Defensem la seua transformació un espai verd que connecte a través de l’antic llit del riu el parc fluvial del Túria amb el parc de L’Albufera
El passat dissabte, 26 de novembre, un grup d’activistes de les més de 200 plataformes i col·lectius diferents que formen la Comissió Ciutat-Port i Marfull-Acció Ecologista Agró va ocupar la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de València per exigir la reversió d’este projecte urbanístic, que de manera il·legal i totalment innecessària va arrasar l’horta del barri de La Punta, en un corredor ecològic verd que connecte el Cap i Casal amb un dels seus espais naturals més emblemàtics: l’Albufera de València.
De bon matí, les activistes van repartir 1100 quilos de terra sobre els quals plantaren vora cent cinquanta lletigues i cols, recreant l’horta que jau sota l’asfalt d’esta infraestructura. Una imatge esquinçadora amb el llop feroç de fons que tractava de reivindicar al ritme de les veus populars «La Punta és nostra i la volem verda».
Recordem que la destrucció de més de 70 ha de sòl fèrtil en el barri de La Punta per a la seua transformació en una àrea logística ha tingut conseqüències irreparables sobre el patrimoni històric, ecològic i emocional de la ciutat de València. Una ferida que es reobre amb l’entestament del Ministeri de Transports, la Generalitat Valenciana i l’Autoritat Portuària de València de continuar amb el projecte, malgrat acumular tres sentències judicials que confirmen la seua il·legalitat.
Amb esta acció lúdic-reivindicativa, que va finalitzar amb un esmorzar aprofitant la ‘collita que no es pot vendre’, qüestionem els compromisos ambientals i socials dels nostres governants que continuen reproduint models de “desenvolupament” depredadors del territori i de les persones que l’habiten. I, d’igual manera que vam fer el passat 29 d’octubre durant la pancartada amb què rodejarem la ZAL, exigim que es respecte la legalitat i que este polígon industrial sense ús es revertisca per a la seua conversió en un espai verd que connecte el llit del Túria amb el parc natural de l’Albufera.
Perquè recuperar espais naturals és clau per fer front la pèrdua de biodiversitat i els efectes del canvi climàtic, alguns dels quals ja hem començat a patir. Més encara en una ciutat com la nostra, ‘hotspot’ d’especuladors del sòl en la que els estius ja són un infern i els fenòmens extrems cada volta més freqüents i severos.