Este vídeo proposa una sèrie de bones pràctiques tradicionals en la gestió hídrica per a millorar i conservar les nostres marjals
Amb motiu del Dia Mundial de les Zones Humides, cita que es commemora cada 2 de febrer, este mes Acció Ecologista-Agró ha projectat dues vegades l’audiovisual Camins de l’aigua. La primera projecció va ser el dilluns 3 de febrer al Centre Cívic del Port de Sagunt (Camp de Morvedre, València). Concretament en un acte organitzat amb l’Associació Cultural Nautilus. La segona projecció va tindre lloc el passat divendres, 7 de febrer, a la Biblioteca Pública Municipal Dolores García Sánchez de La Vall d’Uixó (La Plana Baixa, Castelló). En esta ocasió, la cita comptava amb la col·laboració del Centre d’Estudis Vallers.
Camins de l’aigua és un audiovisual que Acció Ecologista-Agró va realitzar en 2019 amb la col·laboració de la productora valenciana Ukemotion, responsable, entre altres projectes, de Samarucdigital. Este vídeo analitza els camins que recorre l’aigua fins a arribar a tres zones humides valencianes de gran valor mediambiental: la Marjal de Pego-Oliva, l’Albufera de València i la Marjal d’Almenara.
A més a més, durant els 15 minuts de Camins de l’aigua es proposen una sèrie de bones pràctiques tradicionals en matèria de gestió hídrica per a millorar i conservar els valors naturals dels nostres aiguamolls. Este és el cas, per exemple, del manteniment en bon estat d’aqüífers i ullals; la inundació hivernal, pràctica agrícola coneguda també com a perellonada; O una gestió de les goles respectuosa amb els cicles naturals de les zones humides i de la fauna que les habiten, com la realitzada durant segles pels pescadors de les marjals.
De totes estes bones pràctiques vam parlar el passat dilluns 3 de febrer en el Centre Cívic del Port de Sagunt (Camp de Morvedre, València), on vam projectar amb l’Associació Cultural Nautilus l’audiovisual Camins de l’aigua. Com no podia ser d’altra manera, la Marjal d’Almenara i el cicle de l’aigua a la conca del Riu Palància van ser els grans protagonistes d’este cine-fòrum, que va moderar el nostre company Paco Pinilla.
Esta projecció de Camins de l’aigua va comptar també amb una ponència a càrrec d’Enric Cifres, enginyer de camins, canals i ports i consultor de diferents organismes internacionals. A més a més, en el col·loqui posterior van intervindre Ximo Pons, president de la Séquia Major de Sagunt, i Enric Amer, històric activista d’AE-Agró.
A La Vall d’Uixó (La Plana Baixa, Castelló) la projecció d’este documental es va realitzar el passat divendres, 7 de febrer. Esta cita, convocada també amb motiu del Dia Mundial de les Zones Humides, va ser a la Biblioteca Pública Municipal Dolores García Sánchez en un acte organitzat amb el Centre d’Estudis Vallers amb motiu del Projecte Llibres i Eines.
A més a més del Port de Sagunt i La Vall d’Uixó, des de la seua estrena el passat mes de novembre, AE-Agró també ha projectat este audiovisual a La Casa Penya de Sagunt, el centre d’educació ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara; a la Casa dels Anglesos, el centre d’interpretació de fauna i flora dels Estanys d’Almenara, al Racó de l’Olla, el centre d’interpretació del Parc Natural de l’Albufera; i a la Casa Verda, la seu d’AE-Agró a la ciutat de València.
Destacar finalment que l’audiovisual Camins de l’aigua va ser sigut produït amb el suport de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Concretament, a través de les ajudes de la Conselleria per a associacions de defensa mediambiental per a la difusió de bones pràctiques en l’ús de l’aigua.