Prorroguem fins a 2025 esta entesa per posar en valor esta àrea de reserva de l’Albufera com a espai d’alt valor ecològic i d’ús públic
El passat 4 de desembre es va fer efectiva la pròrroga fins a 2025 del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de València, Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife per a la posada en valor del Tancat de la Pipa com a espai d’alt valor ecològic i d’ús públic per a la ciutadania del Cap i Casal. El Tancat de la Pipa és una àrea de reserva del Parc Natural de l’Albufera de València que pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i que es troba sota la custòdia del territori d’AE-Agró i SEO/BirdLife. Gràcies a este acord, el consistori de la capital del Túria invertirà anualment 47.500 euros en este projecte.
L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa-Albufera, va signar el 23 d’abril de 2018 un conveni de col·laboració amb Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife per a la posada en valor del Tancat de la Pipa com a espai d’alt valor ecològic i d’ús públic de la capital del Túria. De fet, este acord, que aposta per potenciar el Tancat de la Pipa com a reserva de la biodiversitat del Parc Natural de l’Albufera, ja estava en marxa des del 18 de desembre de 2017.
Ara, quatre anys després, l’Ajuntament de València, AE-Agró i SEO/BirdLife hem renovat fins a 2025 este conveni, que implica una dotació pressupostària anual per part del consistori de 47.500 euros per a millorar l’estat de conservació del Tancat de la Pipa i potenciar el seu patrimoni natural i cultural, difondre’l, ser motor de desenvolupament sostenible i banc d’idees, així com per a desenvolupar accions i esdeveniments d’interés comú.
En la pràctica, esta entesa es concreta en una millor oferta d’activitats d’ús públic i d’educació ambiental, ja que este conveni permet mantindre l’ampliació d’horaris que es va posar en marxa el desembre de 2017 i programes com “L’Albufera i la Pipa a la teua aula”, dirigit als centres educatius de la ciutat de València. A més a més, es manté l’aposta per la promoció de la dinamització territorial, la mobilitat i el turisme sostenible i la formació, sensibilització i voluntariats mediambientals.
De fet este mateix mes de desembre AE-Agró ja ha realitzat dues activitats en el marc d’este acord. La primera va ser el divendres 3 de desembre. Eixe dia vam convocar un nou Capvespre per a descobrir l’ofici del calafatador al Port de Catarroja i aprendre com és el treball dels artesans que construïxen les albuferenques, les barques tradicionals emprades per a la pesca i la navegació a vela llatina.
Esta cita va concloure al Tancat de la Sardina, des d’on vam contemplar el sempre espectacular capvespre de l’Albufera. I la segona activitat va ser un taller de cianotípia. Esta convocatòria, que combinava art, creativitat i marjal, la vam celebrar el dissabte 11 de desembre i ens va servir per a explicar les adaptacions de les plantes característiques del bosc mediterrani.
Destacar també que el conveni amb l’Ajuntament de València inclou també la realització d’activitats i el desenvolupament de projectes per part de l’equip del Tancat de la Pipa fora d’esta àrea de reserva. Concretament, en altres espais naturals del terme municipal de la capital del Túria, com per exemple l’Estany de Pujol o la Marjal de Rafalell i Vistabella.
Finalment recordar que el Tancat de la Pipa és una àrea de reserva del Parc Natural de l’Albufera que pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). Amb esta administració estatal AE-Agró i SEO/BirdLife tenim des de 2011 un acord de custòdia del territori que ens permet gestionar esta àrea de reserva i realitzar en ella activitats i projectes mediambientals.