Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Fundación Biodiversidad > Custòdia del Territori en llocs estratègics de la Marjal d’Almenara > Multitudinària concentració per a exigir la turbina de la Gola de (...)

Custòdia del Territori

Multitudinària concentració per a exigir la turbina de la Gola de Quartell

Més d’un centenar de persones participen en esta acció de protesta

divendres 11 de gener de 2019, per  AE-Agró

El passat diumenge, 6 de gener, agricultors, veïns, caçadors, ecologistes, ramaders, empresaris, propietaris i altres afectats vam protagonitzar una concentració a la Marjal d’Almardà-Almenara per a exigir a la Conselleria de Medi Ambient la instal·lació de la turbina de la Gola de Quartell. Amb esta acció de protesta volíem mostrar la nostra indignació i disgust amb la Conselleria per no executar esta infraestructura hidràulica, sense la qual resulta impossible gestionar els nivells hídrics en este aiguamoll. El pròxim 2 de febrer, amb motiu del Dia Mundial de les Zones Humides, tornarem a concentrar-nos.

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Desenvolupament Rural i Canvi Climàtic es va comprometre a instal·lar esta legislatura una turbina a la Gola de Quartell per a poder gestionar el nivell de l’aigua en la Marjal d’Almardà-Almenara. El projecte es va licitar en juliol i havia de començar després de l’estiu. Però, 2018 ja s’ha acabat i les obres encara no han arrancat.

Per este motiu, agricultors, veïns, caçadors, ecologistes, propietaris, ramaders, empresaris i altres afectats ens vam concentrar el passat diumenge, 6 de gener, per a reivindicar la instal·lació de la turbina de la Gola de Quartell. I, a més a més, mostrar la nostra indignació i disgust amb la Conselleria de Medi Ambient per incomplir les seues promeses.

L’acció de protesta es va realitzar al costat de La Casa Penya, el centre d’educació ambiental de la Marjal d’Almardà, i va comptar amb més d’un centenar de participants. Durant la concentració vam tallar el trànsit i, de mode assembleari, els diferents actors afectats vam exposar el nostre malestar amb la Conselleria. A més a més vam penjar dos pancartes. En una es podia llegir “Turbina en la gola ja” i en l’altra “Estem farts de promeses”.

Sense la tan desitjada turbina actualment resulta impossible gestionar el nivell de l’aigua en la zona sud de la Marjal d’Almenara, fet que comporta greus impactes mediambientals en la Finca de Penya, reserva de fauna silvestre custodiada per Acció Ecologista-Agró, i també conseqüències econòmiques negatives, especialment per als llauradors de la zona.

Just el dia d’abans de la multitudinària concentració, el director general de Medi Natural, Antonio Marzo, va contactar amb AE-Agró. Marzo va explicar que el retard en la instal·lació de la turbina està motivat per uns defectes en el projecte detectats per la Direcció de l’Aigua. I ens va assegurar que quan se solucionen estos defectes començaran les obres de la turbina. En teoria, açò hauria de ser este mateix mes de gener.

Tanmateix, tots els actors implicats i afectats per la manca d’esta infraestructura hidràulica vam decidir mantindre la pressió contra la Conselleria fins que no comencen les obres, ja que estem cansats de tantes promeses incomplides pel que respecta a la turbina de la Gola de Quartell. Vam acordar repetir la concentració el diumenge 2 de febrer amb motiu del Dia Mundial de les Zones Humides.

Eixe dia, si les obres ja han començat, ens reunirem totes i tots per a celebrar-ho. En cas contrari, tornarem a protestar i a tallar el trànsit. Destacar, finalment, que en la concentració del passat diumenge també van participar regidors de l’Ajuntament de Sagunt i Quartell (Camp de Morvedre, València). I que l’Ajuntament de Sagunt es va comprometre a mantindre oberta la Gola de Quartell i, així, poder gestionar el nivell hídric de la marjal fins que la Conselleria instal·le la tan desitjada turbina.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró tapona el canal de la Casa Penya

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?