Exigim al MITECO la suspensió de la tramitació administrativa del projecte d’alta tensió i la realització del corresponent estudi d’impacte ambiental
Acció Ecologista-Agró junt amb altres col·lectius integrats en la Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les Energies Renovables ha denunciat davant el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, la modificació del projecte de línia d’evacuació d’energia elèctrica produïda en plantes fotovoltaiques i parcs eòlics de Terol i Saragossa. El nou traçat, que pretén travessar territori d’alt valor ambiental, paisatgístic i patrimonial de l’Alt Palància i del Camp de Morvedre, fins a Sagunt, afecta molt negativament el desenvolupament socioeconòmic d’estes comarques, sense que s’haja tramitat el necessari estudi d’impacte ambiental i sense l’obertura del període d’informació pública exigit per la legislació d’avaluació ambiental i del sector elèctric.
El Grup Forestalia Renovables ha impulsat en els últims anys projectes de gran impacte ambiental, paisatgístic i socioeconòmic molt negatiu en la Comunitat d’Aragó, tant per les plantes fotovoltaiques i els parcs eòlics, com per les perilloses línies d’alta tensió que evacuen eixa energia a llocs molt allunyats de l’origen de la producció. Un exemple d’estes infraestructures que vulneren el principi sostenible de produir energia prop dels punts de consum és el de la línia d’evacuació d’energia elèctrica de les plantes fotovoltaiques i eòliques de Terol i Saragossa que travessaran l’Alt Palància i el Camp de Morvedre.

Un projecte que, com les ecologistes han denunciat davant el MITECO, compta amb una documentació incompleta i poc detallada, sense estudi d’impacte ambiental i per al qual no s’ha obert un període d’informació pública per tal que els Ajuntaments i la societat civil afectada puguen presentar al·legacions. Esta és una clara maniobra per ocultar tots els impactes sobre el medi ambient que generarà la modificació del nou traçat de l’esmentada LAAT, que no contempla alternatives viables amb menors o nul·les afeccions, consistents en la utilització d’altres línies d’alta tensió pròximes als centres generadors d’energia.
Entre els impactes evitables, els col·lectius valencians destaquen, la pèrdua de valor paisatgístic i de biodiversitat per augment del risc d’electrocució i col·lisió de l’avifauna -mussols, falcons, gralles, àguiles- en els espais naturals Serres d’Espadà i Calderona, LICs d’Alt Palància i de les Àrees d’Importància per a les Aus (ANAVES). Així com aquells que minvaran la salut de la població i que no han sigut estudiats a pesar d’haver-se dissenyat el pas de la línia molt a prop de les àrees urbanes. Per no oblidar tots els efectes negatius sobre elements patrimonials i arqueològics protegits que tampoc han segut avaluats, però que no poden ser obviats i que fan inviable el projecte.
A més a més, en la denúncia, AE-Agró adverteix, d’una banda, que la modificació del traçat de la LAAT pot incomplir la normativa del sector elèctric, ja que en tractar-se d’una línia de transport primari -amb longitud de 332 km i capacitat de 400 KW-, la competència hauria de ser de l’Estat i de l’operador públic Xarxa Elèctrica d’Espanya.

En este sentit, les activistes recorden que el ple del Senat (22 de setembre de 2021) va aprovar una Moció, a propòsit de la línia set d’alta tensió, Valmuel-Promotores Begues, projectada a Catalunya (i similars que afecten Catalunya, País Valencià, Aragó i Euskadi), que instava el Govern a denegar l’autorització. I considerar que les línies de molt alta tensió, per la seua capacitat i longitud, són línies de transport i no poden ser privades perquè això contravé la normativa estatal sobre el transport d’electricitat. Motiu pel qual, informen que s’ha contactat amb la senadora Laura Castel d’ERC, promotora d’esta Moció al Senat, perquè demane explicacions al Ministeri sobre la tramitació irregular del procediment de la línia que ens ocupa. D’altra banda, Agró adverteix que el vigent “Pla de desenvolupament de la xarxa de transport d’energia elèctrica 2021-2026” del Govern, que hauria de contemplar la planificació de la línia, no preveu la seua implantació.
Al respecte, Agró recorda que la ministra Teresa Ribera ja es va pronunciar en contra del projecte original per les seues “greus afeccions i repercussions mediambientals”, manifestant que “La línia de molt alta tensió de Terol no pot ser privada” i que “l’impacte acumulat d’eixes grans distàncies fan molt difícil que puguen suportar una avaluació ambiental favorable”.

Per tot això, Acció Ecologista-Agró junt amb Defensa el teu poble (Alcubles), ARBA Alt Palància, Oriwa i Ecologistes en Acció La Regió Muntanyenca, integrats en la Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les Energies Renovables demana al Ministeri no sols la suspensió de la tramitació administrativa quant a la DIA del projecte i la realització del corresponent estudi d’impacte ambiental de la modificació del traçat amb l’obertura del pertinent període d’informació i consulta pública; sinó també la inadmissió del mateix projecte, si es confirma a través de la documentació tècnica que hauria de requerir el MITECO, el caràcter de línia de transport.