Pam a pam, fent comunitat per defensar la natura!
El passat dissabte, 30 de setembre, més de mig centenar de sòcies, activistes, voluntàries i simpatitzants d’Acció Ecologista-Agró es reuniren als Estanys d’Almenara per conèixer els projectes i les reivindicacions que des de l’associació duem a terme per conservar i protegir el patrimoni natural. Un dia molt especial, durant el qual a més a més visitàrem la muntanyeta de La Ràpita, l’última elevació de la Serra d’Espadà que volem adquirir per convertir-la en el millor observatori des d’on gaudir del meravellós paisatge de la Marjal d’Almenara.
Després de més 20 anys de custòdia del territori a la Marjal d’Almenara, Acció Ecologista-Agró ha aconseguit, gràcies a les seues sòcies, activistes i voluntàries, recuperar esta zona humida, que ha passat d’estar en risc de desaparició a l’excel·lència mediambiental. Donar a conéixer els reptes i projectes que assolirem en el futur per continuar millorant l’estat de conservació d’este aiguamoll Ramsar va ser un dels principals objectius de la trobada de germanor d’enguany, que precisament, va tindre lloc als Estanys d’Almenara, espai d’inspiració i esperança per a totes.
Així, després de la càlida benvinguda amb què ens va rebre Marcos Pla, president actual d’AE-Agró, l’Enric Amer, activista del col·lectiu comarcal de la Plana Baixa, ens va fer una meravellosa visita guiada per l’enclavament. Amb ell vam descobrir no sols la història dels Estanys i la marjal, sinó també el patrimoni cultural, natural i paleontològic de la zona. Vam passar per la Finca de la Palafanga, un dels llocs d’alt valor mediambiental custodiats per la nostra associació amb la col·laboració la Fundació Enrique Montoliu (FUNDEM), fins a arribar a la Muntanyeta de la Ràpita.
Com ens va contar Enric, Acció Ecologista-Agró va encetar en juny una campanya d’aportacions per comprar este pujol ubicat al cor de la Zona d’Especial Conservació (ZEC) de la Marjal d’Almenara, sota el qual tenim importants surgències d’aigua de l’aqüífer del Salt del Cavall, com és el cas, de l’Ullal de Quartons, actualment propietat d’Agró. El que volem és evitar l’explotació urbanística de la muntanyeta i fer d’este mirador privilegiat de la marjal un corredor ecològic que connecte esta zona humida Ramsar d’importància internacional amb les muntanyes litorals del Palància-Belcaire. Si encara no has pogut fer la teua donació, a través d’este enllaç trobaràs informació per fer-la, encara ets a temps.
En acabar la ruta, ens vam reunir a la Casa dels Anglesos per continuar exposant, per àrees de treball i comarques en què ens agrupem a l’associació, totes les tasques que duem a terme per defensar este i altres espais naturals o territoris. De fet, vam aprofitar l’ocasió per a anunciar la nostra participació en el projecte LIFE Cerceta Pardilla. Concretament, eixe dia vam signar un conveni de col·laboració amb l’Associació de Naturalistes del Sud-est (ANSE) per a millorar l’hàbitat de la rosseta en la Marjal d’Almenara i explicàrem les tasques que realitzarem en el marc d’este acord.
També compartírem la resta de feines que fem al Tancat de la Pipa, àrea de reserva del parc natural de l’Albufera que custodiem junt amb SEO/BirdLife; les accions directes de Marfull AE-Agró; les campanyes i estudis per una mobilitat sostenible dutes a terme per les companyes de València en Bici-AE Agró, la nostra lluita dins de plataformes per la ubicació racional de les energies renovables; també per aturar l’ampliació del Port de València; així com els PAI que estan revivant i posant en perill la resiliència dels nostres territoris davant la incertesa del canvi climàtic a la que ens dirigim.
En definitiva, va ser un dia molt bonic en el que posarem en comú tots els fronts oberts i preocupacions que tenim a l’associació, per a després, en durant el dinar, fer introspecció i reflexionar en quina o quines direccions cal que avancem. Des d’Acció Ecologista-Agró estem molt contentes de ajuntar-nos tantes persones, amb ganes sempre de fer comunitat i disposades a ajudar en el que calga per a fer del nostre territori una llar millor i justa per a totes. Vos esperem en la següent trobada de germanor que serà el 14 de desembre!