Membres d’Antimilitaristes-MOC i Marfull-Agró acudeixen al Port de Sagunt per intentar carregar en el buc de transport d’armes la pintura rosa que va utilitzar el Xexexèrcit del moc-moc la passada edició d’Expojove
Després de conéixer que ahir, dimecres 7 de febrer, atracava en el port de Sagunt el vaixell saudita traficant d’armes Bahri Tabuk, que transporta i càrrega rutinàriament armament en el port valencià, una delegació de l’Exèrcit Clandestí i Rebel de Pallassos autodenominat Xexexèrcit formada per la generala Inma Grante, el subcomandant Armando Paz, el Brigada Objéctor Guerrano i el cap Mechacorta van dur a terme una acció directa no violenta. Juntament amb activistes de Marfull-AE Agró es van presentar a la porta principal del port amb un bidó del seu recentment desenvolupada i provada pintura artesanal antitancs per a oferir que aquesta siga carregada al costat de la resta de l’armament que transporta el vaixell saudita.
Els nou mesos que portaven sense aparéixer pels ports espanyols els vaixells de la naviliera estatal Bahri, que transporten rutinàriament armament des dels EUA i la UE i que carreguen munició a Sagunt amb destinació cap a l’Aràbia Saudita i Emirats Àrabs per a alimentar la guerra del Iemen, han servit perquè el departament d’I+D del XeXeXèrcit desenvolupe i prove una arma mortífera per als carros de combat, però innòcua per als éssers humans: la seua pintura rosa artesanal a l’aigua, provada amb èxit el passat 26 de desembre sobre el tanc VRC Centaure B1 exposat en la fira infantil Expojove. Carro de combat el blindatge del qual és capaç de resistir impactes de munició de fins a 40mm, però que segons fonts militars va quedar inutilitzat per l’acció del color rosa de la pintura i els danys de la qual poden ascendir als 44.000 euros per haver afectat el motor de la màquina de guerra.

El bidó de 10 litres que vam dur conté una nova fórmula del fluid rosa, més eco, més bio, més natural, de comerç just i producció de km 0. Però amb l’habitual ingredient secret que la converteix en el malson de les màquines de guerres: suc de remolatxa. Amb esta donació volem contribuir modestament a l’esforç bèl·lic saudita, estatunidenc i europeu a Iemen i Orient Mitjà. També a acréixer els abundants beneficis de la indústria militar espanyola. La qual no ha dubtat durant els anys d’esta guerra a aportar el seu granet d’arena als crims comesos allí i en qualsevol lloc del món on es puga enviar l’armament i munició Made in Spain.
Esta acció dona continuïtat a la campanya pacifista encetada al 2018 contra els vaixells de la mort
No obstant això, no vam poder enganyar els sagaços vigilants portuaris, que van negar l’accés de la comitiva pallassa. Immediatament, van endevinar les nostres malvades intencions. Que no eren unes altres que provar l’eficàcia destructiva de la pintura rosa antitancs sobre els diferents tipus d’armament i munició que transporta i càrrega el vaixell saudita en el port de Sagunt. I fins i tot provar els efectes paralitzants de la pintura sobre el mateix vaixell traficant d’armes. A fi de tallar el circuit armamentístic que alimenta la guerra del Iemen i la inestabilitat a la regió a través del port de Sagunt.
Esta acció dona continuïtat a una campanya sostinguda des de 2018 per Acció Ecologista-Agró i Antimilitaristes-MOC. Ambdós grups antimilitaristes i pacifistes de la ciutat de València, mitjançant accions directes no violentes i desobediència civil reclamen el final de les escales d’estos bucs en els ports espanyols i concretament en el de Sagunt. Així com la cancel·lació dels contractes de comerç d’armes de les empreses armamentístiques espanyoles. “Sagunt per la pau”, “STOP Vaixells de la mort”, “Ports sense armes”, “Comerç d’armes, exportació de mort” són alguns dels lemes d’esta campanya.

Resulta indignant que la resposta de les administracions a les protestes no violentes que reivindiquen acabar amb el comerç d’armes siga un rosari de sancions
Per estes accions, les activistes ens enfrontem a multes que ascendeixen en total a 7400 euros per aplicació de Llei Mordassa. Concretament, per desplegar una pancarta gegant on es podia llegir “STOP Vaixells del mort” des de l’alt de l’Alt Forn monumental annex al port de Sagunt el passat 7 de maig de 2023. O per la irrupció de sis activistes dins del recinte portuari el 10 de desembre de 2019, sempre coincidint amb l’escala i possible càrrega d’armament espanyol d’un d’estos bucs de la naviliera saudita Bahri.
Malgrat la treva que es manté al Iemen durant els últims mesos, continuen les enormes compres d’armament per part de l’Aràbia Saudita i Emirats. El 50% de l’armament saudita prové dels EUA, i Espanya embene el 25% del seu armament a l’Aràbia Saudita. Segons estimacions de fa un parell d’anys, estos bucs transporten en cadascun dels seus 8 viatges anuals una mitjana de 140 milions d’euros en armament des dels EUA. D’acord amb dades de lliure accés del servei de duanes dels EUA i d’estadístiques de comerç de l’ONU. Este armament ha viatjat en bucs com el que es va atracar ahir en el port de Sagunt, operats per la consignatària Bergé Marítima.

Concentració amb motiu d’esta nova escala en Sagunt
Eixe mateix dia, a la vesprada, convocades per Amnistía Internacional, desenes de persones es van concentrar a l’Albereda del Port de Sagunt per mostrar el seu rebuig als vaixells de la mort davant la possibilitat de que transporten armament destinat a cometre crimens de dret internacional a Iemen. Una protesta en defensa de la vida i en contra de les guerres, la metralla i d’omplir de responsabilitat criminal el nostre territori.
Nosaltres, com a col·lectiu ecologista, com a veïnes del Camp de Morvedre, com a persones amb humanitat, hem expressat reiteradament el nostre rebuig a les guerres, la metralla i l’odi que les nodreix. I, per tant, també a la lliure navegació d’assassins amb el beneplàcit i el permís de la consignatària Berge Maritima, l’APV i el Govern d’Espanya.

Al respecte, tant Amnistía Internacional com AE-Agró i altres col·lectius de Sagunt presents en la concentració demanem l’aplicación del Tractat sobre el Comerç d’Armes (TCA). Un tractat ratificat per Espanya en 2014, que obliga als estats a prohibir el trànsit pel seu territori d’armes convencionals i municions. En cas que hi haja la possibilitat d’utilitzar-se per cometre genocidi, crímens de lesa humanitat, atacs contra civils o d’altres crímens de guerra.
A més a més, tornem a exigir públicament que el govern autonòmic i els governs municipals es posicionen públicament i amb claredat en contra de l’ús d’infraestructures civils per al transport i càrrega de material armamentístic. No volem que la nostra terra siga un dels escenaris del crim d’esta massacre. No volem col·laborar ni ser còmplices del patiment de la població civil al Iemen.