Demanem la moratòria urgent de tots els projectes de macroparcs eòlics i solars que pretenen instal·lar-se sobre sòl no urbanitzable
Davant la polèmica allau de projectes d’instal·lació de macroparcs eòlics i solars, el passat dissabte, 15 de maig, va tindre lloc a la Plaça de la Mare de Déu de València la presentació pública de la Plataforma per la Ubicació Racional i Sostenible de les Energies Renovables al Territori Valencià. L’acte, en el qual van participar un centenar de persones, va ser organitzat per Bosc Viu, plataforma en defensa dels ecosistemes forestals valencians en la qual participa Acció Ecologista-Agró. Bosc Viu ha col·laborat amb les diferents plataformes locals i comarcals per a afavorir i ajudar a la seua autoorganització i coordinació.
De fet, en l’acte del passat dissabte van participar representants de les diferents plataformes locals i comarcals que demanem la ubicació racional i sostenible de les instal·lacions energètiques renovables, deixant ben clar que, de cap manera, estan en contra de les noves energies netes, de les quals som defensores. Només demanem que la seua implementació territorial es faça de manera coherent amb els principis inspiradors de la transició ecològica cap a la sostenibilitat.
Conceptes com participació ciutadana, eficiència, protecció de la biodiversitat, respecte a l’ordenació territorial, promoció del desenvolupament sostenible per a tot el territori, foment de l’ocupació, equitat, dignitat, impuls de les noves tecnologies, de la innovació, l’autoconsum, l’autonomia energètica i un escrupolós respecte dels recursos naturals, del territori i, en definitiva, de les persones no poden quedar en paraules, en expressions buides, ni en elucubracions teòriques.
Volem caminar cap al futur per una senda sostenible, justa, equitativa i sense pelotazos ni especulació. És a dir, volem avançar cap a la sostenibilitat sense demagògia, ni trampes, ni passos en fals. No podrem garantir la sostenibilitat sense garantir els drets de les persones i la rigorosa protecció del patrimoni natural i cultural del nostre territori.
Este acte pretenia donar a conéixer a les administracions, als mitjans de comunicació i a tota la societat que volem una ubicació racional i sostenible. I no un desordre especulatiu de les instal·lacions renovables. Ens oposarem a les ubicacions inadequades, irracionals, insostenibles i incoherents amb els principis orientadors que han inspirat els objectius de la normativa legal, però que han estat traïts en la lletra menuda i en l’aplicació real.
La demostració és que la majoria dels projectes que s’han presentat, emparats per l’actual normativa (Decret 14/2020), pretenen instal·lar-se lluny d’on fa falta l’energia, en terrenys de sòl no urbanitzable i, en molts casos, sobre terres agrícoles funcionals, paisatges destacats i paratges amb grans valors naturals. Alguna cosa s’ha fet malament si, a l’aplicar una norma, el resultat s’aparta molt dels principis orientadors i dels objectius enunciats.
En l’acte públic del passat dissabte, representants de les diferents organitzacions cíviques van evidenciar la seua presència en esta plataforma mitjançant pancartes de les diferents localitats i van explicar els seus arguments amb un breu parlament. Les entitats coordinades vam fer arribar, per registre, una petició al president del Govern Valencià, Ximo Puig, que resumix les nostres reivindicacions.
En esta petició demanem la moratòria urgent de tots els projectes que pretenen instal·lar-se sobre sòl no urbanitzable, per a disposar de temps per a informar a la població, afavorir la participació dels ciutadans, estudiar les propostes i els possibles impactes i reelaborar el Decret Llei 14/2020 que regula, al territori valencià, la ubicació de les energies renovables.
Les entitats de la Plataforma per la Ubicació Racional i Sostenible de les Energies Renovables al Territori Valencià transmetrem a les administracions la necessitat d’orientar de manera més efectiva la ubicació d’estes instal·lacions prop dels llocs on més es demanda i es consumix l’energia. Demanem als municipis, indústries i serveis més consumidors d’energia que s’asseguen a estudiar el tema i oferisquen ubicacions viables en sòls ja ordenats urbanísticament, prop dels nuclis de consum energètic.
Volem que comencen la casa per on cal, oferint ubicacions eficients, ordenades i amb els mínims impactes ambientals. Són els grans consumidors d’energia els que han de proposar i oferir solucions a prop, i no traslladar el problema lluny, a municipis i territoris que tenen baixes demandes energètiques i, al mateix temps, un patrimoni natural d’enorme valor, que és el seu principal actiu per a poder bastir un desenvolupament rural sostenible, ja que ells no tenen les oportunitats i possibilitats que tenen els municipis litorals.