Les respostes que ha donat l’administració en relació amb les tales abusives i irregulars en MUP d’Énguera, són pròpies d’un govern autoritari i ineficient
Les respostes a les peticions d’informació tant d’AE-Agró, com de grups parlamentaris a les Corts Valenciane, són molt incompletes i fan esment d’annexos que, la majoria, no apareixen enlloc i no són localitzables; en altres casos desvien, per obtenir-los, cap a l’Ajuntament d’Énguera. Este ajuntament també es nega a mostrar-los, no obstant això en tot cas, la Conselleria custòdia còpies dels mateixos, i està obligada a informar sobre ells, almenys a petició de diputades de l’oposició; però també de col·lectius socials com el nostre, considerat d’Utilitat Pública i que està personat en els procediments relatius a estes tales injustificades.
Malgrat la insuficiència de les respostes, les que s’han contestat ja són suficients per a demostrar que moltes de les actuacions de l’empresa explotadora, de l’Ajuntament d’Énguera i de la Conselleria impliquen incompliments flagrants del contracte públic i de les prescripcions establertes per la mateixa Administració autonòmica, quan es va donar l’autorització, condicionada a eixes indicacions concretes.

No ha existit marcatge individual dels arbres a tallar (*), no hi ha actes per escrit, signades i accessibles, ni de l’assenyalament, ni de les inspeccions dels agents mediambientals en relació amb les actuacions, a les característiques dels arbres tallats, a les vies de saca, als impactes sobre la vegetació i el sòl, a la justificació de les pròrrogues concedides, ni de moltes més coses. Tot açò, són incompliments que haurien d’implicar sancions als responsables i, per la seua gravetat, la suspensió dels aprofitaments. El més greu és que estes clares irregularitats han estat emparades i tolerades per la mateixa Conselleria, que hauria de vetllar per la correcta execució dels projectes que autoritza, malgrat que les múltiples denúncies que han efectuat veïnes i ecologistes.
Actuacions poc democràtiques i gens transparents caracteritzen l’actual política forestal “de qualitat”
Amb esta manera d’actuar, poc democràtica i gens transparent, a més d’il·legal, la Conselleria i l’Ajuntament d’Énguera demostren que per ells, el descontrol i la falta de regulació, constitueixen una política forestal “de qualitat”. Tot açò, en relació amb unes tales que s’emparen en una normativa antiquada i obsoleta, que impliquen infraccions de la llei forestal, plenes d’indefinicions i canvis continus. Unes tales desmesurades i injustificades, que no aporten cap benefici a la població (propietària dels terrenys afectats), que no rebrà ni un sol euro, però que sí regalarà milers de tones de fusta a l’empresa adjudicatària.

Esta és la “qualitat forestal” de la que parlen els promotors i l’Ajuntament: un veritable desficaci i desastre ambiental sense sentit. A més, tot açò passa en boscos qualificats MUP i emparats per diferents figures de protecció ambiental (zones ZEPA i LIC), les quals han estat ignorades i burlades.
Tenim una gestió forestal pèssima i vergonyosa amb la qual ens prenen el pèl, cantant lloances a una sostenibilitat i qualitat… inexistents. Caldrà saber qui són els qui s’han beneficiat de tot este desastre. Queda clar que la natura no, i els ciutadans tampoc.
Nota informativa
*La resposta de la Conselleria invoca una normativa (Decret 205/2020) per a no efectuar el marcatge individual dels arbres a tallar. Esta normativa diu que la determinació dels arbres a tallar es podran fer de dues maneres amb el marcatge individual o amb una estimació fefaent (que es podria traduir com “a ojo de buen cubero”). Tanmateix, el contracte signat i l’autorització de la Conselleria en el seu plec de condicions especifica, concretament, que es farà marcatge individual (independentment de què puguen existir altres fórmules; la seleccionada és precisament esta). De la mateixa manera, tots els documents exigits i que la Conselleria reconeix que no existeixen, apareixen especificats per aquests documents. Queden, per tant, fora de tot dubte els incompliments legals de la normativa que regula els fets.