Una cercavila organitzada per la Comissió Ciutat-Port denuncia els perjudicis per a la Salut que suposaria l’execució de la infraestructura
Una ambaixada de muses ecologistes de la Comissió Ciutat-Port, organitzadora de l’esdeveniment, va lliurar el passat dijous, 29 de desembre, en el Palau de la Generalitat un escrit adreçat al president, Ximo Puig, en el qual li demanem, «com a desig de seny i canvi per al 2023», la paralització definitiva de l’ampliació nord del port de València.
L’entitat, integrada per més de 200 col·lectius i associacions, entre les quals es troba Acció Ecologista-Agró, va aprofitar l’avinentesa per a sol·licitar de nou a Puig una entrevista. Així com per a entregar-li la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat de Madrid, feta pública a principis del mes de desembre, que torna, de manera cautelar, la potestat sobre la decisió de la validesa de la declaració d’impacte ambiental de 2007 a Ports de l’Estat, organisme que depèn del Ministeri de Transports. La qual cosa suposa en la pràctica la paralització provisional de l’ampliació.
Amb este, és el tercer any consecutiu que la plataforma organitza una cercavila amb la intenció de reunir-se amb el president de la Generalitat. En esta ocasió, la comitiva festiva de les muses ecologistes va recòrrer el centre de València fins arribar al Palau de la Generalitat pel carrer Cavallers. Al capdavant d’esta ambaixada ecologista ciutadana hi eren quatre muses inspiradores i protectores amb desitjos de millores ambientals per al 2023: la musa de les platges i el parc natural de l’Albufera, amb colors grocs i terra; la musa del mar i de l’aigua del riu Túria, vestida de blau i verd; la musa de l’aire de blau cèl i transparències; i la musa de la ciutat de València, amb verds de totes les tonalitats.
El que volien les muses era cridar l’atenció sobre tots els perjudicis que suposaria l’ampliació nord del port de València: la regressió de les platges, l’afectació sobre l’Albufera i el conreu tradicional de l’arròs, els danys mediambientals del dragatge del fons marí i l’increment de les emissions contaminants provocat per l’augment del transport marítim de mercaderies. De fet, la musa verda de València reivindicava la ciutat com a capital verda europea i la creació d’un espai renaturalitzat que connecte el Túria amb l’Albufera aprofitant els terrenys destinats a la zona d’activitats logístiques (ZAL).
Finalment, des de la Comissió Ciutat-Port recordem que necessitem un Govern que cuide dels entorns on vivim i protegisca la nostra salut. Estem en emergència climàtica i el model de creixement destructiu no és la solució. Per tot això, demanem la paralització definitiva de l’ampliació del port de València.