Assistència massiva a l’acte per reivindicar la protecció d’este paratge natural de Paterna
Les entitats convocants s’han vist completament desbordades per l’assistència massiva a l’activitat reivindicativa per la protecció de Les Moles que havien organitzat ahir diumenge, 26 de gener, amb motiu del Dia Internacional de l’Educació Ambiental. Els proteccionistes van realitzar una excursió per la zona de Les Moles partint de dos punts diferents: un per la zona de la Canyada i el Cultivable, i un altre per Paterna i Lloma Llarga. Convocada per la Coordinadora per a la Protecció de Les Moles, Aliança per l’Emergència Climàtica i l’Associació Veïnal de la Canyada, l’acte pretenia posar en valor el paratge mentre es realitzaven diferents activitats educatives per a tots els públics.
Per a l’organització, l’èxit de la convocatòria és un missatge clar a l’Ajuntament de Paterna i el seu alcalde, Juan Antonio Sagredo: “la ciutadania vol que es protegisca este pulmó verd de l’àrea metropolitana i rebutja l’actitud de Sagredo que amb els diners de la ciutadania està litigant contra natura per a evitar la seua protecció”.

José Ordóñez, portaveu de la Coordinadora per a la Protecció de Les Moles, de la qual forma part Acció Ecologista-Agró, ha afirmat que “Estem molt satisfets amb la campanya que hem realitzat per a arreplegar fons per a la defensa jurídica de Les Moles perquè la resposta ha sigut massiva. Des d’ací, allarguem la mà a Sagredo perquè s’unisca a la multitud de veus que demanden la protecció del paratge i la seua potenciació com a pulmó verd. Però si l’alcalde insisteix en la seua destrucció, continuarem amb les mobilitzacions”.
Es dona la circumstància, a més, que eixa mateixa setmana, la Coordinadora va presentar l’últim dels recursos que va ser admés a tràmit pel Tribunal Suprem i que pretén tombar la sentència del TSJ valencià que, basant-se en fotos aèries, desprotegia el paratge per falta de connectivitat.
Des d’Aliança per l’Emergència Climàtica, Cristina Domingo, ha afirmat que “el Consell ha de canviar les seues prioritats. En emergència climàtica la gestió del territori passa per protegir tots els espais naturals i no pavimentar-los com pretenen amb Les Moles, que han de continuar estant protegides pel seu paper estratègic per a absorbir CO₂ i per a esmorteir les pluges torrencials, en absorbir quantitats ingents d’aigua. Si s’asfalta el paratge, les conseqüències en les zones baixes dels seus barrancs poden ser desastroses”.

Referent a això, Enrique Martí, de l’Associació Veïnal de la Canyada, ha manifestat: “Imaginem-nos com baixaria l’aigua pels barrancs d’Endolça, Tavessat i la Font, en cas que el paratge fora impermeabilitzat. Generaria problemes en zones com el polígon Font del Pitxer o la CV31, com ja va ocórrer fa 4 anys.
Les tres entitats confien que el Tribunal Suprem tinga en compte a les futures generacions. “En un moment en el qual el canvi climàtic ja és una realitat palpable, no podem continuar amb polítiques destructores del territori que arrasen els boscos que justament ens ajuden a pal·liar els efectes d’este canvi. El que decidisquen hui afectarà la qualitat de vida de les nostres filles i netes”, han afirmat.