La salut pública ha de figurar com a eix central per a reduir la vulnerabilitat de la població enfront de l’actual crisi socioecològica
“Considerem que és el moment de sumar esforços entre les organitzacions científiques i ecologistes, aprofitant l’oportunitat per a reivindicar i vigilar el compliment dels plans, estratègies i programes relacionats amb la Salut Pública i el Medi Ambient”. Sota este argument, Acció Ecologista-Agró es dirigeix mitjançant una carta al president de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS), Eduardo Satué, per a requerir el seu suport a la petició que el col·lectiu ecologista va elevar fa uns mesos a la ministra Mónica García fonamentada en la incorporació de la salut pública en el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC).
En l’escrit presentat electrònicament al SESPAS el passat 31 de gener, Agró exposa, d’igual manera que va fer en el seu moment amb l’actual Ministra de Sanitat, les principals deficiències detectades en la segona revisió del PNIEC, prèviament denunciades en les al·legacions presentades pel col·lectiu a l’esborrany del pla. Concretament assenyala entre les diverses qüestions a millorar i incloure en la redacció del document, a part, d’aquelles relacionades amb l’energia, la sobirania alimentària, el repte demogràfic, l’educació ambiental i, per descomptat, la salut pública.

Quant a este últim aspecte, Acció Ecologista-Agró ha informat el president del SESPAS, la irresponsabilitat en la qual incorre l’última versió del PNIEC en reduir els principals problemes mediambientals amb la salut humana a la contaminació de l’aire. Obviant, d’esta manera, impactes relacionats amb la contaminació i l’escassetat de l’aigua, la inseguretat alimentària, l’exposició a productes químics, la mala gestió de residus i la contaminació acústica o lumínica. Així com els riscos per onades de calor, sequeres, incendis o inundacions, havent passat molts d’estos a formar part de la nostra vida quotidiana. Amb la qual cosa no es poden ignorar.
Millorar la salut pública, un objectiu del PNIEC, per al qual no s’estableixen mesures ni polítiques que ajuden a la seua consecució
A més, trasllada a Eduardo Satué per escrit el desencert en el qual cau en PNIEC al no contemplar la <<Estrategia de Salud Pública 2022>>, ni el <<Plan Estratégico de Salud y Medio Ambienta 2022-2026 (PESMA)>> del qual forma part. Malgrat presentar el PESMA una perspectiva global, integradora i transversal en establir la relació existent entre salut pública i els determinants ambientals marcats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a donar resposta a l’emergència climàtica i les implicacions sanitàries que d’ella es deriven en la societat civil.
Així mateix, AE-Agró adverteix de la falta de programes i guies d’educació ambiental entre les mesures del PNIEC que permeten, no sols comprendre la interconnexió entre l’ésser humà i la natura, sinó també fomentar pràctiques responsables beneficioses per a la salut ambiental, animal i el benestar col·lectiu, per part de la ciutadania en general i professionals del sistema sanitari.

En este sentit, els ecologistes emfatitzem en la necessitat que les polítiques de salut ambiental, ja siga sota el lema de <<la Salud en Todas las Políticas>> amb l’enfocament del nou eslògan post-pandèmic <<One Health>>, encunyat com l’estratègia per a promoure propostes interdisciplinàries i multisectorials que vinculen la salut humana amb l’ambiental des de sectors com la seguretat alimentària, la zoonosi, la microbiologia, la virologia, etc., siguen tingudes en compte en el nou Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima.
El Pla deixa fora al Ministeri de sanitat, a l’Observatori de Salut i Canvi Climàtic i al CENEAM, malgrat ser actors clau per al disseny i l’elaboració d’estratègies d’adaptació a l’emergència climàtica
Per tot això i d’acord amb la defensa de la salut pública i el canvi climàtic que totes dues organitzacions comparteixen, Acció Ecologista-Agró demana al president del SESPAS que mostre el seu suport a les reivindicacions i se sume a les propostes presentades des del col·lectiu ecologista durant el període de consulta pública del PNIEC, escrivint una carta per la seua part a la Ministra de Sanitat com a mesura de pressió.
Perquè, d’acord amb els compromisos adquirits per l’Estat espanyol en la COP28 en relació al clima i la salut, no hi ha dubte que el PNIEC requereix d’un plantejament diferent, que incorpore polítiques transversals buscant sinergies amb el PESMA. Amb el que, al respecte, el Govern té l’obligació, per les competències que posseeix, d’oferir a través d’este pla nacional oportunitats i un camí a seguir en el qual la Salut Pública figure com a eix central per a reduir la vulnerabilitat de la població enfront de l’actual crisi socioecològica.

Finalment, des d’Acció Ecologista-Agró continuarem reivindicant la inclusió de la salut pública en el disseny i l’elaboració d’este i altres plans de gran rellevància, com el dirigit a la «Reducció de l’impacte d’emergències i desastres en salut», en la seua onzena funció.
Accés a l’article en castellà mitjançant el següent enllaç.