Moltes gràcies a totes les voluntàries que vau participar en esta neteja convocada amb motiu del World Cleanup Day 2023
Amb motiu del World Cleanup Day (Dia Mundial de les Neteges) i del Dia Mundial de la Neteja de Platges, el passat dissabte, 16 de setembre, el Servei Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València va organitzar conjuntament amb SEO/BirdLife i Acció Ecologista-Agró, entintats que custodiem el Tancat de la Pipa, una jornada de neteja a la platja de Rafalell i Vistabella. Eixe dia vora 20 voluntàries, dividits per equips, van retirar tota classe de residus sòlids i microplàstics en este delicat racó del nostre litoral.
La pol·lució per microplàstics és una de les problemàtiques mediambientals més preocupants i destacables del segle XXI. A hores d’ara este material ha colonitzat tots els mars i oceans, no obstant al Mediterrani la situació és molt més greu. De fet, s’estima que entre el 21% i el 54% de tots els fragments de microplàstics del món es troben en esta regió. Però, per què? Doncs, són les seues característiques geogràfiques (és un mar semitancat), la forta pressió antròpica a la qual està sotmesa la franja litoral i la visió predominant en la societat de la costa com abocador, els principals factors que converteixen este mar un punt crític de contaminació junt amb l’est de la Xina i la mar Groga i el gel marí de l’Àrtic.
Per tal de conscienciar sobre la necessitat de conservar els ecosistemes marins, davant esta gran amenaça que, a més a més, constitueix un greu problema de seguretat alimentària, el Tancat de la Pipa ha celebrat un any més el Dia Mundial de les Neteges i el Dia Mundial de la Neteja de Platges. Concretament, el passat dissabte, 16 de setembre, quinze persones assistiren a la jornada convocada per arreplegar tota la brutícia possible que embruta la costa de Rafalell i Vistabella (terme municipal de València).
Eixe dia, tant a la platja com a l’espigó vam recollir tota mena de residus: tapaboques de cotxes, paellers, entenimentades i xarxes de pesca, mastelers, gandules, cons d’obra, moltes burilles, etc. Destacant com no, entre ells, la presència de materials plàstics de xicotet tamany, amb la dificultat associada per retirar-los. Com a resultat d’este treball, aconseguirem eliminar del medi uns 109 quilograms de fem.
També vam aprofitat l’ocasió per parlar de la utilitat de les talanqueres quant a la protecció de les dunes i el desenvolupament de la seua vegetació, clau per aconseguir una correcta retenció d’arena, més encara en la situació de regressió que pateixen les nostres costes a conseqüència dels temporals cada vegada més freqüents pel canvi climàtic i l’efecte barrera d’algunes de les infraestructures, com els espigons o els ports, que trenquen les corrents d’aport natural d’este material a les nostres platges.
Des d’Acció Ecologista-Agró volem agrair a totes les persones que van acudir a la platja de Rafalell i Vistabella la seua participació en la jornada de neteja convocada amb motiu del World Cleanup Day 2023. Una cita organitzada pel Servei Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València conjuntament amb AE-Agró i SEO/BirdLife .
A més a més d’esta jornada de neteja, AE-Agró impulsa diferents voluntariats i campanyes en la Marjal de Rafalell i Vistabella gràcies al conveni de col·laboració que tenim al Tancat de la Pipa amb l’Ajuntament de València. Per exemple, l’estudi de les poblacions de tortugues autòctones mitjançant el Projecte Emys, el major voluntariat mediambiental del País Valencià, que enguany ha tingut lloc durant el mes de juliol, amb poc d’èxit, ja que no ha assolit localitzar cap d’estes espècies.
Finalment, recordar que el Tancat de la Pipa és una àrea de reserva del Parc Natural de l’Albufera que pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), entitat amb la qual AE-Agró i SEO/BirdLife tenim un acord de custòdia del territori. Si esteu interessades en visitar-la, és necessari concertar cita prèviament telefonant al 608 746 865 o escrivint a vistas@tancatdelapipa.net. Ací podeu consultar els horaris establerts.