Denunciem davant la UICN reiterats i greus incompliments de la normativa d’espècies protegides
Després de viatjar a Brussel·les i exigir a la Comissió Europea que inste, tant a l’Estat espanyol com al govern valencià, al compliment de les directives que protegeixen el medi ambient, diverses entitats valencianes, s’han dirigit recentment a la UICN. Mitjançant una carta, les ecologistes demanen que, dins de les seues funcions per influir en el manteniment de la integritat de la natura, este organisme pressione a les administracions competents a exercir la seua responsabilitat i assegurar la conservació efectiva de les espècies catalogades per ser mereixedores d’atenció i protecció especial.
Per començar, d’acord amb la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, totes les comunitats autònomes han d’elaborar i aprovar els plans de conservació i de recuperació per a les espècies amenaçades terrestres. Fa ja 15 anys que està en vigor esta llei i només s’han aprovat plans per a 5 espècies, que se sumen a altres 7 anteriors a l’aprovació de l’esmentada llei, que encara no s’han adaptat. El resultat és que, hui dia, tenim 29 espècies sense cap pla de protecció.

29 espècies amenaçades continuen sense pla de protecció
Una altra irregularitat destacada és la falta d’informes d’avaluació d’espècies vulnerables o en perill d’extinció, la redacció dels quals queda prevista en l’article 9 del Reial decret 139/2011, de 4 de febrer, per al desenvolupament del Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial (LESPRE) i del Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades. En este sentit, la Generalitat, cada sis anys hauria d’avaluar l’evolució de dites espècies. Però no està fent. De manera que, es desconeix, sembla intencionadament, si el seu estat de conservació està empitjorant.
També considerem que s’estan incomplint les normes sobre translocacions d’espècies, actuacions que han de ser públiques. No obstant això, no s’anuncien en la web de la conselleria ni es notifiquen a agents interessats. Com ha passat amb Salvem Cala Mosca en Oriola, Acció Ecologista-Agró en la Nucia o Cuidem Godella en Godella. A més, creiem que algunes de les autoritzacions no s’adapten a la llei 42/2007, puix esta no autoritza traslocar per raons urbanístiques.
La llei 42/2007 no permet las translocacions d’espècies protegides que s’estan duent a terme per al desenvolupament de plans i projectes urbanístics
Este és el cas de la urbanització projectada en Cala Mosca a Oriola (Vega Baixa del Segura, Alacant). Que acabarà urbanitzant un dels últims trams de litoral valencià que romanen verges. On sobreviuen dues espècies vulnerables que es veuran significativament afectades i per a les quals la Generalitat Valenciana ha autoritzat translocacions, tot i haver-se presentat als jutjats un informe pericial que sostén la difícil supervivència dels exemplars traslladats a altres àrees. Estes són, la planta esteperola de cap de gat (Helianthemum caput-felis) i el gasteròpode Tudorella mauretanica.

Una de les espècies esmentades, també pateix un perill en Benissa, afectada pel projecte Patmore, dins del pla parcial la Fustera. Al respecte, la Generalitat Valenciana ha dit que:
“La mera existència d’un endemisme mereixedor de protecció , detectat en el procediment d’aprovació d’un instrument de planejament urbanístic encara no en vigor, NO és suficient, per si mateixa, per a impedir els actes de desenvolupament i execució del planejament vigent ni el dret dels propietaris del sòl a la programació i posterior obtenció de llicències urbanístiques“. És a dir que si una planta està en perill d’extinció i cal fer una urbanització, el primer, és la urbanització.
Desgraciadament, estes no són les úniques espècies que pateixen la desídia de l’Administració. En l’escrit a la UICN fem menció a més a més al samaruc. L’endemisme té la major part de la seua minsa població en el territori valencià. On actualment existeixen huit nuclis poblacionals, dels quals dos són relictes i altres dos semblen haver sigut reintroduïts recentment. Per tant, sols en quatre poblacions l’espècie manté efectius suficients per a la seua conservació.
El samaruc, endemisme que se suma al llistat d’espècies que pateixen la desídia de l’Administració
El declivi en la seua extensió de presència i en la seua àrea d’ocupació és constant i no ha motivat l’adopció de mesures que el frenen. Al respecte, denunciem davant la UICN que l’administració no pren mesures per a aturar la captura sense mort d’exòtiques en llocs, com l’Albufera i la Marjal d’Almenara, on habita el samaruc (Valencia hispanica), deixant-lo sense oportunitats de competència i supervivència. Situació que Acció Ecologista-Agró ja va dur davant els tribunals sense èxit, en recórrer el 2022, la modificació de l’ordre 30/2016, de pesca recreativa en aigües continentals de la Comunitat Valenciana que ordena l’aprofitament de les espècies al·lòctones, per les possibles afeccions al peix valencià.

D’altra banda, informem de la situació crítica en què es troba el poliol amarg (Teucrium lepicephalum Pau). Espècie que, a pesar d’estar catalogada com a vulnerable, no compta amb pla de protecció i es veu greument amenaçat pel PAI la Serreta en el terme municipal de la Nucia (Marina Baixa, Alacant), havent-se destruït i desplaçat exemplars amb l’inici de les obres. Des d’Acció Ecologista-Agró recordem que l’incompliment del condicionat de la Declaració d’Impacte Ambiental que implicava dur a terme un reconeixement de camp previ a la concessió de la llicència d’obres a l’agent urbanitzador i l’emissió d’un informe per part de tècnics de la Direcció Territorial de Medi Ambient sobre zones d’algeps on potencialment poguera trobar-se aquesta comunitat gipsícola, ha resultat en una multa irrisòria per a l’Ajuntament, xifrada en 1.033 €. Sanció recorreguda per part d’Agró i que està encara pendent de ser resolta.
Cas semblant és el del Teucrium edetanum, espècie de flora vigilada, desplaçada, destruïda i que s’enfronta a una pèrdua d’hàbitat per l’execució del PAI Torreta del Pirata en Godella (Horta Nord, València).
A l’ajuntament de la Nucia la destrucció del Teucrium lepicephalum Pau i la vulneració de la normativa vigent tan sols li costa 1.033€
En l’escrit adreçat a la Unió Internacional per a la Conservació de la Natural (UICN), les associacions valencianes posem de manifest totes estes irregularitats i il·legalitats en la salvaguarda de la biodiversitat, que fan perillar la supervivència de diverses espècies protegides. Ja que esta condició atribuïda no està impedint que es reduïsca el nombre d’exemplars ni les hectàrees dels espais que habiten. I advertim que deixar córrer estes vulneracions impunement acabarà legitimant-les i convertint les normatives ambientals en paper mullat. Esperem que, en conseqüència, l’organització internacional pressione a les administracions autonòmiques i estatals competents amb l’objectiu que cessen estes imprudències i posen en marxa mesures eficaces de protecció.

Signen esta carta dirigida a la UICN: Acció Ecologista – Agró, Salvemos Cala Mosca, Amigos de los Humedales del Sur de Alicante, Ecologistas en Acción Comunidad Valenciana, Xúquer Viu, Societat Valenciana d’ornitologia, ADENSVA, GECEN, Cuidem Godella, ANAV (Asociación Naturalista de Ayora y la Vall), Amigos de la Sierra Escalona, ADENE, Bosc Primigeni Xàtiva, Feumve València, ANEC (Animalistas Ecologistas de Albal), Youth Climate Save, Salvem la Renegà, Salvem la Vall, Asociación Salvem la Torreta del Pirata, Pulmón verde de Godella, Amigos de la Mateba, Montesa Territori Viu, Natura go, ,Instituto de Estudios Territoriales El Caroig (IETEC), Cambiemos Orihuela, Pego Viu, CGT Función Pública.
A través d’este enllaç podeu accedir al comunicat en castellà.