uixó, Quart de les Valls, Faura, Benifairó de les Valls, Quartell, Sagunt, Gilet, Petrés, Albalat dels Tarongers i Estivella.

El paisatge que es protegiria amb esta iniciativa del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre és difícil de trobar ja al País Valencià, perquè la majoria de serralades litorals han quedat malmeses per l’urbanisme, les infraestructures i la mineria. Amb la declaració del Paisatge Protegit de les Muntanyes del Palància-Belcaire s’aconseguiria conservar este racó del nostre territori. I, a més a més, respectant usos tradicionals, com és el cas de l’agricultura, i els nous usos d’esbarjo i esport.

El paisatge a protegir es caracteritza per ser un paisatge rural de baixa muntanya i proper a la mar, on conviu l’agricultura amb els espais forestals i la urbanització amb la conservació del patrimoni. Malgrat diverses amenaces, es tracta d’un territori que encara manté la seua essència amb poblacions menudes, envoltades de turons no massa alts però rics en biodiversitat; amb muntanyes que deixen passar l’aigua per a enriquir les marjals; i amb una població local que encara habita el seu poble, el fa seu i necessita els seus espais verds per a desenvolupar la seua vida, tant econòmica com de gaudi.

Des del col·lectiu d’AE-Agró Camp de Morvedre considerem que totes les persones que vivim en este territori l’estimem el suficient per a no deixar-lo perdre. Volem anar amb la bici a la Font de Quart, pujar l’Alt de Romeu i la Frontera o passejar pels camps de La Baronia. Moltes vegades el dia a dia no ens deixa vore més enllà. Però, de segur que tots ens penediríem si un dia, des de la platja, mirem a ponent i trobem carreteres, pedreres, vies de trens o urbanitzacions. Perdríem allò que ens dóna la vida.

El Paisatge Protegit

La figura del Paisatge Protegit resulta interessant en la mesura que pretén conservar estructures i elements tant materials com immaterials. Però, al mateix temps, permet mantindre activitats econòmiques i d’esbarjo existents. Per exemple, la ramaderia, l’agricultura, el senderisme, el cicloturisme, la cacera, la recol·lecció de bolets, d’espàrrecs… Som els habitants d’este paisatge qui tenim la responsabilitat de mantindre’l viu per a poder gaudir-lo. I també per a deixar als nostres fills un lloc on viure fora de les ciutats i una cultura popular d’on aprendre.

Des d’AE-Agró Camp de Morvedre volem aconseguir esta figura de protecció i el reconeixement d’un espai que considerem únic. I per a fer-ho comptem amb el suport dels ajuntaments implicats i de tot tipus d’entitats. Ara només cal que la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural se sume a esta iniciativa i agilitze la seua tramitació. I, després, que el Consell li done a estes muntanyes litorals la protecció que es mereixen. I, així, garantir el futur d’un territori que, a més a més de constituir un excepcional mosaic d’ecosistemes i paisatges, actua com a connexió ecològica i territorial entre els parcs naturals de la Serra d’Espadà i la Serra Calderona, els rius Palància i Belcaire i les marjals d’Almenara i dels Moros.

Este ampli consens entre els ajuntaments implicats en este projecte ha sigut possible gràcies a la campanya "De Calderona a Espadà, Paisatge Protegit", impulsada per AE-Agró amb la col·laboració de diferents entitats i col·lectius de la comarca del Camp de Morvedre. Concretament, l’Associació de Veïns de Romeu-Bonilles, l’Associació de Veïns de Tres Barrancs, l’Associació de Ciclistes de la Comunitat Valenciana (ACIMCOVA), l’Associació La Saó, el Centre d’Estudis del Camp de Morvedre, el Centre Excursionista de La Vall de Segó, el Centre Excursionista del Camp de Morvedre, la Comunitat de Propietaris Urbanització Pere-Gil, el Fòrum Valencià de la Bicicleta, Iaioflautes Morvedre, la Plataforma Anti-Incineració Morvedre, la Plataforma El Pinyal no es Toca , la Plataforma per la Defensa de la Muntanya De Romeu, SEO/BirdLife i la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Multitudinària marxa en defensa del Camp de Morvedre

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?