Esta obra hidràulica tindrà un impacte negatiu en el Riu Canyoles i en l’economia, el paisatge i l’ocupació de la nostra comarca
El col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera ha sol·licitat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i a la Subdelegació del Govern de València mantindre una reunió a la comarca, com més prompte millor, per a exposar-los els problemes que generarà la construcció de la Presa de Montesa i els impactes mediambientals, econòmics i socials que ja han originat altres infraestructures. De fet, per la magnitud i la problemàtica del projecte, des d’AE-Agró La Costera esperem que en esta reunió es dignen a participar Luis Felipe Martínez, subdelegat del Govern a València, i Miguel Polo, president de la CHX.
Actualment està en marxa la licitació de la redacció del projecte de la Presa de Montesa, una obra hidràulica que des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera considerem que serà negativa per als dos municipis afectats directament, Montesa i Vallada, i també per a resta de la comarca.
Són nombroses les infraestructures que La Costera suporta ja. A més a més, la configuració de la nostra comarca, que es compon d’una vall entre dos massissos muntanyencs (El Caroig i la Serra Grossa), implica un impacte major de qualsevol infraestructura. Pam a pam, el sòl útil es va perdent en infraestructures que poc o gens milloren la vida dels habitants de La Costera.
Enguany s’han plantejat dues infraestructures: Una línia d’alta tensió i esta presa, a més a més de diversos parcs fotovoltaics. Infraestructures totes elles pensades per a servir a altres comarques i que perjudiquen la nostra en tots els aspectes, siguen socials, econòmics, paisatgístics, turístics o d’ocupació.
Esta situació ve de molts anys arrere. Fins i tot, les noves infraestructures ja es troben amb un greu problema per la situació que patim: cada nova infraestructura cada cop té més difícil trobar nous llocs per on passar per La Costera per la saturació que sofrix la nostra comarca.
Pel que respecta al projecte de la Presa de Montesa, a més a més, entenem que esta obra hidràulica no soluciona el problema que pretén. Simplement el canvia de lloc, ja que Vallada i Montesa perdran construccions sota les aigües, la presa negarà camps de labor de regadiu (fonamentalment tarongers) i destruirà llocs de treball.
Hem de lamentar que no s’ha valorat tampoc l’afecció de la Presa de Montesa sobre el Canyoles, ja que este projecte implica sacrificar un dels racons més bells d’este riu. Parlem del Paratge Natural Municipal del Barranc de la Fosch. A més a més, esta obra hidràulica tindrà un impacte negatiu directe en la connectivitat fluvial del Canyoles.
Des del col·lectiu comarcal d’AE-Agró La Costera no entenem com les administracions implicades en este projecte ignoren el perill de construir una presa en una zona sísmica. Si visiten el Castell de Montesa, veuran que va ser destruït per un terratrémol, que també va afectar Vallada, motiu pel qual la seua seu es va traslladar a l’Església del Temple, a la ciutat de València.
Al mateix temps que les administracions ens volen vendre la moto amb els teòrics beneficis de la Presa de Montesa, hem de lamentar que es prenen mesures molt tèbies enfront del Canvi Climàtic, que ja està generant un augment de les precipitacions torrencials a la conca mediterrània. També hem de lamentar la manca de mesures per a conservar els nostres boscos, que cal recordar retenen molta aigua durant els episodis de precipitacions intenses.
Per exemple, no gaire lluny de Montesa i Vallada, a Énguera (La Canal de Navarrés, València) el consistori d’esta localitat planeja actualment la tala de 120.000 arbres, que augmentaren l’escolament davant qualsevol DANA (Depressió Aïllada a Nivells Alts). A més a més, per un preu simbòlic: 75.000 euros. Amb molt menys del pressupost del projecte tècnic de la Presa de Montesa es podria pagar la compra d’estos arbres i deixar-los on estan, ajudant al control d’escolaments.
Per tots estos motius, des d’AE-Agró La Costera hem sol·licitat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i a la Subdelegació del Govern de València mantindre una reunió a la comarca, com més prompte millor, per a exposar-los els problemes que generarà la construcció de la Presa de Montesa i els impactes mediambientals, econòmics i socials que ja han originat altres infraestructures.
Considerem que una reunió i un passeig per la nostra comarca podrien alleujar-los els dubtes que pogueren tindre sobre la conveniència o no d’esta nova obra hidràulica. Fora de les muntanyes, no els podem prometre paisatges grandiosos. Però, veuran moltes infraestructures.
A esta reunió, a la qual assistirien també els ajuntaments de Montesa i Vallada, com a municipis afectats directament per este projecte, esperem que es dignen a participar Luis Felipe Martínez, subdelegat del Govern a València, i Miguel Polo, president de la CHX. Però, no ho tenim clar, ja que La Costera és una comarca on només venen els polítics a inaugurar-nos infraestructures que ni volem ni milloren les nostres condicions de vida.
La Costera, com a altres comarques de l’interior, tan sols interessa a les esmentades administracions des d’un punt de vista instrumental. Però, no els importen els problemes de la comarca i els seus habitants actuals, ni els problemes futurs que estes administracions ens generen.