Concentracions a tot el territori per defensar la ubicació racional, justa i sostenible de les energies renovables
La matinada del passat diumenge 6 de febrer, en més de 23 municipis valencians es va sentir un clam per la ubicació racional de les energies renovables, que implica rectificar el decret-llei 14/2020, una normativa que s’ha evidenciat incapaç de planificar i ordenar racionalment el desplegament de les renovables al nostre territori i que condueix a uns resultats contradictoris amb els objectius de la mateixa regulació.
És un text tan mal fet, que ell mateix s’auto-contradiu. El resultat és qualsevol cosa menys la sostenibilitat. No és eficient, no és just, no és equitatiu, no ordena res i no salvaguarda adequadament ni el medi ambient, ni l’agricultura, ni el paisatge. En definitiva, és una errada. Cal rectificar i modificar el decret, cosa realista i factible amb la qual tots i totes guanyaríem, excepte algunes empreses especuladores que, simplement, minvarien el que pretenen guanyar. L’administració ha d’escoltar este clam que demana la rectificació d’un decret que s’ha fet de presses, malament i origina greus ineficiències.

A les 12.00 h del matí del diumenge, als municipis d’Alcalà de Xivert-Alcossebre, Alzira, Ayora, Borriol, Buñol, Camporrobles, Carcaixent, Catadau, Chella, Chiva, Elda-Petrer, la Vall d’Uixó, les Coves de Vinromà, Monòver, Montesa-la Costera, Requena, Sant Joan de Moró, Siete Aguas, Utiel, Vilafamés i Villar es van concentrar representants de les diferents plataformes locals i comarcals que s’oposen a esta equivocada normativa i pèssima regulació, i les seues conseqüències amb projectes que assolen el territori, per tal de manifestar el seu rebuig i exigir la seua modificació.
Van desplegar pancartes i cartells i manifestaren la necessitat de dialogar i rectificar. Amb l’acte, els col·lectius de la Coordinadora valenciana per la ubicació racional de les energies renovables, entre els quals es troba Acció Ecologista-Agró, exigim al govern valencià que modifique el decret, en benefici de totes. Volem que les promeses de transparència, participació i diàleg siguen una realitat.

En la Coordinadora estem innegablement a favor de la necessària i inajornable transició energètica mitjançant el desplegament de les energies renovables, però amb la convicció què esta ha de ser planificada des de l’àmbit públic, amb la participació de la societat i les entitats locals i no des dels interessos especulatius. En este sentit, com que a més ha de ser justa, equitativa i sostenible, demanem que s’ubiquen allà on més consum i necessitat hi ha, d’una manera ordenada, racional i dimensionada i on menys impactes negatius tinguen, cosa que ara, lamentablement, constatem que no s’està complint; més aviat tot el contrari.
La mala regulació del Decret afavoreix, que la immensa majoria de projectes presentats, siguen grans instal·lacions, seguint un model de concentració i de producció elèctrica per evacuar a la xarxa de transport i no a la de distribució propera, i fa que vagen a parar als sòls barats i econòmics per les empreses promotores. Justament els llocs on més mal poden fer i on menys falta fan, exigint en conseqüència la construcció de centenars de km de línies elèctriques que multipliquen els danys.

Un model que no deixa beneficis en el territori on s’implanta. De fet, els impactes són molt greus a nivell mediambiental i socioeconòmic, obstaculitzant el desenvolupament sostenible en les comarques d’interior. A la llarga açò conduirà a més atur, més despoblament, pèrdues de rendes i degradació del capital natural del nostre territori, amb greu perjudici de la biodiversitat i la sostenibilitat.
Els concentrats, en cada cas, han fet arribar estes reivindicacions als alcaldes de les respectives poblacions, demanant-los que defensen els interessos de la ciutadania i no dels especuladors. Els ajuntaments no han de renunciar a la seua capacitat d’ordenar el territori i defensar els valors propis. Han d’estar sempre al costat de la seua gent i demanar també millorar un decret ineficient i insolvent, així com presentar mocions sol·licitant la modificació d’aquells articles del decret que vulneren l’autonomia municipal.

En resposta a dita problemàtica, a més a més d’organitzar actes de protesta com este, des de la Coordinadora continuarem presentant esmenes a l’allau de projectes desmesurats, inadequats i impactants que afecten molts municipis de totes les comarques d’interior valencianes. A banda, d’estudiar, com estem fent, altres accions de tipus legal i polític per evitar els danys immensos que s’originaran en seguir avant amb els centenars de projectes que, de manera provisional i incompleta afecten, almenys fins ara 15.000 ha.
Projectes que pretenen instal·lar-se sempre en Sòl No Urbanitzable, cosa que hauria de ser l’excepció i s’ha convertit en la regla i que afecten valors que s’haurien de preservar i que ara queden totalment agredits, com ara terres agrícoles productives, zones de gran valor ecològic i paisatges d’alt interés i referents culturals. Tot açò implica segar des de la base les possibilitats de desenvolupament futur de les comarques afectades, sembrant una desigualtat i una injustícia històrica que cal corregir i rectificar.
Per això, la Coordinadora cursarà en breu peticions d’entrevista adreçades a les tres conselleries implicades, Conselleria d’Agricultura, Conselleria d’Economia Sostenible i Conselleria de Política Territorial, demanant: diàleg i participació. Aspectes fonamentals que han faltat en tot el procés, de manera contradictòria amb les grans paraules que s’emporta el vent. Fins ara: ni participació, ni transparència ni diàleg. Només imposició d’una normativa mal feta i manifestament molt millorable. Per una transició energètica veritablement justa i sostenible: Demanem rectificar el decret-llei 14/2020!!!