ConBici presenta els resultats de Cycling with Clean Air (CWCA), un projecte de ciència ciutadana que ha mesurat la qualitat de l’aire en 16 ciutats espanyoles al llarg de dos anys
Un recent estudi realitzat per la Coordinadora en Defensa de la Bicicleta (ConBici) des de l’àrea de Salut i Medi Ambient i el suport de la campanya Clean Cities revela que la qualitat de l’aire en 16 ciutats espanyoles no compleix amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Este estudi, titulat “Cycling With Clean Air (CWCA)”, es basa en dos anys de meticulós mesurament de la qualitat de l’aire en 16 ciutats, destaca avanços i desafiaments en la qualitat de l’aire urbà a Espanya, llançant llum sobre la necessitat d’abordar aquest problema crucial de manera efectiva.
Fins al 31 d’octubre de 2023, persones voluntàries de ConBici equipades amb mesuradors portàtils, van dedicar un total de 3.969 hores a este projecte, pedalant i mesurant la qualitat de l’aire en els seus recorreguts habituals per la ciutat. Durant el primer any de l’estudi, es van registrar 1.977 hores. I en el 2023 es van sumar 1.992 hores addicionals, acumulant un total de 5.458 recorreguts. Estes dades ofereixen una visió única i detallada de la situació de qualitat de l’aire a Espanya en registrar dades precises i en temps real.

<<Només 8 de les 16 ciutats compleixen la recomanació de l’OMS en la meitat dels mesuraments realitzats>>
L’estudi es va dur a terme inicialment en 14 ciutats en 2022. Concretament a Madrid, Barcelona, València, Lorca, Màlaga, Alacant, Valladolid, Vigo, Gijón, Terrassa, Cartagena, Burgos, Albacete i València. En 2023 es van incorporar al projecte quatre ciutats més: la Corunya, Las Palmas de Gran Canaria, Santiago de Compostel·la i Vitòria-Gasteiz.
Els resultats són impactants: es van recollir un total de 9.484.951 mesures de partícules PM2.5, amb una mitjana general de 9,2 μg/m³. Estos nivells superen les recomanacions de l’OMS per a la qualitat de l’aire. A més deixen entreveure notables variacions al llarg del dia, amb una concentració més alta de partícules entre les 7 i les 9 del matí. Estes troballes subratllen la importància d’abordar la manera en la qual ens desplacem a les ciutats en les hores de major intensitat de trànsit per a millorar la qualitat de l’aire.
A banda, destacar que en comparar aquests resultats amb les recomanacions de l’OMS, es va descobrir que en només 8 de les 16 ciutats es compleix esta recomanació en la meitat dels mesuraments realitzats. La qual cosa planteja una seriosa preocupació per a la salut de la població.
Resultats per a la ciutat de València
En el cas de València, s’observa que un preocupant 65,6% dels mesuraments no compleixen amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Conseqüentment amb el risc de no complir amb la nova Directiva de Qualitat de l’Aire. La salut de la població a València està en joc.


Conclusions de la taula de mobilitat sobre ZBE
El passat 14/12/2023 CWCA-València i València amb bici-Acció Ecologista Agró van assistir a la taula de la mobilitat sobre Zones de Baixes Emissions (ZBE) convocada per la regidoria de mobilitat de l’ajuntament de València. En ella, el regidor de mobilitat i seguretat ciutadana Jesus Carbonell va comunicar la seua intenció de:
- Aprovar com ZBE l’àrea de Prioritat Residencial “Ciutat Vella Nord” complint amb el que es preveu en la llei de canvi climàtic i transició energètica.
- Desenvolupar l’ordenança municipal sobre ZBE en els pròxims 6 mesos de pròrroga.
- No realitzar restriccions al trànsit que afecten els desplaçaments motoritzats.
- Posar en marxa la ZBE només quan existisquen episodis d’alta contaminació, possibilitat molt remota segons la seua opinió.
- Augmentar i afavorir el transport públic
- No perdre els fons europeus destinats a les ZBE ja sol·licitats i aprovats malgrat no implantar ZBE ambicioses.

Per tant, des de ConBici i València amb bici-AEA continuarem treballant per a conscienciar sobre la importància que tenen la qualitat de l’aire i el canvi climàtic sobre la nostra salut, així com dels avantatges de l’ús de la bicicleta per a disminuir el sedentarisme i les malalties cròniques que es deriven de tot això.
Recomanacions per abordar la contaminació atmosfèrica
L’informe de ConBici també ofereix recomanacions clau per a abordar la problemàtica de la qualitat de l’aire en entorns urbans. Entre aquestes recomanacions es troben:
- Prioritzar l’ús de mitjans de transport sostenibles, fomentant la mobilitat activa i col·lectiva.
- Proporcionar informació transparent sobre la qualitat de l’aire a la ciutadania.
- Garantir la seguretat legal de les persones que utilitzen la bicicleta com a mitjà de transport.
- Continuar mesurant la Qualitat de l’Aire i el Repartiment Modal, avaluant l’impacte de
les accions implementades en la qualitat de l’aire i en l’elecció de mitjans de transport.
Ací podeu accedir a l’informe general CWCA.

Cycling with Clean Air és un projecte de ciència ciutadana de ConBici i l’àrea de Salut i Medi Ambient de ConBici, amb el suport de la campanya europea Clean Cities. Les dades són recollides pel grup local de València amb bici. El projecte CWCA-València amb bici ha sigut recentment guardonat amb el premi al Millor Projecte d’Innovació per a una Ciutat Saludable en els VIII Premis i Subvencions d’Innovació de l’Ajuntament de València. Reconeixent així la seua importància en la cerca de solucions sostenibles per als nostres entorns urbans.