Considerem molt més urgent i prioritari la recuperació definitiva de la bona qualitat ecològica de l’Albufera
Fa mesos que l’Albufera és protagonista de titulars de premsa i declaracions per part de l’actual govern valencià emprenyat en obtindre el seu reconeixement com a Reserva de la Biosfera. Mentre alguns personatges intenten ficar-se medalletes amb esta fita, l’aiguamoll declarat d’importància internacional, continua enfrontant-se a les problemàtiques ambientals que arrossega des que als anys 70 va col·lapsar. Atesa la complexitat i polèmica de la situació, Acció Ecologista-Agró es torna a pronunciar en defensa de la recuperació de l’ecosistema, com a prioritat davant l’atorgament d’este certificat de “qualitat ambiental” de la UNESCO, que no farà més que augmentar la pressió turística del parc natural.
Tan poc han canviat les aparences i intencions polítiques pel que fa a la conservació d’un dels espais naturals més importants del Cap i Casal, més centrades en l’acumulació de guardons i cops de pit, que Acció Ecologista-Agró rescata este comunicat de l’any 2015, per mostrar novament la seua disconformitat pel que fa a la declaració de l’Albufera com a Reserva de la Biosfera.

Recorden les ecologistes que l’Albufera de València seria mereixedora d’estar inclosa entre les Reserves de la Biosfera de la UNESCO si, a més de ser un ecosistema de gran valor, estiguera ben conservat. O almenys ben gestionat i com a mínim recuperat ja dels impactes ambientals que pateix. Però, malauradament, i a pesar de tots els anys que han passat, l’escenari no ha canviat. De fet, les pressions que sotmeten l’aiguamoll continuen presents i amb una tendència de creixement exponencial que donen lloc a un ecosistema profundament alterat i molt lluny d’assolir una bona qualitat ecològica.
Vessaments incontrolats d’aigües residuals sense cap mena de tractament, detraccions de cabals de qualitat, abocaments incontrolats de residus i espais degradats són encara hui, després de quasi quatre dècades de la seua declaració com a Parc Natural, un ‘espectacle’ habitual. Per no oblidar, altres actuacions, principalment urbanístiques i industrials, com són la reobertura del Sidi Saler o l’ampliació del port, que amenaça de mort l’Albufera. Per això, des d’Acció Ecologista-Agró consideren que les administracions implicades en la seua gestió haurien de centrar els seus esforços a solucionar tots estos problemes i aconseguir la recuperació definitiva d’este espai natural abans que promoure la seua declaració com a Reserva de la Biosfera, un objectiu que només persegueix potenciar el vessant turístic de l’Albufera.
Per exemple, el Consell hauria de convocar les 3 reunions mínimes anuals de la Junta Rectora del PN per dur un seguiment i avaluació del règim hídric de l’Albufera. Per la seua banda, tots els Ajuntaments dels municipis inclosos en l’àmbit del PORN (Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals) del Parc Natural haurien de prioritzar, de forma predeterminant i indubtable, acabar a curt termini amb els vessaments incontrolats d’aigües residuals urbanes i industrials que perpetuen la situació d’eutrofització de la llacuna.

La Generalitat Valenciana, exercint les seues competències en la matèria, hauria d’instar, recolzar i executar totes les accions i obres necessàries per a garantir que només entren aigües de qualitat al parc natural. I la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) hauria d’assumir definitivament que és l’òrgan garant de mantenir la qualitat i el bon estat ecològic de les masses d’aigua. I, per tant, de l’Albufera també. Així que hauria de vetlar tant pel compliment de la Directiva Marc de l’Aigua com pel de la nostra pròpia normativa. Especialment pel que respecta als requisits ecològics de les masses d’aigua com a restriccions prèvies al sistema. En este sentit, hi ha molt de treball per fer quant al foment de l’agricultura ecològica en la conca de l’aiguamoll i la gestió de pluvials mitjançant Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUDS).
Mentre estes i altres qüestions vinculades a la gestió i la planificació, com per exemple la crema de la palla de l’arròs, encara estiguen pendents de solucionar, AE-Agró no recolzarà la declaració de l’Albufera com a Reserva de la Biosfera. Abans d’hipotecar recursos i energies per optar a este reconeixement de la UNESCO les ecologistes consideren molt més urgent i prioritari la recuperació definitiva de la bona qualitat ecològica de l’espai natural.