Comunicat d’Indignats amb Renfe i Usuàries del Tren Valencià
Des de les plataformes Indignats amb Renfe i Usuàries del Tren Valencià, entitats que compten amb el suport de València en Bici-Acció Ecologista Agró, ens alegra que per fi el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, haja traslladat les queixes de la societat valenciana a Raquel Sánchez, ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. No obstant això, Indignats amb Renfe i Usuàries del Tren València, així com des de Valencià en Bici-AE Agró, lamentem profundament que el president Ximo Puig haja esperat fins a arribar a una situació límit i catastròfica.
Des d’Indignats amb Renfe i Usuàries del Tren Valencià, plataformes que compten amb el suport de València en Bici-Acció Ecologista Agró, lamentem que haja de ser la societat civil qui alerte i denuncie esta situació enfront de la desprotecció i l’abandó d’un Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que no és capaç de detectar el deteriorament del servei de Rodalia a València i la negligent actuació dels gestors de les empreses públiques de Renfe i Adif a l’hora de posar solució al problema.
Segons Indignats amb Renfe i Usuàries del Tren Valencià, s’han traspassat línies que mai es degué haver permés, com la reducció desproporcionada d’horaris, les reiterades cancel·lacions de trens i l’escandalosa pèrdua de viatgers. Hi ha hagut una sèrie de negligències en la gestió que hauria de portar a depurar responsabilitats i actuar en conseqüència. Mai s’havien cancel·lat trens amb la naturalitat que s’està fent en els últims anys.
Esperem que el paquet de mesures anunciat per la ministra Raquel Sánchez no es reduïsca a fer devolucions exprés, fer unes poques contractacions per a cobrir jubilacions i millores de l’app de les línies i Twitter. Esperem que les propostes vagen acompanyades d’un pressupost que solucione un problema estructural, que pose en valor un mitjà de transport essencial, del servei del qual depenen milers de valencianes i valencians, i no continue dilapidant diners públics en un AVE que no resol el problema de mobilitat de la majoria de la societat valenciana.
El dèficit històric que arrossega el servei de Rodalia i Mitja Distància és difícil compensar-lo amb paquets de mesures superficials que ens recorden al pla de xoc del 14 de febrer de 2020, entre l’aleshores secretari d’Estat de Transports, Pedro Saura, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, que a la vista està ens han portat al moment actual.
Respecte a la petició de la Generalitat Valenciana davant el Ministeri del passat 28 de desembre, no entenem que es limite a demanar el traspàs de competències, quan el problema és d’uns gestors als quals cal demanar responsabilitats i canvis en la seua política de gestió, on es consideren les necessitats de les usuàries i que tinguen en compte les variables socials, ambientals i econòmiques. El traspàs de competències no garantix una bona gestió i exemples hi ha molts, on acaben privatitzant i reduint serveis.
El problema no és l’empresa pública Renfe/Adif, és la seua política de gestió que manté uns índexs de fiabilitat baixíssims i no està sent una alternativa real de transport públic.