La Comissió Ciutat-Port aconsegueix convocar de nou milers de persones en defensa de la salut, l’Albufera i les platges
Convocades per la Comissió Ciutat-Port, treballadores del port de València, associacions veïnals i de joves, col·lectius ecologistes, organitzacions sindicals, grups polítics, i la xarxa estatal de ciutats amb port, eixiren al carrer el passat divendres, 31 de maig, per reclamar el desistiment definitiu d’ampliar el port, incloent-hi la nova terminal de creuers, i l’ús del pressupost públic per a revertir del dic nord i regenerar la partida de La Punta destruïda per a fer la ZAL. La societat civil organitzada continua denunciant que esta megainfraestructura és innecessària i destruirà llocs de treball, a més de ser una amenaça per al medi ambient que posa en entredit la capitalitat verda europea i el compromís de neutralitat adquirit per la ciutat.
La tercera edició de la manifestació contra l’ampliació del port de València visibilitza la consolidació i creixement de l’oposició ciutadana a esta macroampliació. Cada any, la xifra d’assistents és molt major, alhora que diversa i transversal. Enguany s’han incorporat activament treballadores i treballadors de la terminal pública del Port, perquè estimen una pèrdua neta de 500 llocs de treball directes en cas que es duguera a terme l’ampliació nord, donat el nivell d’automatització que comporta el projecte i perquè suposa un simple transvasament intern de contenidors d’una terminal pública a l’ampliació nord.

Rere la pancarta unitària de totes les entitats integrants de la Comissió Ciutat-Port, entre les quals es troba Acció Ecologista-Agró, es van situar els diferents col·lectius que la integren, amb la novetat de la incorporació de Greenpeace València a la Comissió. Amb esta, ja són totes les associacions ecologistes majoritàries del territori les s’oposen en bloc i activament a l’ampliació del port.
En esta edició, la plataforma ciutadana ha volgut donat un lloc destacat a la representació de treballadores del Port, per la gran rellevància social que suposa esta reivindicació. Ja que els principals arguments propagandístics per a l’ampliació són l’economia i l’ocupació, i amb la seua presència es desemmascara esta falsa propaganda. A més, el col·lectiu treballador del Port, que coneix de primera mà com funciona, denuncia la ineficiència en la gestió portuària i afirma que el Port de València disposa de capacitat sobrada per a cobrir les necessitats del mercat a mitjà i fins i tot llarg termini, simplement amb una bona gestió de les infraestructures existents, i seria molt més competitiu i eficient.
Entitats de la resta de ciutats amb port de l’Estat han enviat el seu suport explícit a esta lluita, que evidencia un problema local amb origen global: la destrucció del territori i el menyspreu de la salut de la ciutadania en favor dels interessos d’uns pocs. Això és, la primacia de l’interès privat sobre l’interès general.

Des de la Comissió, proposem nombroses solucions basades en la naturalesa com a alternativa, totes elles de baix cost i llarga durabilitat. Com per exemple la reversió del dic d’abric, que penetra 4 km mar endins i impedeix que l’arena arribe a les platges del sud, les del Saler i el Parc Natural de l’Albufera. La naturalització del riu Túria, del seu tram final artificial i formigonada, per a tractar de restituir el flux de sediments a la mar que alimenten també les platges del sud. I la regeneració de la partida de La Punta, tan brutalment arrasada, amb les seues més de 100 famílies, a fi de recuperar la connexió que abans existia entre el Parc Natural del Túria, la ciutat de València, el seu anell d’horta protegida i el Parc Natural de l’Albufera. Amb totes estes propostes guanyem les veïnes del Cap i Casal, el territori i l’economia local. En canvi, amb l’ampliació només guanya l’empresa naviliera multinacional i paguem la seua festa de la butxaca pública.