Manifest que compta amb el suport d’AE-Agró
Les associacions, clubs i altres entitats del municipi de Xiva (La Foia de Bunyol, València) que a continuació s’enumeren: Plataforma per a l’Estudi i Conservació de la Serra de Xiva, el Club BTT Oratillos Xiva, el Club Esportiu Caçadors de Xiva, el Club Atletisme Marjana, el Club de Muntanya Serra de Xiva, l’Associació Cultural Átame, el Grup Senderista Xiva, el Centre d’Estudis Xivans, la Societat de Columbicultura Xiva, l’Associació Cultural La Verda de Xiva, la plataforma Aire Net Foia de Buñol-Xiva i l’Institut d’Estudis Comarcals La Foia de Buñol-Xiva.
Volem manifestar el nostre desacord sobre el futur projecte d’energia fotovoltaica que es pretén instal·lar en el nostre terme municipal, amb una superfície de 400 hectàrees en sòl agrícola i forestal al peu de muntanya de la Serra de Xiva. Sens dubte, este projecte produirà un impacte irreparable a curt termini en el sector socioeconòmic i mediambiental del nostre poble.
En primer lloc, volem deixar clar que estem completament a favor del desenvolupament de les energies renovables en ser imprescindibles per a frenar el Canvi Climàtic. Però, esta obligada transició energètica ha de ser plantejada sota la premissa d’ocasionar el menor impacte possible i un respectuós compromís sobre el conjunt de valors que atresoren les zones on se situen, perquè de debò puguen ser considerades com una “energia neta”.
Per què esta classe de projectes han de tindre esta magnitud i abastar tal quantitat de superfície en un mateix territori i per contra no és fragmentat i compartit?
Per què la seua ubicació ha de ser en zones d’alt valor agrícola, mediambiental, cultural, recreatiu… i no es busquen altres enclavaments, com a polígons industrials, vies de comunicació i/o qualsevol infraestructura on ja s’haja produït una agressió sobre l’entorn?
A Xiva des de temps immemorials hem sigut un poble agrícola basat en el minifundi, amb un repartiment ampli de la terra que ha servit d’equilibri per a la supervivència dels nostres avantpassats. I així ens ha arribat fins hui dia, amb un aprofitament en la majoria dels casos a temps parcial, que roman com una font d’ingressos important; que com hem pogut comprovar en l’última crisi econòmica ha servit de salvació per a moltes famílies, que després de la pèrdua de l’ocupació van tindre l’alternativa de recuperar els seus cultius o en molts altres casos poder tirar jornals per a poder subsistir.
Bé és sabut pels agricultors l’esforç i entusiasme que cal dedicar a este ancestral ofici amb molts aspectes pendents que s’han de millorar sobre les polítiques agràries. Però, amb la pèrdua d’un dels béns més preuats, com és la terra, també estem perdent per sempre un desenvolupament social i econòmic sostenible amb el nostre àmbit més pròxim i, perquè no dir-ho, la independència i llibertat en mans de les grans corporacions que, com és el cas d’estes empreses dedicades als horts solars, no oferiran cap benefici en la creació d’ocupació en la nostra població.
D’altra banda, este paisatge únic, que hem heretat dels nostres avis, harmonitza un mosaic format pels cultius de secà de garroferals, vinyes, oliveres, ametlers… entremesclats amb rodals forestals, que són el cim ideal d’un ecosistema estable, generador d’una grandíssima biodiversitat que nodrix i enfortix a la mateixa Serra, per la qual cosa repercutix garantint una conservació òptima i perdurable de les nostres muntanyes, on residixen espècies protegides en perill d’extinció que depenen exclusivament d’este hàbitat tan peculiar.
De poc servix tindre un Paratge Municipal Protegit, si en els seus voltants es produïx tal destrossa i s’arrasa amb tots els vestigis naturals i culturals en una desorbitada extensió de quatre milions de metres quadrats (l’equivalent a 400 camps de futbol) ocupada per una mar d’espills, que crearan un impacte visual que encongirà l’ànima i al qual mai ens podrem acostumar. Per no parlar de la commoció que es produirà en els propietaris de les casicas i parcel·les que queden aïllades i envoltades per milers de panells fotovoltaics, per no voler participar d’esta barbàrie.
Un dels majors assoliments en els últims anys per part de la ciutadania ha sigut posar en valor les nostres muntanyes, manifestat amb l’ús i gaudi de multitud d’activitats en la Serra, com són les esportives, de natura o simplement d’esplai. Així volem que continue perquè amb esta determinació es garantirà la conservació d’una Serra molt volguda pels seus visitants.
Per tots els motius exposats, demanem encaridament a qui corresponga que es reconsidere i s’invalide totalment este macroprojecte d’energia fotovoltaica. Exigim un nou plantejament, tant en la ubicació com en l’extensió i en el nombre d’hectàrees, i que obligatòriament estiguen sotmeses a criteris tècnics que garantisquen i vetlen pel bé general i no per interessos econòmics particulars. Una transformació de tal envergadura en el nostre territori ha de ser consensuada per tota la població i no per la decisió arbitrària d’uns pocs.