Demostrem a la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de Sagunt que el potencial de les energies renovables és fins i tot molt major utilitzant àrees ja urbanitzades o degradades
La Plataforma en Defensa del Territori del Camp de Morvedre i Acció Ecologista-Agró, com a associació integrant d’aquesta, ha fet arribar a presidència de la Generalitat Valenciana, així com a les Conselleries competents i a l’Ajuntament de Sagunt, un dossier d’ubicacions alternatives per a la instal·lació de centrals fotovoltaiques de la gigafactoria de Power Holdco, a fi de salvaguardar el terreny agrari, i de sòl no urbanitzable, de Montiber i Gausa dins del terme municipal de Sagunt.
El dossier presentat s’ajusta als ‘criteris generals d’implantació de centrals fotovoltaiques’ que s’indiquen en el Decret llei 14/2020 de la Generalitat, i per a això es proposa la seva instal·lació en cobertes de grans indústries, centres comercials i espais esportius, àrees de pàrquing dels espais anteriors, campes d’instal·lacions portuàries, zones annexes a autopistes i ferrocarril al costat d’àrees de servei (antics peatges de Puçol i Ventorrillo), pedreres i graveres en desús, abocador.
Es tracta d’un total calculat de 564 hectàrees que poden albergar instal·lacions per un al voltant de 300 megawatts de potència, que és el doble de la proposta del Power Holdco per a instal·lar en Montiber i Gausa. Això demostra que el potencial de les energies renovables és fins i tot molt major utilitzant àrees ja urbanitzades o degradades, compatibilitzant la generació d’energia amb el medi ambient.
Es proposa, a més a més, que les empreses amb possibilitat d’instal·lació de panells solars en les seues instal·lacions juntament amb Power Holdco i l’Ajuntament es constitueixin en una Comunitat d’Energies Renovables i puguen beneficiar-se tots dels baixos costos de l’energia fotovoltaica. Per a això el Govern d’Espanya ja ha modificat la Llei del Sector Elèctric i inclòs en ella a les Comunitats d’Energies Renovables i les Comunitats Ciutadanes d’Energia. Adicionalment, des d’abril d’aquest mateix any està publicat el Projecte de Real Decret que regularà aquest camp, que al costat del de l’Autoconsum, i cerca l’evolució en el consum d’energia cap a la de proximitat i estalvi econòmic.
El que es demostra és que hi ha alternatives viables a escala tècnica i econòmic sense afectar el territori i sense generar un menyscapte en els projectes, tot el contrari, poden generar major riquesa sense afectació territorial, i ajudar a compatibilitzar altres activitats amb nous usos i a la regeneració d’espais degradats i, mitjançant la implicació de l’ajuntament, també es possibilita la integració d’una comunitat ciutadana d’energia que puga oferir subministrament elèctric a preus reduïts a famílies desfavorides. Per a això, s’ha programat una jornada de comunicació per a mostrar a l’opinió pública el dossier i les grans possibilitats que ofereix dins del nostre propi municipi, oberta a la ciutadania i les empreses perquè es puguen interessar per totes les possibilitats que ofereix la nova legislació.
A través dels següents enllaços podeu descarregar els mapes d’ubicacions alternatives en format pdf: