La nuclear de Cofrents amb esta parada no programada entra en la zona blanca de l’indicador de successos del SISC
Esta matinada del 12 de juliol, a les 5.45 h, la central nuclear de Cofrents ha patit una nova parada no programada per una avaria en la turbobomba B d’aigua d’alimentació. Estes turbobombes són un dels sistemes més essencials d’un reactor nuclear. Són les que mantenen l’aigua del nucli del reactor circulant i traient del nucli del reactor la calor generada per la desintegració radioactiva del combustible nuclear. Si falla esta circulació la calor s’acumula i acaba fonent el combustible nuclear i augmentant la pressió fins que cal optar per soltar els gasos radioactius o que l’atuell del reactor explote. És a dir, la qual cosa va ocórrer en la catàstrofe de Fukushima, on les turbobombes van parar per falta d’alimentació elèctrica.
Recordem que esta nova parada no programada segueix la (dolenta) tendència dels últims trimestres, en els quals ha patit una parada no programada cada trimestre des del tercer trimestre de 2023. Concretament els dies 20-9-2023, 15-11-2023 i 14-1-2024. De fet, esta nova parada farà que Cofrents supere el límit de 3 parades no programades cada 7000 hores de funcionament. El que li fa entrar en la zona blanca de l’indicador de successos en el SISC (Sistema Integrat de Supervisió de Centrals) del CSN (Consell de Seguretat Nuclear).

Tota esta succesió de parades no programades, juntament amb multitud d’incidents menors, l’últim d’ells fa només tres dies, demostra, una vegada més, que la nuclear de Cofrents, que ja ha complit 41 anys de funcionament, està vella i deteriorada. Continuar mantenint-la en funcionament suposa un augment exponencial del risc d’accident greu.
L’energia nuclear, a l’ombra de les renovables
A este perill li sumem la inutilitat de l’energia nuclear. Esta produeix menys del 20% de la generació nuclear espanyola i és molt més cara que la generació renovable, que està batent rècords de producció quasi diàriament. De fet, ja durant esta primavera la majoria de les centrals nuclears han parat o reduït la seua producció per no poder competir econòmicament amb les renovables. També cal assenyalar que les centrals nuclears són unes enormes consumidores d’aigua dolça (excepte Vandellós II, que l’agafa de la mar). Una aigua la disponibilitat de la qual ja està molt reduïda pel canvi climàtic i que necessitem per a regar i beure.

Per tot això, la plataforma Tanquem Cofrents, de la qual forma part Acció Ecologista-Agró, exigeix el tancament accelerat de Cofrents i la resta de nuclears. Ho exigeix sense esperar als terminis del calendari de cessament acordat entre el govern i les empreses elèctriques propietàries d’estes centrals.
A través d’este enllaç podeu llegir el comunicat en castellà.