Acció Ecologista-Agró rep una menció especial, per part del vora mig millar d’estudiants que han participat, en reconeixement de la seua gran labor
El 20 de juny la Casa de la Cultura del Port de Sagunt va acollir la jornada de tancament del projecte pilot ‘Joves pel riu Palància’, impulsat per la Universitat de València en col·laboració del CEFIRE de Sagunt i Acció Ecologista-Agró. Un esdeveniment al qual assistiren centenars de persones per conéixer els resultats d’esta iniciativa, que des d’AE-Agró valoren positivament. Tant que esperen puga tornar a realitzar-se per a continuar conscienciant a les generacions futures de la comarca en la necessitat d’actuar per a conservar el nostre riu.
Durant el curs 2022-2023 per mitjà del projecte ‘Joves pel riu Palància: la geografia vora riu’, liderat per la catedràtica en geografia Ana Camarasa, desenes de professors i més de 400 alumnes de 6 instituts diferents d’educació secundària i batxillerat de la comarca, han rebut formació teòrica i pràctica sobre els valors d’este ecosistema, el seu funcionament, els processos de degradació als quals està sotmès per l’acció humana i les possibilitats d’actuació per a contrarestar entre totes esta situació i poder protegir-ho.
A través de tota esta informació i les eines adquirides, tant dins com fora de l’aula en les diferents sortides de camp setmanalment realitzades a càrrec dels voluntaris sèniors d’Acció Ecologista-Agró al Camp de Morvedre, les estudiants han elaborat diferents treballs que reflecteixen la qualitat de la seua participació. En concret, han muntat diversos audiovisuals que han estat difosos a través del canal de TikTok del projecte (@jovesriupalancia) i que sens dubte contribueixen al fet que altres joves puguen, consultant les seues xarxes socials, conéixer el riu amb el qual conviuen.
Els vídeos han quedat emmarcats en quatre reptes a aconseguir. Amb el primer, titulat ‘Tu poses la pregunta i la universitat busca la resposta’, les joves han tingut l’oportunitat d’expressar i resoldre les seues inquietuds i preocupacions sobre el Palància, algunes de les quals són: Com es va formar el Palància? Pot este riu omplir-se d’aigua? Per què en el tram que discorre per Sagunt no hi ha aigua, però quan plou hi ha risc d’inundació? Alberga espècies de flora i fauna autòctones?
Mitjançant el segon desafiament, ‘Els meus racons preferits’, han visibilitzat la bellesa del riu, mostrant fotos a la ciutadania d’aquells llocs o enclavaments del Palància que solen freqüentar, amb la família, amics o mascotes, ja que resulten de gran atractiu per a l’oci (p. ex. la desembocadura, la Llum de Begís).
En la resta de vídeos, sota els reptes ‘Coneguem el riu a través dels majors’, ‘Netegem el riu’ i ‘Coneguem el riu en moments d’inundació’ l’alumnat ha pogut preguntar als majors sobre anècdotes, curiositats i experiències que han tingut amb el riu, quedant a la disposició de totes esta gran font de saviesa i coneixement; s’han gravat fent batudes de neteja per a donar exemple que podem i hem de mantenir el riu net; i, han documentat els episodis d’anegació i desbordament que ha sofert el Palància i quines han estat les causes.
En definitiva, d’estos audiovisuals es desprén, tal com van reflexionar els agents coordinadors del projecte el passat 16 de juny en una reunió mantinguda en la Facultat de Geografia a la qual van assistir el degà i vicedegà, la consecució dels objectius plantejats en el projecte pilot perquè revelen la consciència ambiental que han desenvolupat els estudiants en este curs 2022-2023 en relació amb la importància de conéixer l’entorn natural que els envolta, en este cas el riu i la possibilitat de contribuir individualment a la seua conservació. Unes conclusions que van ser presentades al públic en general durant la jornada de tancament de ‘Joves pel riu Palància’, celebrada el passat 20 de juny a la Casa de la Cultura del Port de Sagunt i a la qual van assistir més de 200 persones.
Finalment, destacar que durant l’acte, a més a més, es va fer un esment especial a Acció Ecologista-Agró en reconeixement de la bona valoració que les alumnes han fet de la nostra col·laboració i que, per als nostres voluntaris ha suposat el millor dels regals. De fet, estan tan contents amb els resultats obtinguts que han expressat el seu desig que esta iniciativa educativa i de sensibilització perdure en el temps.