Argumenta que tindrà efectes negatius per a l’ocupació de la comarca, el medi ambient i dubten de la seua legalitat
La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, el 27 de juliol de 2022 va declarar la prioritat energètica en l’àmbit territorial de sòl no urbanitzable comú de la comarca de la Vall de Cofrents-Aiora. Esta resolució té efectes en tots els projectes per a la instal·lació de projectes fotovoltaics en tot el sòl no urbanitzable comú de la Vall d’Aiora. Uns efectes que són molt perjudicials per a la Vall d’Aiora, i que Acció Ecologista-Agró considera, a més a més, són contraris a la llei.
Per això, després d’haver presentat un recurs administratiu, i davant la falta de resposta, ha interposat un recurs contenciós administratiu, davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. La declaració de prioritat energètica suposa que tots els projectes es tramitaran d’urgència, seran considerats compatibles territorial i urbanísticament i no hi haurà limitació a l’ocupació del territori. Únicament seran necessaris uns certs informes sectorials.
Estes previsions són conseqüència del Decret llei 1/2022 de 22 d’abril, del Consell, de mesures urgents en resposta a l’emergència energètica i econòmica originada en la Comunitat Valenciana per la guerra a Ucraïna, que va modificar el Decret llei 14/2020. Al respecte, Acció Ecologista-Agró considera són molt lesives per al conjunt de la Vall d’Aiora, que actualment és la segona comarca de la Comunitat Valenciana amb més hectàrees afectades i MW en tramitació, per darrere de l’alt Vinalopó.
Esta zona s’està convertint en un centre fotovoltaic, ja que entre les dues comarques i el municipi d’Almansa, que separa a ambdues, s’estarien tramitant uns 4.400 MW. Si sumem a les comarques del Vinalopó mitjà i la plana de Requena – Utiel estaríem parlant de 6000 MW en tramitació a les comarques exteriors de València, Alacant i la veïna Albacete. 6000 MW és l’objectiu del govern valencià per a tota la Comunitat.
Acció Ecologista-Agró ha argumentat davant la Generalitat Valenciana que tals tramitacions suposaran un efecte negatiu a l’ocupació a la Vall d’Aiora, perquè l’agricultura aporta més llocs de treball que les plantes fotovoltaiques. De fet, són dades que l’administració intenta ocultar i recentment el Consell de Transparència ha resolt que LABORA ha d’entregar a AE-Agró, les dades d’ús de la planta d’Alfarrasí, que en el seu moment va ser la més gran de la Comunitat Valenciana. El resultat ha sigut que aquella planta fotovoltaica, després de 10 anys, no ha generat cap ocupació en la localitat.

D’acord amb l’exposat, Acció Ecologista-Agró troba a faltar les mesures per a complir l’article 25 de la llei de canvi climàtic estatal que estableix que la implantació d’estes instal·lacions ha de perseguir evitar el declivi demogràfic. En este sentit, no existeix un estudi d’afecció a l’ocupació o al turisme. Tampoc es preveuen actuacions mesurades perquè la riquesa que generen les plantes, es quede a la Comarca. Els beneficis que produïsca, per contra, recauran lluny de la Vall d’Aiora.
Finalment, l’associació ecologista considera que la reducció de terminis i tràmits per a la implantació de les renovables atempta contra el Conveni de Aarhus, conveni que obliga a fomentar la participació en els expedients ambientals.