Al Xúquer no li sobra ni gota d’aigua!!!
El passat dissabte, 21 d’octubre, centenars de persones es reuniren al Pont de Ferro en Alzira per protestar en contra del conveni del transvasament del Xúquer-Vinalopó pel qual s’estableix un subministrament mínim de 278 hectòmetres cúbics en 10 anys, acordat recentment entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), Acuamed i la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó. Una concentració a la que assistiren regidors i regidores, els alcaldes i alcaldesses d’Alzira, Corbera, Alcàntera del Xúquer i la Barraca d’Aigües Vives. Així com la diputada de les Corts, Paula Espinosa, i representants d’Acció Ecologista Agró, la Ribera en Bici-Ecologistes en Acció i el Col·lectiu de Pensionistes d’Alzira-Ribera Alta, entre d’altres.
Tal com se’n va el manifest llegit durant la protesta, el Xúquer és un riu sobreexplotat. El seu cabal s’ha reduït en les últimes dècades de manera notable, sobretot a la seua conca baixa. En la dècada de 1980 es van posar en regadiu a la Manxa Oriental més de 100.000 hectàrees de manera il·legal, que després foren legalitzades. Així començaren les extraccions abusives d’aquell aqüífer, i el riu Xúquer, que al seu pas per Albacete, es nodria amb més de 300 hectòmetres cúbics a l’any, ha perdut este cabal base. I encara ha minvat més per la reducció de precipitacions en la seua capçalera a conseqüència dels efectes del canvi climàtic.
A pesar d’esta sobreexplotació lamentem que no han cessat les veus per emportar-se les escasses aigües del Xúquer a altres zones, per atendre els regadius existents, i fins i tot per a la seua expansió, com si el nostre riu fora el Mississipi. Des del Vinalopó, Múrcia, Almeria o la Manxa, les peticions són constants.
Amb tot alertem que el conveni de l’aportació d’aigua contradiu el plantejament amb què es va autoritzar el transvasament Xúquer-Vinalopó que diu que sols es podran transvasar cabals ‘excedents’. És un transvasament ‘a sobrants’ i la quantitat a transvasar dependrà dels ‘sobrants’ del Xúquer, una vegada s’hagen garantit les necessitats ambientals, d’abastiment a població, de reg i de la resta d’usos en la conca cedent, la del Xúquer.
Davant estos condicionants cal destacar que els sobrants, per definició, no poden ser prefixats en termes de volums mínims en un conveni a 10 anys, sinó que han d’establir-se, com ha ocorregut fins ara, any a any, depenent de la situació del riu i de la conca del Xúquer. Establir en un conveni unes quantitats determinades, trenca amb este principi de transvasament ‘a sobrants’, i genera, de manera irresponsable, unes expectatives entre els usuaris de la conca receptora que incrementarà les demandes d’aigua del Xúquer. A més ja s’estan preparant terres per al cultiu en distintes zones del Vinalopó. Ens temem que, com va passar amb el Tajo-Segura, es generaran noves demandes impossibles d’atendre.
L’actual situació de sobreexplotació del Xúquer i els seus ecosistemes associats, com l’Albufera, fan impossible qualsevol transferència periòdica d’aigua a altres conques sense posar en perill la seua pròpia supervivència. La prioritat actual, per tant, ha de ser recuperar la salut d’aquests ecosistemes que formen part de la Xarxa Natura 2000.
Recordem també que el Pla Hidrològic reflecteix que el Xúquer mostra un dèficit, de 250 hectòmetres cúbics a l’any, molt superior als 60 hectòmetres cúbics a l’any de dèficit del Vinalopó. El mateix Pla reconeix la gravetat de la situació futura quan diu que este dèficit s’incrementarà a més de 300 hectòmetres a conseqüència de la forta disminució de recursos, que es preveu pel canvi climàtic. Per este motiu no s’haurien de recuperar unes zones a costa de posar en perill unes altres.
Per això critiquem que si els cabals ecològics del Baix Xúquer són totalment insuficients, és de tot punt inacceptable que el cabal ambiental dels 4 últims quilòmetres del riu, a partir del punt del transvasament situat a l’assut de la Marquesa, siga completament ridícul i insuficient per recuperar la funcionalitat ecològica de l’estuari del Xúquer. Tan sols 0,5 metres cúbics per segon, un 1% del que porta el riu en règim natural. Este escàs cabal de l’estuari està molt relacionat en garantir cabal suficient per a endur-se’l al Vinalopó.