Centenars de persones descobreixen durant els mesos de gener, febrer i març el centre d’educació ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara
El passat dissabte, 29 de març, La Casa Penya va acollir l’última activitat especial de l’hivern organitzada per la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València). Eixe dia, el centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara va celebrar un taller per a aprendre a treballar la boga (Typha dominguensis) amb motiu del Dia de les Dones.
Durant esta cita, que estava prevista per al dissabte 8 de març, però que vam haver d’ajornar per la previsió de pluja, vam posar en relleu el paper clau de les dones en la conservació de les zones humides i en el manteniment de la vida, en totes les seues formes, allunyades de tota lògica de dominació. Així, des d’una perspectiva ecofeminista, vam donar a conéixer la recuperació d’un ofici d’artesans en mans de les dones, com és el de treballar la boga (Typha dominguensis), històricament masculinitzat i vinculat als nostres aiguamolls, a través de l’experiència d’Amparo Calero Benítez, amb el seu projecte Cadira de Boga.
Amb esta última jornada especial, La Casa Penya posa fi a les activitats programades per a este hivern i que han girat al voltant de les aus, l’aigua i la lectura. La primera activitat tingué lloc el diumenge 19 de gener, quan vam realitzar amb la col·laboració de Runakai un taller sobre qualitat de l’aigua, durant el qual les persones participants van poder fer anàlisis fisicoquímiques de l’aigua de la marjal i entendre la importància que té la qualitat d’este recurs per al manteniment de la biodiversitat.
La segona activitat especial de l’hivern, consistent en un anella en família, la convocàrem el diumenge 2 de febrer. Eixe dia, amb la col·laboració del Grup Au d’Ornitologia, que s’encarrega del cens d’avifauna a la Marjal d’Almenara, les famílies van tindre l’oportunitat d’aprendre esta tècnica d’estudi, així com les aus que podem trobar a la Finca de Penya, reserva de fauna silvestre que custodiem Acció Ecologista-Agró en este aiguamoll Ramsar. En total, es van censar 9 aus: tres teixidors eurasiàtics (Remiz pendulinus), dos rossinyols bords (Cettia cetti), un pit-roig (Erithacus rubecula), un gomet (Ixobrychus minutus), un mosquiter comú (Phylloscopus collybita) i una boscarla mostatxuda (Acrocephalus melanopogon).
El diumenge, 23 de març, amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, vam organitzar un contacontes infantil a càrrec de la sempre divertida i entretinguda Niñacristal. Durant l’activitat, a través de la història La goteta Guillermina, grans i menuts aprengueren sobre el cicle de l’aigua i la contribució de les zones humides en el seu correcte funcionament.
D’altra banda, destacar que este hivern tingué lloc també la tercera trobada del Club de Lectura de La Casa Penya amb el suport de Tundra Ediciones. Concretament, el passat dijous 13 de març va visitar el centre d’educació ambiental l’ornitòleg Antonio Sandoval Rey, autor de ¿Para qué sirven las aves?. Amb ell poguérem reflexionar sobre la necessitat que tenim les persones d’aprendre a organitzar-nos i conviure harmoniosament entre nosaltres i la resta d’éssers vius, d’igual manera que fan els ocells. A més, aprofitàrem l’ocasió per a anunciar la recomanació del Club de Lectura de La Casa Penya per a esta primavera, que serà l’obra de Virginia Marín Voces de bosque.
A totes estes activitats cal sumar les visites a La Casa Penya dels diumenges, dirigides al públic en general. També les dels dimecres i dijous per a col·legis i instituts. A més a més de les jornades de voluntariat sénior dels dilluns. Des de la Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró Camp de Morvedre volem mostrar la nostra satisfacció per la bona acollida de totes les activitats programades este hivern. Així com agrair a l’Ajuntament de Sagunt la seua col·laboració. També recordar que ja tenim la programació de primavera de La Casa Penya i que s’estrenarà este diumenge, 6 d’abril, amb una jornada d’anellament científic en família. Podeu inscriure-vos a través d’este enllaç. Vos esperem!!!