Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > València en Bici > Sobre ciclocarrers i carrers de doble sentit ciclista

València en Bici

Sobre ciclocarrers i carrers de doble sentit ciclista

Resposta a una associació de veïns que volem compartir amb totes i tots

dilluns 19 de novembre de 2018, per  AE-Agró

Aprofitant la contestació a una associació de veïns, que davant la pèrdua d’aparcaments i les queixes de part del veïnat, es plantejava reconvertir el projecte d’un carril bici en calçada en un ciclocarrer, des de València en Bici-Acció Ecologista Agró fem pública la nostra contestació. Considerem que servix per a il·lustrar als nostres lectors sobre la problemàtica encara no resolta a la nostra ciutat amb els ciclocarrers i la possibilitat que oferix l’esborrany de la nova Ordenança de Mobilitat (no ben vista per la Policia Local) de circular en determinats carrers en el que es coneix com a doble sentit ciclista.

En primer lloc, volem deixar clar des de València en Bici-Acció Ecologista Agró que per a la circulació ciclista el ciclocarrer és una solució adequada en trajectes molt curts i en carrers on l’amplària dificulta la construcció d’un carril bici en calçada. No obstant això els ciclocarrers tenen dos problemes.

El primer, i tal vegada més important, és que a València no es respecten i és habitual que els conductors d’automòbils ens assetgen per darrere, raó per la qual xiquets i altres persones no gaire habituades a circular amb bici per espais urbans acaben per no usar-los i acaben utilitzant les voreres, amb el mal que això fa a la imatge dels ciclistes com a col·lectiu i el perill i molèsties que això comporta als vianants.

El segon problema és que a no ser que es dissenyen com de doble sentit ciclista, com ocorre per exemple en moltes ciutats de França o fins i tot a Vitòria-Gasteiz, l’itinerari ciclista queda interromput per als ciclistes que van en sentit contrari a la resta del trànsit. Este fet obliga a buscar itineraris alternatius i a donar marrades, que penalitzen a un mitjà de transport com la bici, que no ens oblidem requerix la força humana i és beneficiós per a la ciutat.

A València ja existixen dos ciclocarrers de doble sentit per a bicicletes que representen a penes uns pocs metres del viari. Desgraciadament, i pel llegit en el vostre informe (el de l’associació de veïns esmentat anteriorment) i el llegit en premsa respecte al que pensa la Policia Local sobre la futura ordenança, encara molta gent desconeix la possibilitat de fer itineraris per carrers de velocitat limitada a 30 amb doble sentit per a bicis, com ocorre en moltes parts d’Europa.

Per a nosaltres no és un tema menor. Tornar a poder circular en els dos sentits pels carrers de la ciutat és retornar a la bici els drets amb els quals va contar fins que l’enginyeria de trànsit, pensada per a l’automòbil, va transformar els carrers en vies (no és el mateix un carrer, que servix per a múltiples usos socials, que una via, dissenyada per a “circular”) i algunes d’eixes vies en vies d’un sentit de circulació, perquè no cabien dos cotxes circulant en sentit oposat.

L’experiència que tenim de circular per València (il·legalment) en contra sentit i l’experiència europea ens diuen el contrari: pot tornar-se a donar a la nostra ciutat sense grans problemes. Només els problemes habituals de quan es posa en marxa una iniciativa “diferent”. Lamentablement, l’única cosa que se’ns ocorre per a “obligar” a respectar a les bicis en els ciclocarrers és posar guals. Finalment, destacar que els veïns no solament són els que tenen cotxe, sinó que som tots i totes, inclosos els que ens desplacen amb bicicleta o patinet.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Són efectius els ciclocarrers de València?

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles