Acció Ecologista-Agró denuncia la irresponsabilitat del consistori en donar llum verda al Parc Empresarial Pont dels Cavalls i adverteix que augmentarà el risc d’inundació en el municipi
El ple ordinari celebrat dimarts passat, 26 de novembre, a Aldaia per a abordar la situació de la DANA no va ser el primer convocat pel consistori després de la catàstrofe, com des d’alguns mitjans de comunicació s’ha afirmat. Perquè, onze dies abans, és a dir, el divendres 15 de novembre, es va celebrar un ple extraordinari, que a diferència de l’habitual no va ser anunciat a través de les xarxes socials de l’Ajuntament, en el qual es va aprovar provisionalment, amb tots els vots a favor, l’homologació i pla parcial Pont dels Cavalls.
Amb este pla, que té els seus orígenes en 2005, es pretén crear una gran àrea logística a Aldaia, anomenada Parc Empresarial Pont dels Cavalls, per a respondre a una possible demanda futura en el municipi de sòl industrial d’innovació. El parc, amb una superfície aproximada de 100 hectàrees, es projecta sobre sòl no urbanitzable comú agropecuari, a transformar en industrial. La qual cosa significa canviar l’horta pel ciment.

La decisió de l’equip de govern de l’Ajuntament d’Aldaia suposarà incrementar la impermeabilitat del sòl del terme municipal, que ja és d’un terç de la superfície total, en un 6%. De manera que, construir el Parc Empresarial Pont dels Cavalls, farà no sols a les aldaieres, sinó també a les veïnes de pobles confrontants, encara més vulnerables als episodis de pluges torrencials. Perquè, segellar el sòl provoca un augment del risc d’inundació que, com hem comprovat, no entén de fronteres ni límits administratius sinó més aviat de la xarxa hidrològica que conforma una conca.
Al nostre juí l’aprovació del pla parcial és completament desafortunada pel temps i forma, a més de perillosa per resultar contrària a les mesures de canvi que urgeix adoptar respecte el planejament, a fi d’adaptar els municipis al context actual d’emergència climàtica. Després del succeït, considerem que ha arribat el moment de paralitzar tots els plans i programes urbanístics que s’estiguen tramitant i repensar quin model d’ordenació volem i necessitem per a fer més resilients els nostres territoris enfront de temporals extrems, com el patit recentment per la DANA del passat 29 d’octubre.

Així mateix, des de AE–Agró instem la necessària revisió de la cartografia del risc d’inundabilitat del País Valencià en haver quedat, després de l’última riuada, a causa de l’avanç de la crisi ecològica i la forta pèrdua del sòl permeable incrementada en les últimes dècades, completament obsoleta. De fet, el propi Ajuntament d’Aldaia s’escuda en els mapes del PATRICOVA i del Sistema Nacional de Cartografia de Zones Inundables (SNCZI), així com en les dades i delimitacions, no oficials, aportades per l’Institut Cartogràfic Valencià de l’àrea inundada per la DANA, per a concloure “que l’àmbit no es troba afectat ni per zona de flux preferent ni per zona inundable associada a un període de retorn de 500 anys” i assumir la idoneïtat d’estos terrenys d’horta per a la construcció de l’àrea logística. Una definició errónia d’estos terrenys ja que, a diferència del plasmat en la cartografia, sí que es van inundar el 29 d’octubre, com han pogut confirmar fonts veïnals que s’han molestat a visitar la zona, alguna cosa que en vistes de l’exposat en el document d’aprovació del pla remés a AE–Agró, no ha fet el consistori.
Per a Acció Ecologista-Agró és una completa irresponsabilitat dur a terme el Parc Empresarial Pont dels Cavalls en una zona que s’ha inundat i el sòl natural de la qual ha permés esmorteir l’impacte de la riuada en el nucli urbà d’Aldaia.

Per descomptat, la prioritat de les administracions públiques no hauria de ser ara la d’aprovar plans urbanístics ni emetre informes d’arquitectes, que han d’estar molt afaenades amb la revisió de danys estructurals en els habitatges, a la mercè dels interessos econòmics de grans empreses, com Consum, que ha adquirit pràcticament el total de la superfície edificable del Parc Empresarial. En qualsevol cas, urgeix recuperar el teixit associatiu del comerç local, que ha patit importants pèrdues a Aldaia, i no danyar-ho encara més, per a potenciar el consum de proximitat. Així com atendre les necessitats de les persones afectades.
Finalment, des d’Agró lamentem l’actuació desafortunada de l’Ajuntament d’Aldaia i manifestem públicament la nostra indignació per la celebració d’un ple extraordinari per a aprovar un pla parcial abans que per a abordar la greu situació en què ha quedat el municipi després del pas de la DANA, que és en el que haurien de estar centrant tots els seus esforços.
Ací pots accedor al comunicat en castellá.