Construïm el model de ciutat i barri i que el veïnat vol
El projecte urbanístic promogut pel PSPV, que ara acull amb els braços oberts el PP, manté intactes els paràmetres estructurals del PGOU sobre el PAI. Canviar “habitatges” per “oficines” significa mantindre la rendibilitat de la promotora i perpetuar els impactes socials i ambientals sobre el barri i la ciutat. Al respecte Cuidem Benimaclet manté la seua oposició a qualsevol projecte urbanístic especulatiu sobre Benimaclet. Durant estos anys les veïnes han hagut de patir la repressió de les seues lluites, infiltracions de policia, crema dels horts, tallament de les sèquies i ara s’enfronten a la proposta de desallotjament d’horts col·lectius i veïnals.
Com expressen des de la plataforma Cuidem Benimaclet, a la qual Acció Ecologista-Agró dona el seu suport, estem davant un projecte urbanístic desfasat que, tot i que ens intenten convencer del contrari, no respon a les necessitats i l’interés general de les persones que habiten el barri. No revertirà en beneficis de cap mena per a la ciutadania. S’excusen en que ens compensarà perquè tindrem més zones verdes, però el preu d’això és tindre torres molt més altes que qualsevol edifici actual del barri. Diuen que serà positiu per al comerç local del barri tindre 60.000 metres quadrats de sòl disponible per a grans àrees comercials. Segur?
També assenyalen que reduirà el trànsit rodat al barri, no obstant cal aclarir que evitar la connexió de la Ronda Nord amb l’Avinguda Valladolid no significa reduir el trànsit de vehicles al barri. A més, llevar superficie de vials (carreteres) no compensarà la barbaritat de ciment que contindran els edificis i que augmentarà forçosament el fenomen d’illa de calor. Tampoc és certa la garantia de serveis per a totes, ja que resulta evident que la superfície de dotacions per persona al barri serà menor i, per tant, empitjorarà l’accés als serveis disponibles.
Malgrat tots estos entrebancs, les companyes de Cuidem Benimaclet treballen dia a dia en construir un barri millor, amb fets i propostes, com l’Ara Benimaclet; una alternativa viable tècnicament, econòmicament i jurídicament. Este és un projecte dissenyat d’acord amb la realitat social i mediambiental dels nostres dies rebutjant els paràmetres de creixement marcats fa més de trenta anys, a través del procés participatiu Repensem Benimaclet i de més de cinc anys de treball previ per part de diversos col·lectius i individualitats del barri, agrupats sota la plataforma Cuidem Benimaclet.
Aposta per criteris de mitigació i adaptació al canvi climàtic i es fonamenta en uns principis ecofeministes, assumint que les persones som éssers ecodependents e interdependents. Reivindica per tant un nou model ecosocial, on els treballs de cures són importants i reconeguts per la seua aportació a la societat i el mediambient. Per a més informació sobre la proposta, a través d’este enllaç pots accedir al document de presentació de l’Ara Benimaclet.