Localitzem una tortuga autòctona d’aigua ibèrica al Barranc de Barxeta
Per primera vegada, en la seua catorzena edició, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró, que compta amb el suport de la Generalitat Valenciana i de Caixa Popular, ha viatjat al Barranc de Barxeta, al seu pas pel terme municipal de Carcaixent (Ribera Alta, València). Concretament, del 2 al 4 de juny, de la mà de la plataforma Salvem el Realenc, les 23 voluntàries implicades han pogut localitzar una tortuga autòctona de l’espècie Mauremys leprosa. No obstant, també han identificat i retirat del medi natural 17 tortugues invasores de florida (Trachemys scripta elegans).
El Projecte Emys és una iniciativa de ciència ciutadana encetada per Acció Ecologista-Agró l’any 2010 al Tancat de la Pipa, amb l’objectiu de conéixer quin és l’estat de conservació de les tortugues autòctones que habiten en les nostres masses d’aigua dolça. Des d’aleshores, s’ha convertit en el major voluntariat ambiental del País Valencià, estenent el seu àmbit d’estudi a altres aiguamolls, rius i pantans. Així, enguany, en la catorzena edició, s’ha estrenat al Barranc de Barxeta, al seu pas per Carcaixent (Ribera Alta, València).

Ha sigut en el mes de juny quan, en esta zona, el Projecte Emys ha convocat quatre jornades de seguiment. De manera que, el diumenge 2 de juny ens vam posar les botes d’aigua per a instal·lar dos mornells. Estos els vam revisar posteriorment el dimarts 4, dijous 6 i dissabte 8 de juny. En total, gràcies a la participació de 23 voluntàries, s’ha pogut localitzat una tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa). També 2 anguiles (Anguilla anguilla) i una madrilla (Parachondrostoma miegii), immediatament alliberades.
Confirmada la presència de M.leprosa al barranc de Barxeta
Malauradament, durant l’estudi també s’han retirat del medi natural 17 tortugues de florida (Trachemys scripta elegans), traslladades correctament al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre La Granja del Saler (Generalitat Valenciana). A més d’exemplars d’altres espècies invasores com carrancs americans (Procambarus clarkii), carpes (Cyprinus carpio), carpins (Carassius carassius) i perca sols (Lepomis gibbosus).

Els resultats obtinguts d’esta primera prospecció confirmen la presència de la M. leprosa en el Barranc de Barxeta. Així com l’amenaça a la qual està sotmesa l’espècie autòctona, catalogada com a vulnerable, a causa de la gran població de Trachemys assentada en l’entorn. De fet, durant les sessions prèvies a l’inici de l’estudi en què es va visitar el barranc per tal de decidir quins trams podrien ser els més millors per a la ubicació dels mornells, vam comprovar sobre el terreny la forta presència de tortugues de florida. Estes acudien en massa en detectar la presència de persones. Probablement per estar acostumades al fet que se’ls done menjar.
Des d’Acció Ecologista-Agró estem molt contentes d’haver pogut trobar exemplars de tortuga autòctons a Carcaixent i consolidar esta zona com una nova àrea d’estudi per a les pròximes temporades. També molt agraïdes amb la plataforma Salvem el Realenc per la seua col·laboració i amb l’Ajuntament que ens va proporcionar una aula al centre d’empreses del municipi per impartir la xarrada formativa abans d’iniciar el voluntariat; així com, per descomptat, amb la Generalitat Valenciana i Caixa Popular pel seu suport. Recordant sempre que sense les nostres voluntàries este Projecte de cap de les maneres podria tirar endavant.
Finalment, denunciem amb tristesa el robatori d’una de les trampes utilitzades en el seguiment de les tortugues de Barxeta, tot i el difícil accés al barranc. A pesar d’estes males pràctiques amb què de tant en tant ens trobem continuarem durant l’estiu i la tardor amb el voluntariat en altres espais. Si estàs interessada, pots contactar en l’organització enviant un correu a projecteemys@gmail.com. Les tortugues autòctones t’esperen!!!